Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МУ_ВСА_укр2000.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
733.18 Кб
Скачать

Лабораторна робота 4

Тема: Ассеss. Робота з фільтрами і запитами.

Завдання

  1. Запит на створення нової таблиці з копіюванням у неї даних.

  2. Запит на доповнення таблиці.

  3. Запити на створення таблиць з обчислювальним полем.

  4. Запити на відшукання повторень і вилучення записів.

  5. Запит на копіювання частини таблиці.

  6. Створення таблиці "Адреси".

Хід роботи

  1. Запустіть програму Ассеss і відкрийте БД з оцінками.

  2. Сконструюйте Запит 4 на створення нової таблиці Відмінники, куди треба з таблиці Оцінки скопіювати записи про усіх відмінників.

Відкрийте конструктор звичайних запитів і задайте умову вибірки відмінників. Змініть тип запиту на запит Створення таблиці. Введіть назву нової таблиці Відмінники і запустіть запит.

  1. Доповніть таблицю Відмінники записами про студентів, що навчаються на "8"–"12" з усіх предметів. Відкрийте конструктор Запиту4, змініть умови вибірки, поле НОМЕР не додавайте, змініть тип запиту — Доповнення і запустіть його на виконання.

  2. Створіть на базі таблиці Оцінки нову таблицю з назвою Рейтинг і з обчислювальним полем Сума — сумою оцінок студентів з усіх предметів. Відкрийте Запит1. У рядку Поля після поля Мова чи Дата у порожню клітинку введіть вираз Сума: [Математика]+[Інформатика]+ [Фізика] + [Література]+[Мова].

  3. Упорядкуйте список студентів за рейтингом. Поверніться в конструктор запиту. Увімкніть режим упорядкування за спаданням для поля Сума. Виконайте запит. Перепишіть номери студентів за спаданням рейтингу у звіт.

  4. Збережіть отримані результати в таблиці Рейтинг: Конструктор запиту => Змініть тип запиту на тип Створення таблиці. Дайте таблиці назву "Рейтинг" => ОК => Запуск запиту => Закрийте запит зі збереженням як Запит5.

  5. Виконайте запит на відшукання в таблиці Відмінники записів, що повторюються. Вікно бази даних => Закладка Запити (але нічого не вибирати)=> Створити => Виберіть режим Записи, що повторюються => ОК => Виберіть таблицю Відмінники => Далі => Задайте поля, де можна виявити небажані повторення, наприклад, НОМЕР, перевівши цю назву у поле пошуку повторень => ГОТОВО. Перепишіть номери записів, що повторюються, враховуючи кратність повторень, у звіт. Закрийте запит як Запит6.

  6. Вилучіть з таблиці Відмінники записи, що повторюються, за допомогою запиту на вилучення. Відкрийте Запит1 у режимі конструктора. Доповніть запит таблицею Відмінники. Вилучіть з конструктора таблицю Оцінки, клацнувши у ній і застосувавши команду Вилучити. В умові пошуку по полю НОМЕР зазначте один під одним номери записів, які треба вилучити. Запустіть на виконання запит на вилучення.

  7. Збережіть таблицю Відмінники як новостворену без записів, що повторюються.

  8. Створіть нову таблицю Оцінки2, відобразивши у ній три перші поля з таблиці Оцінки тих студентів, які мають хоч би одну трійку з будь-якого предмета. Створіть новий Запит7, у якому відмініть режим виведення на екран усіх полів крім перших трьох, а умову (=3) зазначте в різних рядках у полях оцінок. Змініть тип запиту на Створення Нової таблиці. Таблицю назвіть Оцінки 2. Запустіть запит.

  9. Сконструюйте Запит8 для виявлення записів у таблиці Оцінки, які не мають підпорядкованих записів у таблиці Оцінки2. На закладці Запити натисніть на кнопку Створити і виберіть останній тип запиту Записи без підпорядкованих, натисніть ОК. Виконайте вказівки майстра. Виберіть таблицю Оцінки як основну, натисніть Далі, а Оцінки2 як підпорядковану => Далі. У наступному вікні встановіть зв'язок (<=>) між полями Номер в обох таблицях. Між таблицями буде встановлено зв'язок, у даному випадку один до одного, натисніть Далі. Занесіть усі поля таблиці Оцінки для відображення в запиті, натисніть Далі. Змініть назву запиту на Запит8 , натисніть Готово.

  10. Закрийте базу даних.