Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
4
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
27.09 Кб
Скачать

8. Охорона праці

Вимоги до конструкції дослідницького реактора (ДР) і технічного виконання систем і елементів, важливих для безпеки ДР, а також до організаційно-технічних заходів щодо забезпечення ядерної безпеки ДР встановлюються правилами ядерної безпеки дослідницьких реакторів [   ].

Ядерна безпека ДР визначається:

1) технічною досконалістю проекту, в якому повинні використовуватися перевірені практикою або експериментальними дослідженнями технічні рішення;

2) якістю виготовлення й монтажу елементів і систем ДР, важливих для безпеки.

Ядерна безпека при експлуатації ДР забезпечується:

1) виконанням вимог норм і правил у галузі використання атомної енергії, вимог проекту й експлуатаційної документації;

2) кваліфікацією й дисципліною працівників (персоналу);

3) якістю й повнотою експериментальних досліджень нейтронно-фізичних характеристик при фізичному й енергетичному пусках ДР;

4) системою організаційно-технічних заходів, що мінімізують наслідки можливих помилок персоналу й несанкціонованих дій, відмов устаткування й зовнішніх впливів природного й техногенного походження.

Відповідно до встановленого в експлуатуючій організації порядку повинні бути визначені права й обов'язки посадових осіб і структурних підрозділів експлуатуючої організації в забезпеченні ядерної безпеки ДР, права й обов'язки персоналу в забезпеченні ядерної безпеки ДР.

До проведення фізичного й енергетичного пусків і подальшої експлуатації ДР, поряд з персоналом ДР, можуть залучатися працівники інших підрозділів і організацій. Експлуатуючій організації слід забезпечити випуск організаційно-розпорядчих документів, що визначають порядок допуску до роботи, права й обов'язки залучених працівників.

Експлуатуючою організацією повинен бути затверджений перелік положень і інструкцій, що діють на ДР, забезпечені розробка й наявність на ДР необхідної документації, включаючи графіки проведення планово-запобіжних і ремонтних робіт для систем, важливих для безпеки, і графіки проведення випробувань і перевірок працездатності систем безпеки ДР.

Експлуатуюча організація повинна забезпечити своєчасне ознайомлення персоналу з усіма змінами, внесеними в документацію ДР, у тому числі зі змінами, внесеними за результатами фізичного й енергетичного пусків у технологічний регламент експлуатації ДР і в іншу експлуатаційну документацію.

Експлуатація ДР повинна проводитися згідно з технологічним регламентом та інструкцією з експлуатації ДР, а також з урахуванням вимог інструкцій для експлуатації систем і елементів ДР, включаючи експериментальні пристрої, інструкції із забезпечення ядерної безпеки при зберіганні, перевантаженні й транспортуванні свіжого й відробленого ядерного палива на ДР.

Зазначені документи повинні коректуватися з урахуванням отриманого досвіду експлуатації ДР, введення в дію нових нормативних документів, внесення змін у технологічні системи й устаткування ДР і переглядатися не рідше одного разу в п'ять років.

Керівник ДР повинен забезпечити розробку для систем, важливих для безпеки, графіків проведення планово-запобіжних і ремонтних робіт і графіків проведення випробувань і перевірок працездатності систем безпеки.

Вищевказані роботи повинні виконуватися при пріоритетнім забезпеченні ядерної безпеки ДР.

Достатність використовуваних на ДР організаційно-технічних заходів щодо забезпечення ядерної безпеки повинна бути обґрунтована у звіті по обґрунтуванню безпеки ДР.

Соседние файлы в папке Компьютиризированые сис.упр._Локтикова