Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2433 (1).doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
1.28 Mб
Скачать

2.Зона хімічного зараження

Зона хімічного зараження (ЗХЗ) – територія, що підпала під безпосередній вплив хімічної зброї (район застосування отруйної речовини ОР) і територія над якою розповсюдилась хмара зараженого отруйною речовиною повітря з уражаючими концентраціями.

В зоні хімічного зараження можуть виникнути один або декілька осередків хімічного ураження.

Осередок хімічного ураження - (ОХУ) – це територія, в межах якої внаслідок дії хімічної зброї (отруйних речовин, як її основної компоненти) виникли умови масового ураження людей, сільськогосподарських тварин та рослин.

Хімічна зброя – це отруйні речовини та засоби доставки їх до цілі (авіація, артилерія, ракети, фугаси), основною компонентою хімічної зброї є отруйні речовини.

Отруйні речовини – це хімічні сполуки, які застосовують для наповнення хімічних боєприпасів з фізико-хімічними властивостями, що уражають не захищених людей, тварин, а також заражають повітря, воду, продукти харчування, місцевість, техніку, обладнання.

Таким чином, осередки хімічного ураження можуть мати місце в зоні хімічного зараження, а вірніше в зоні (районі) безпосереднього застосування хімічної зброї і в зоні розповсюдження пару і аерозолів отруйних речовин.

Осередок хімічного ураження характеризується:

  • кількістю застосованої отруйної речовини;

  • типом отруйної речовини і її стійкістю;

  • кількістю уражених;

  • тривалістю вражаючої дії отруйної речовини;

  • масштабом, тобто площею хімічного зараження.

Два останніх фактора залежать, зокрема від метеоумов, рельєфу місцевості та її забудови, наявності рослин.

Розміри району застосування хімічної зброї залежать від способу її застосування, а розміри території на яку розповсюджується хмара ОР – від метеоумов (швидкість і напрямок вітру та ступень вертикальної стійкості повітря) та характеру місцевості. Глибина зони хімічного зараження та інші параметри що характеризують дію отруйних речовин, як основного компоненту хімічної зброї, визначаються за допомогою відповідних таблиць (див. мет. № 612) а площа зони хімічного зараження — за формулою: , де

Гп – глибина повна – сума глибини зараження (ширина району застосування хімічної зброї) Г1, (визначається за таблицею) і глибини розповсюдження хмари ОР - Г2 (визначається за таблицю).

L – довжина району застосування хімічної зброї (визначається за таблицею).

а – величина залежна від ступеня вертикальної стійкості повітря:

при інверсії а = 0,05 Гп

при ізотермії а = 0,08 Гп

при конвекції а = 0,1 Гп

3. Зона радіоактивного забруднення

Зони радіоактивного забруднення – це території, що виникають внаслідок радіоактивного забруднення місцевості при аварії (зруйнуванні) на АЕС або других об'єктах ядерної енергетики з викидом радіоактивних речовин.

Причинами аварії (зруйнування) на АЕС можуть бути:

        • недоліки в проектуванні, будівництві та експлуатації;

  • стихійні лиха (зокрема землетруси, зсуви ґрунту);

  • падіння літальних апаратів на споруду з реактором;

  • диверсія, тероризм;

  • бойові дії в воєнний час;

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]