Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konstitutsionnoe_pravo / Конст право4-5.pptx
Скачиваний:
59
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
120.63 Кб
Скачать

Лекція №4

Конституція України – Основний Закон держави

План:

1.Поняття і загальна характеристика конституції,

2.Конституціоналізм: поняття, елементи,

3.Історія розвитку Конституції України,

4.Класифікація, форма і структура конституцій.

1. Поняття і загальна характеристика конституції

Конституція України

- єдиний, наділений юридичною силою нормативно- правовий акт, через який український народ і українська держава виражають свою суверенну волю, утверджують основні принципи устрою суспільства і держави, основи правового статусу особи і громадянина, визначають систему і функції органів державної влади. й органи місцевого самоврядування, механізм реалізації державно- владних повноважень і територіальний устрій держави.

Конституція України

По-перше, Конституція України є актом найвищої юридичної сили, що об'єктивізує політичну волю народу України як носія су веренітету і єдиного джерела влади в Україні.

Конституція України

По-друге, вона є головним, найважливішим нормативно-правовим актом у системі джерел національного права України, основним джерелом конституційного і всіх інших галузей права України.

Конституція України

По-третє, містить норми, які є нормами прямої дії. Вони знаходять свій подальший розвиток і деталізуються в інших нормативно- правових актах, але це не спростовує можливості застосовувати норми Конституції України безпосередньо, особливо ті норми, що визначають основні права і свободи людини і громадянина.

Конституція України

По-четверте, Конституція України, як і конституції більшості інших країн світу, має особливий порядок прийняття і внесення до неї змін, що є важливою нормативно- правовою її гарантією.

Конституція України

По-п'яте, за формою Конституція України є формалізованим кодифікованим правовим актом найвищої юридичної сили. Внесення змін і доповнень до окремих розділів Конституції України передбачає органічну зміну її тексту в цілому.

Конституція України

По-шосте, за походженням Конституція України є парламентським актом, оскільки 28 червня 1996 р. вона була урочисто прийнята Верховною Радою України. Парламентський спосіб діє й щодо внесення змін до Конституції.

Соседние файлы в папке Konstitutsionnoe_pravo