Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МУ_ВСА_укр2000.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
733.18 Кб
Скачать

Лабораторна робота 3

Тема: Ассеss. Робота з фільтрами і запитами.

Завдання

  1. Команда Знайти.

  2. Робота з фільтрами.

  3. Запит на вибірку з простою числовою умовою.

  4. Запит на вибірку з умовою по текстовому полю.

  5. Запит з параметром.

Здача

Для таблиці Оцінки, створеної раніше, сконструювати різні фільтри і запити згідно з планом роботи. Після виконання кожного фільтра чи запиту занотовувати у звіт номери записів, які задовольняють критерій пошуку.

Хід роботи

  1. Запустіть програму Ассеss і відкрийте БД, що містить таблицю Оцінки.

  2. Розгляньте таблицю і зробіть в ній зміни. Якщо в таблиці немає відмінників, змініть дані так, щоб вони були. Крім того у таблиці повинні бути студенти, які вчаться лише на "8"-"12", а також такі, що мають "3" з математики. У таблиці мають міститися не менше десяти записів.

  3. Проекспериментуйте з командою Знайти, щоб відшукати записи, де прізвища студентів починаються на якусь задану літеру, наприклад М.

Клацніть у полі Прізвище і виконайте команду Редагувати => Знайти =>У поле. Введіть М* та увімкніть перемикач. Шукати тільки в поточному полі (Знайти => Знайти далі).

  1. Знайдіть записи студентів, які мають "10-12" з математики.

  2. Усі студенти виправили "3" з математики на "4". Внесіть зміни в БД, використовуючи команду Редагувати => Поміняти.

  3. Виведіть на екран (відфільтруйте) записи про студентів, які мають з математики оцінку "10". Виберіть потрібне поле (клацніть мишею у будь-якій клітинці з оцінкою "10" з математики деякого студента) і натисніть на кнопку Фільтр за вибраним. Перепишіть номери записів у звіт. Відновіть вигляд таблиці кнопкою Вилучити фільтр.

  4. Відфільтруйте записи про студентів, що не мають "4" з математики. Виберіть поле з оцінкою "4" з математики і виконайте команду з меню Записи =>Фільтр => Заперечити вибране. Вилучіть фільтр.

  5. Відфільтруйте записи з оцінкою "8" в полях математики і фізики. Тут умова складніша, тому виконайте команду Записи => Фільтр => Змінити фільтр. Задайте оцінки (8 і 8) в полях умов для математики і фізики. Застосуйте фільтр: Записи => Застосувати фільтр. Перепишіть номери записів у звіт. Вилучіть фільтр.

  6. Застосуйте розширений фільтр, щоб вивести записи про студентів, які вчаться на "8-9" або "10-12" з математики або інформатики. Для цього виконайте команду Записи =>Фільтр => Розширений фільтр. У поля фільтрування Математика і Інформатика введіть умову 8 оr 9 оr 10 оr 11 оr 12 або введіть 8, 9, 10, 11 та 12 у рядках умови вибору одна під однією. Далі застосуйте фільтр. Перепишіть номери шуканих записів. Вилучити фільтр.

  7. Виведіть записи про відмінників.

  8. Створіть і виконайте Запит1 на вибірку записів про студентів, які мають "10-12" з інформатики (вікно БД Запити => Створити => Конструктор => ОК=> Додайте таблицю Оцінки => Закрийте вікно Додати таблицю). Заповніть бланк запиту, виконайте його і перепишіть номери знайдених записів. Закрийте вікно запиту зі збереженням структури запиту з назвою Запит1.

  9. Модифікуйте Запит1, щоб вибрати записи про студентів, які вчаться на "8" -"12" з математики і мови: Вікно бази даних => Запити => Виберіть Запит1 => Конструктор. Введіть у рядку умови для полів математики і мови наступну умову вибору: (>=8) and (<=12). Запустіть запит. Перепишіть номери записів. Закрийте запит без збереження.

  10. Створіть і виконайте новий Запит2 на вибірку лише номерів і прізвищ студентів, у яких сьогодні день іменин. Запит1 за основу не брати. Створіть новий запит. Виберіть якесь ім'я і введіть його у поле Ім'я бланку запиту як умову пошуку (наприклад, Іван). Вимкніть режим виведення на екран оцінок, якщо їх поля занесені в бланк запиту. Виконайте і збережіть Запит2.

  11. Створіть Запит3 з параметром для шукання записів про студентів, які мають деяку, задану параметром, оцінку з математики. Значення параметра користувач буде вводити в окремому діалоговому вікні після запуску запиту. Виконайте цей пункт методом модифікації Запиту1: у полі Математика задайте у квадратних дужках такий текст: [Введіть оцінку]. Ліквідуйте числову умову в іншому полі (Інформатика).

  12. Запустіть Запит3 двічі, щоб визначити, хто має з математики "12", а хто — "4". Прізвища й оцінки занотуйте у звіт.

  13. Модифікуйте Запит3 на випадок двох параметрів, наприклад для полів Математика та Інформатика, та по експериментуйте з ним.

  14. Закрийте Запит3, зберігаючи його.

  15. Доповніть структуру таблиці Оцінки полем Дата і введіть дати народження студентів.

  16. Сконструюйте запит для з’ясування, хто зі студентів може бути скерований на стажування за кордоном, якщо умова стажування така: оцінки "8"-"12" з усіх предметів (умова вибору: (>=8) and (<=12)) і дата народження між 1.1.1994 і 31.12.1995 включно (умова вибору: Between #1.1.1994 # and #31.12.1995 #).

  17. Закінчіть роботу. Здайте звіти.