Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
61
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
1.03 Mб
Скачать

1. Вступ

Військові мости на жорстких опорах будуються для забезпечення подолання водних та інших перешкод військами на шляхах їх пересування, маневру і евакуації. Вони дозволяють замінити понтонні і механізовані мости для забезпечення переправи військ через водні перешкоди.

Військові мости (підводні, низьководні, висоководні) призначені для короткочасної експлуатації.

Військові мости будуються із конструкцій виготовлених у військах із місцевих матеріалів, а також із мостових конструкцій які виготовляють промислові підприємства.

В якості місцевих матеріалів використовується ліс на кореню, лісоматеріал (колода, брус, дошки), які зберігаються на складах, або отримують при розбиранні будівель, а також металевий прокат (швелери, двотаври, рейки, стрічкова, кутова та кругла сталь).

Поковки (штирі, болти, скоби, хомути та ін.), за допомогою яких окремі елементи моста і мостових конструкцій з’єднуються між собою, а також пальові башмаки, виготовляються в основному силами військ. Данні про такі елементи наводяться в “Справочнике офицера инженерных войск” [2] та в іншій довідковій літературі.

При будівництві військових мостів здебільшого застосовують типові мостові конструкції, для яких розміри елементів визначаються за таблицями і графіками.

Метою цього навчально-методичного посібника є надання рекомендацій з оформлення розділу курсової роботи щодо розробки польового проекту дерев’яного військового низьководного моста в процесі проектування під’їзної автодороги до польового аеродрому.

2. Загальні методичні рекомендації

Польовий проект військового низьководного моста виконують у відповідності до завдання на курсову роботу “Проектування під’їзної автодороги до польового аеродрому”. На плані траси під’їзної автодороги, що проектується, студент вибирає місце мостового переходу через водну перешкоду, узгоджує його з керівником роботи і розробляє польовий проект військового низько водного дерев’яного моста. Проект включає пояснювальну записку і графічну частину, яка виконується на аркуші ватману формату А3 тушшю, або олівцем (перелік креслень наведено у додатку 1). При оформленні матеріалів курсової роботи можливе застосування сучасних комп’ютерних технологій.

3. Конструювання моста

3.1. Визначення місця мостового переходу

При виборі місця мостового переходу потрібно враховувати такі технічні вимоги:

  • район будівництва моста повинен розташовуватися у віддалі від населених пунктів, промислових підприємств, залізничних станцій і складів, мати захисні та маскуючи властивості, зручні підходи до моста, які виключають влаштування великих насипів чи виїмок, скриті місця для зосередження мостобудівельних підрозділів та складування мостових конструкцій;

  • ділянка водної перешкоди здебільшого має бути прямолінійною з глибиною води не більше 5 м і течією до 2–2,5 м/с, зі сприятливими ґрунтовими умовами;

  • вісь моста повинна проходити по можливості перпендикулярно до напрямку течії води;

  • міст слідує розташовувати вище за течією існуючого моста (якщо він є) на 100–150 метрів, або нижче нього на 250–300 м;

  • поблизу впадання притоку міст має розташовуватися нижче гирла притоки не менше ніж на 100–150 м, або вище неї – не менше ніж на 30 м;

  • місцевість має бути придатною для вживання заходів з організації оборони місць заготовлення будівельних матеріалів та будівництва моста (риття окопів, щілин тощо).

Соседние файлы в папке Пособие ВНМ (друк)