Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Excell / Сценарії 5.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
179.2 Кб
Скачать

Лабораторна робота №12

Тема

MS Excel. Інструменти Сценарії і Зведена таблиця.

Мета

Вміти будувати сценарії і зведені таблиці для аналізу під­приємницької діяльності й прийняття рішень.

План

  1. Аналіз сценаріїв оптової покупки.

  2. Побудова зведених таблиць.

Задача 1. Аналіз сценаріїв покупки

Фірма планує здійснити оптову покупку шести видів товарів і розглядає чотири можливі варіанти їх кількості. Побуду­вати сценарії для прийняття рішення про найкращий варі­ант покупки.

Задача 2. Побудова зведеної таблиці

Створити таблицю з 15 рядків, яка відображає облік прода­них фірмою товарів з такими назвами стовпців: Номер опе­рації, Назва товару, Ціна, Кількість, Вартість, Дата, Про­давець, Покупець. Назви товарів, фірм-покупців, прізвища продавців, дати повинні повторюватися по три-чотири рази. За­повнити таблицю даними на свій розсуд (див. зразок рис. 4). Побудувати зведену таблицю, яка характеризує ефективність роботи кожного продавця, тобто відображає, які товари він продав, скільки і на яку суму; модифікувати зведену табли­цю, відобразивши в ній дати проведення операцій продавцями. Побудувати зведену таблицю, яка характеризує уподобання клієнта-покупця, тобто відображає, які товари він купив, коли, скільки і на яку суму.

Теоретичні відомості консолідація даних

Консолідація в MS Excel передбачає узагальнення однорідних даних з різних джерел. При консолідації на основі значень декількох комірок формується значення результуючої комірки. В MS Excel є два основних методи консолідації даних – консолідація за фізичним розміщенням комірок і консолідація за заголовками.

При консолідації за фізичним розміщенням вказуються тільки адреси комірок, що містять вихідні дані. В цьому випадку у всіх вихідних діапазонах дані повинні бути розміщені в однаковому порядку.

Для консолідації за фізичним розміщенням потрібно виділити діапазон, в який повинні бути поміщені консолідовані дані, і виконати команду Data→Consolidate / Данные→Консолидация (Дані→ Консолідація). В діалоговому вікні Consolidate / Консолидация (Консолідація) у списку Function / Функция (Функція) вибирається функція, за допомогою якої буде проводитися консолідація. В полі Reference / Ссылка (Посилання) цього ж діалогового вікна поступово вводяться вихідні діапазони. При цьому введення посилання на кожний діапазон потрібно підтверджувати натисканням на кнопку Add / Добавить (Додати). Всі введені посилання з’являться у списку All references / Список диапазонов (Всі посилання).

В MS Excel для консолідації використовуються наступні функції: Sum / Сумма, Count / Кол-во значений, Average / Среднее, Max / Максимум, Min / Минимум, Product / Произведение, Count Nums / Количество чисел, StdDev / Смещённое отклонение, StdDevp / Несмещённое отклонение, Var / Смещённая дисперсия, Varp / Несмещённая дисперсия. Опис цих функцій можна знайти у діалоговому вікні Paste function / Мастер функций (Конструктор функцій), що викликається командою Insert→ Function / Вставка→Функция (Вставка→Функція).

При консолідації за заголовками вихідні комірки ідентифікуються не за номером, а за заголовками. Тому вони можуть бути розміщені по-різному в різних вихідних листах. Консолідація за заголовками проводиться подібно як консолідація за фізичним розміщенням за допомогою команди Data→Consolidate / Данные →Консолидация (Дані→Консолідація). В полі Reference / Ссылка (Посилання) діалогового вікна Consolidate / Консолидация (Консолідація)послідовно вводяться посилання на вихідні діапазони, що повинні містити заголовки, у групі Use labels in / Использовать в качестве имён (Використати в ролі імен) потрібно вказати, де розмішені заголовки. Для використання в ролі заголовків комірок верхнього рядка діапазону встановлюється опція Top row / Подписи верхней строки (Підписи верхнього рядка). Для використання в ролі заголовків комірок лівого стовпця встановлюється опція Left column / Значения левого столбца (Значення лівого стовпчика).

При виконанні консолідації за допомогою команди Data→, Consolidate / Данные→Консолидация (Дані→Консолідація) діапазон консолідації зразу заповнюється підсумковими значеннями. Обчислення проводяться тільки один раз, після чого консолідовані дані ніяк не залежать від вихідних. Для того щоб консолідовані дані були зв’язані з вихідними даними і обновлювалися при зміні останніх, в діалоговому вікні Consolidate / Консолидация (Консолідація) потрібно встановити опцію Create links to source data / Создавать связи с исходными данными (Створювати зв’язки з вихідними даними). При цьому на робочому листі буде створена структура, в якій детальними даними будуть вихідні дані, а підсумковими – результати консолідації. Приховування всіх вихідних даних здійснюється натисканням на кнопку з номером 1 в лівому верхньому куті робочого поля.

Натискання на кнопку з номером 2 приводить до відображення всіх вихідних даних. Кнопки зі знаками “+” і”–“ призначені відповідно для показу і приховування окремих вихідних даних.

Структуру можна також створити за допомогою команди Data→Group and Outline→Group / Данные→Группа и структура →Группировать (Дані→Група і структура→Групувати). Цю команду потрібно виконувати кожний раз після виділення рядків (стовпців), які потрібно забрати з екрана.

Соседние файлы в папке Excell