Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lection-EП.doc
Скачиваний:
49
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
1.13 Mб
Скачать

Тема 4. Раціональне використання та охорона водних ресурсів.

  1. Поняття раціонального водокористування та основні його напрямки.

2. Визначення обсягу використання води.

3. Вартість і плата за водовикористання.

4. Джерела забруднення вод в Україні.

5. Визначення економічного збитку при виборі заходів.

6. Проблеми охорони атмосферного повітря та його наслідки

  1. Поняття раціонального водокористування та основні його напрямки.

В Україні З1 тис.кв.км. водної поверхні, а 6,8тис.кв.км штучних водоймищ, б тис. кв. км лиманів, 1 тис. кв. км поверхонь озер. Всього в Україні 22тис ставків і 420 водоймищ на малих і великих ріках, які поять і харчують населення.

Всього на території України налічують 73тис рік, із яких малих (до 10км протяжністю) 68796; від 10 до 25км - 3020 річок; від 25 до 100км - 968 річок; від 101 до 500км (середні ріки) - 123 річок;більше 500км (великі ріки) - їх 14. І все ж Україна - сама маловодна держава у Європі, У Донецькій, Запорізькій, Дніпропетровській, Миколаївській, Херсонській і Одеській областях на 1 кв. км поверхні приходиться усього від 5 -10 до 40тис.куб.м води включаючи підземні води, тобто 120 - 400куб.м на 1 людину, що в 15 - 20 разів менше, чим західних областях України. І дуже турботно що за останні 20 років зникло біля 20000 малих річок. В Україні 3.7млн.чол.(або 24%) з 15,7млн.чол. сільського населення забезпечено гарантовним господарським питним водопостачанням. Вода є основою біосфери, і необхідним будівельним матеріалом клітин рослин і живих організмів. Вона приймає безпосередню участь в більшості хімічних процесів на земній поверхні.

Перші намагання про природу води відносяться до 1783р. коли Макер встановив, що в процесі спалення водню утворюються каплі води. Перші досвіди отримання води в результаті з'єднання кисню і водню при утворенні електричної іскри англійським .фізиком Кавендішом.

Лавуазьє і Лаплас прийшли до висновку, що «вода не є простою речовиною, вона складається із рівних масових частин загоряючогося повітря і життєвого повітря», (із водню і кисню). У 1785р Лавуазьє та Меньє у результаті досвідів по розкладу і синтезу води встановили, що 2г водню з'єднуються з 16г кисню. Утворення води із двох об'ємів водню і одного об'єму кисню було доказано, в 1805р. Гумбольдтом і Гей-Люссаком. Вони запропоновали класичну формулу води та установили молекулярну масу 18. Радіус молекули води дорівнює 0,138 нм. Одне з важливих фізико-хімічних властивостей води складає те, що вода здібна утворювати розчини. Вона е найкращим розчинником для великої кількості твердих з'єднань рідин і газів. Наявність у молекулі води двох неподілених електронів робить її дуже реакційне здібною. Чиста вода, взята в малому об'ємі, без кольору, у товстому шарі – голубовато-зелений відтінок. Інші відтінки свідчать про те, що в ній присутні різні розчинені і зважені суміші. Відрізняють 4 смаки води: сольоний, гіркий, солодкий і кислий. Природні води можуть мати сольоний або гіркий смак, що свідчить про те, що

присутні надлишки розчинних солей:

  • МgS04 – гіркий смак;

  • МаСІ – сольоний;

  • надлишки розчиненої вуглецевої кислоти - кислий смак.

Межа смакової відчутності людини досить висока (наприклад, хлорфенол відчувається на смак при концентрації 0,000004мг/л). Всі інші види відчутності смаку називаються присмаками. Так, солі заліза та марганцю надають воді чорнильний або залізний присмак, Са804 - в'яжучий. В деяких випадках присмак є уявним, гаданим. Враження про нього складається під дією сумішів на органи обаняння а не смаку. Інтенсивність смаку і присмаку визначається органолептичне при 20°С і оцінюється по п’ятибальній системі.

Морська вода

Прісна вода

89% - хлоридів

10% - сульфатів

0,2% - карбонатів

7% - хлоридів

13%-сульфатів

80% - карбонатів

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]