Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Фізика(готові лабораторні роботи) / fizika / Лабораторна робота №50-а

.doc
Скачиваний:
59
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
91.65 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Житомирський Державний Технологічний Університет

Лабораторна робота № 50-а

Вивчення питомого заряду електрона

методом Томпсона

Виконав: студент групи РТ-8 Чернега Петро

Перевірив: Алексюк Василь Юхимович

Житомир 2004

Мета роботи: визначити відношення заряду електрона до його маси на основі взаємної компенсації дій на електронний пучок електричного і магнітного полів, напруженості яких взаємо перпендикулярні до напрямку руху електронів.

Обладнання: осцилограф типу ЛО-70, котушки індуктивності, універсальний блок живлення УИП-2, змінний резистор.

Ідея методу вивчення питомого заряду електрона належить відомому англійському фізику Дж. Томпсону. Він використав цей метод в 1987р., щоб вивчити природу катодних і анодних променів в трубках з розрідженими газами.

На рис.1 показано схему приладу для визначення питомого заряду електрона методом Томпсона.

Рис.1

Джерелом електронів служить катод К , що підігрівається. Електрони, що вириваються з катода, прискорюються і фокусують анодом А , що має форму циліндра.

Сфокусований пучок електронів попадає в простір між пластинами П , плоского конденсатора , а потім на флуоресціюючий екран Е , викликаючи його свічення. Всі елементи приладу поміщені в скляну посудину, в якій створено розрідження. Якщо на пластини конденсатора подати напругу, то пучок електронів буде рухатись практично в однорідному електричному полі, яке буде відхиляти електрони у вертикальному напрямку. Внаслідок цього пучок електронів попаде не в центр екрану, а зміститься на деяку віддаль у.

Рис.2

Вирахуємо величину цього зміщення. Розглянемо вузький пучок електронів, який при відсутності електричного поля попадає на екран в точку О. Знайдемо відхилення сліду пучка на екрані, викликане однорідним електричним полем, перпендикулярним напрямку руху і діючому на шляху довжиною l. Позначимо початкову швидкість електронів через V0 . На електрон в однорідному полі пластин діє сила :

№ п/п

y, м

U, В

I, А

U/I, В/А

1

2

3

4

5

4