Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
13.98 Mб
Скачать

2. Огляд і аналіз інформаційних джерел

2.1. Історія реактора см-3

Форсований розвиток атомної енергетики й оборонні завдання, висунули на початку 50-х років 20-го сторіччя на перший план проблему створення експериментальної бази для проведення фундаментальних і прикладних досліджень. Був потрібний потужний дослідницький реактор, який дозволив би моделювати умови роботи матеріалів в енергетичних реакторах у потоках нейтронів високої щільності, проводити тонкі дослідження з ядерної фізики, виробляти ізотопи й елементи, включаючи далекі трансуранові. Ці доводи лягли в основу вибору технічних рішень для реактора СМ і його декількох реконструкцій.

Проект реактора, ініційований І.В. Курчатовим і С.М. Фейнбергом, виконав НДКІЕТ у тісній взаємодії з ІАЕ – науковим керівником на первісній стадії розробки, ВНДІНМ – розроблювачем твела, ВНДПІЕТ – генеральним проектувальником. На завершальних стадіях проекту його науковим керівником став НДІАР і роботи очолив В.А. Циканов.

Реактор був уведений в експлуатацію в 1961 році з первісною тепловою потужністю 50МВт. Після заміни в 1965 р. пластинчастих твелів на хрестоподібні й збільшення довжини їх паливної частини з 250 до 350 мм потужність реактора була підвищена до 75МВт, а після встановлення в 1974 р. нових теплообмінників – до 100МВт.

Створення реактора СМ стало найважливішою віхою світового й вітчизняного реакторобудування, що відкрила широкі можливості для науково-технічних досліджень. Створення реактора СМ було відзначено Ленінською премією, а його введення в експлуатацію й успішна робота викликали великий резонанс у науковому світі, стимулювавши, зокрема, спорудження в США високопоточних реакторів із твердим спектром нейтронів – HFBR (1964) і HFIR (1967).

Більш як за 40 років роботи реактор неодноразово реконструювався. У результаті реконструкцій, що розширюють експериментальні можливості реактора, були внесені зміни в конструкцію активної зони й відбивача, усі основні технологічні системи й експериментальні пристрої. Частина змін була внесена цільовим образом у зв'язку з появою й поступовим розширенням державних нормативних вимог по безпеці дослідницьких реакторів.

У цей час безпека реактора забезпечена:

  • бар'єрами безпеки (зерна урану в матриці паливної композиції, оболонка твела, герметичний перший контур, герметичні приміщення, системи очищення води й повітря);

  • властивістю внутрішньої самозахищеності (негативний температурний і потужнісний коефіцієнти реактивності);

  • достатньою стійкістю до зовнішніх впливів і помилок персоналу;

  • наявністю надійних систем безпеки.

У ході великої реконструкції 1991-1992 років:

  • виготовлений і встановлений новий корпус реактора (збережений старий корпус є опорною конструкцією й додатковим бар'єром безпеки);

  • змінена траса трубопроводів першого контуру, забезпечене підведення й відвід теплоносія у верхню частину корпуса;

  • модифіковані системи безпеки (система аварійного охолодження, електропостачання, пожежогасіння), споруджений резервний щит керування;

  • створений вимірювально-обчислювальний комплекс усіх технологічних параметрів на базі ЕОМ.

Реконструкція викликала зміни фізичних характеристик реактора: ефективності органів СУЗ, ефектів реактивності, розподілу енерговиділення. Зміни в компонуванні нейтронної пастки й відбивача призвели до:

  • збільшення запасу реактивності реактора ~ на 1,5 βеф;

  • зміни профілю енерговиділення в активній зоні;

  • зміни середнього вигоряння палива й темпу втрати реактивності на вигоряння.

Протягом усієї експлуатації реактора СМ інцидентів із втратою керування й контролю ланцюговою реакцією не було. Мали місце радіаційні інциденти із забрудненням приміщень і технологічного устаткування реакторної установки, без забруднення навколишнього середовища й опромінення персоналу.

У цей час реактор надійно працює з річним коефіцієнтом використання 0,65‑0,68. Планується експлуатація реактора до 2017 року включно. В 2010 році намічена заміна активної зони.

Соседние файлы в папке Компьютиризированые сис.упр._Локтикова