Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
59
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
228.86 Кб
Скачать

Лабораторна робота №63

СТАТИСТИЧНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ РАДІОАКТИВНОГО ФОНУ КОСМІЧНОГО ВИПРОМІНЮВАННЯ

Мета роботи: експериментальне визначити залежність інтенсивності вторинної компоненти космічних променів від чаcу.

Обладнання: перерахувальний прилад, виносний блок з попереднім підсилювачем та лічильником Гейгера-Мюллера, високовольтний випрямляч, секундомір.

Теоретичні відомості

В оточуючому середовищі постійно відбуваються ядерні реакції елементарних частинок, які зумовлені головним чином потоками швидких космічних частинок (космічним випромінюванням). У процесі ядерних перетворень, як правило, виникають γ-кванти, які належать до електромагнітного випромінювання дуже великих частот енергії. Це випромінювання дає радіоактивний фон лабораторії, який досліджується в даній роботі.

Статистичні дослідження мають досить широке коло застосувань не ляше у фізиці, але й в інших сферах людської діяльності. Лабораторна робота дає уявлення про обробку статистичною матеріалу різноманітного походження.

Одна з основних характеристик радіоактивного фону – це його інтенсивність (потік енергії): (1)

де - середня енергія γ-квантів. N - число квантів, що проходять площу S , на протязі часу t.

Оскільки випромінювання γ-кванта є випадкове явище, інтенсивність фону у довільній точці лабораторії не є сталою величиною, вона змінюється хаотично. В окремі моменти спостерігаються великі відхилення інтенсивності від її середнього значення. Чим коротший інтервал t, на протязі якого здійснюється вимірювання інтенсивності, тим більші відхиленню можна спостерігати.

Відхилення випадкової величини від її середнього значення називається флуктуацією. Якщо час випромінювання t, та площа S не змінюється, то флуктуація інтенсивності фону визначається величиною (2), де (3), N - число квантів, які пройшли площу S ва протязі i-гo випромінювання.

На рис. 1 показало графік залежності N від t (гістограма):

Чим більша флуктуація, тим рідше вона з'являється на протязі експерименту. Таким чином, ймовірність появи флуктуації ω функція від величини флуктуації : , (4)

де, ∆n - число квантів, коли зафіксована флуктуація — загальне число випромінювань.

Як показує досвід, функція ω(див. формулу 1), може бути описана за допомогою закону розподілу Гауса:

(5)

де параметр закону розподілу, який має назву дисперсії.

На рис. 2 зображено графік функції (5). З формули одержиміо що максимум ймовірності залежить від дисперсії: (6).

З (6) видно максимум кривої Гауса зменшується з ростом . Оскільки при цьому площа під графіком повинна залишатись постійною (вона дорівнює одиниці згідно умови нормування), по мірі збільшення крива стає більш пологою.

В теорії ймовірності доводиться, що при великій кількості вимірів величина може бути визначена як середньоквадратичне відхилення (флуктуація) за формулою:

Опис установки

В даній роботі для реєстрації квантів використовується лічильник Гейгера-Мюллера. Необхідна напруга (400 В) надається на лічильник піл високовольтного стабілізованого випрямляча (ВСВ) (рис. З). Імпульси лічильника рахуються за допомогою перерахувального пристрою (ПУ).

Рис.3

Порядок виконання роботи

  1. Ввімкнути перерахувальний пристрій і ВСВ, Встановити на випрямляч напругу в 400 В.

  2. Перемкнути ПУ у режим "Перевірка" і перевірити точність його роботи. Для цього тумблером "Пуск" ввімкнути установку на 20 с І зробити відлік числа імпульсів за допомогою механічного лічильника. Кількість імпульсів не повніша бути більше ніж па 1% відхилятись від 100.

  3. Перемкнути ПУ в режим "Робота" (позиція "х1")р ввімкнути тумблер " Пуск" на 10 с та записати покази механічного лічильника. Цей показ відповідає числу γ -квантів, які пройшли через лічильник Гейгера-Мюллера на протязі даного інтервалу часу. Такі виміри треба повторити не менше 100 разів.

  4. Оскільки величини S, t у кожному вимірі залишаються сталими, то інтенсивність I та флуктуацію можна записати у вигляді (8)

(9) де

Числові значення коефіцієнта і можна порівняно легко знайти, але вони для цього дослідження не істотні, тому покладемо k = 1 . Тоді інтенсивність радіоактивності та її флуктуація записується у вигляді відносно простих формул: (10), (11).

  1. Використовуючи (10). за результатами дослідів побудувати гістограму інтенсивності (рис. 1), використовуючи (.3), знайти середнє значення інтенсивності фону, позначити його на гістограмі. Вказати номер досліду, у якому спостерігалася найбільша флуктуація.

  2. За допомогою формули (4) знайти ймовірності кожної з зафіксованих флуктуацій. Результати вимірів занести до таблиці.

  3. Побудувати експериментальну криву Гауса, відкладаючи по осі абсцис величину флуктуації , а по вісі ординат імовірність її появи .

  4. 3 формули (6) та (7) знайти дисперсію . Порівняти одержані значення між собою.

Ni

∆n

1

8

-2.72

0.08

2

16

-1.72

0.16

3

22

-0.72

0.22

4

22

0.28

0.22

5

12

1.28

0.12

6

5

2.28

0.05

7

5

3.28

0.05

8

2

4.28

0.02

n>>1 =0.1648

Контрольні питання

  1. Які процеси мають місце при проходженні космічного випромінювання через атмосферу Землі?

В оточуючому середовищі постійно відбуваються ядерні реакції елементарних частинок, які зумовлені головним чином потоками швидких космічних частинок (космічним випромінюванням). У процесі ядерних перетворень, як правило, виникають γ-кванти, які належать до електромагнітного випромінювання дуже великих частот енергії.

  1. Приведіть приклади випадкових величин. Яку роль при цьому відіграють флуктуації?

Оскільки випромінювання γ-кванта є випадкове явище, інтенсивність фону у довільній точці лабораторії не є сталою величиною, вона змінюється хаотично. В окремі моменти спостерігаються великі відхилення інтенсивності від її середнього значення. Чим коротший інтервал t, на протязі якого здійснюється вимірювання інтенсивності, тим більші відхиленню можна спостерігати.. Відхилення випадкової величини від її середнього значення називається флуктуацією.

Задача №57

Визначити в мегаелектронвольтах енергію термоядерної реакції

Відповідь: 17,6 МеВ

4