Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lekcii / lektsiy / 2_Rozrahunky_.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
350.72 Кб
Скачать

Таблиця 2.1 Обов’язкові реквізити переказного і простого векселів згідно з Женевською вексельною конвенцією

Реквізити переказного векселя

Реквізити простого векселя

1. Найменування “Вексель”

1. Найменування “Вексель”

2. Простий і нічим не обумовлений наказ сплатити певну суму

2. Просте і нічим не обумовлене зобов’язання сплатити певну суму

3. Найменування платника

4. Зазначення строку платежу

3. Зазначення строку платежу

5. Зазначення місця платежу

4. Зазначення місця платежу

6. Найменування того, кому або за наказом кого має бути здійснений платіж

5. Найменування того, кому або за наказом кого має бути здійснений платіж

7. Дата і місце складання векселя

7. Дата і місце складання векселя

8. Підпис векселедавця

8. Підпис векселедавця

Вексельні позики. Обліковий (дисконтний) кредит.При обліку векселів банк фактично купує у клієнта вексель (зобов’язання третьої особи), одержувачем коштів за яким до дисконту векселя банком був його клієнт. Під час дисконтної операції останній отримує від банку грошові кошти під облікований вексель як кредит, який буде сплачений векселедавцем у строк встановлений в векселі, але одержувачем цих коштів вже стає банк. Передача банку векселя здійснюється шляхом індосаменту, тобто передавальним надписом на векселі, який містить доручення власника векселя банку отримати належну оплату по векселю. Таким чином, клієнт рефінансує в банку віддані третій особі в кредит кошти. Кредитна установа при необхідності може рефінансувати цей вексель в Центральному банку. Ціна купівлі векселя представляє собою його номінальну вартість за виключенням ставки за облікову позику.

Обов’язковою умовою при дисконті векселів є їх висока ліквідність. Оскільки у вітчизняній практиці вони виставляються на термін не більше 90 днів, то дисконтний банківський кредит є короткостроковим. Сутність облікових операцій полягає в тому, що відпуск товару в кредит під вексель (комерційний кредит) при дисконті перетворюється на банківський кредит, а кредитором для покупця товару в кредит стає банк, якому продавець індосував (передав індосаментним надписом) вексель покупця. При дисконтному кредиті векселі повинні мати не менше двох надписів, тобто векселедавця і першого векселеодержувача. Сума облікової ставки утримується банком в момент обліку векселя, але зараховується на прибутковий рахунок банку після погашення векселя, тобто після надходження по ньому платежу. Визначення вексельної суми здійснюється за наступною формулою:

S = N × (1 – T × D) , (5.1)

де S – сума до сплати за векселем,D – дисконт,N– номінальна сума векселя, Т –відносна тривалість періоду до моменту платежу за векселем.

Окрім утримання суми дисконту, який є платою за кредит, банки можуть утримувати комісійні за інкасацію векселів (дамно), поштово-телеграфні послуги (порто), а також витрати, пов’язані з опротестуванням векселів.

Позики під заставу векселів.Позики під заставу векселів бувають строковими, коли власник векселів зобов’язаний викупити їх у банку в термін, що встановлюється в момент укладання договору про надання кредиту під заставу векселя, або до вимоги (онкольні позики), повернення яких банк може вимагати в будь-який час після надання кредиту. Для використання позикових коштів банк відкриває клієнту спеціальний позиковий рахунок, з якого позичальник здійснює розрахункові операції в розмірі суми виділеного кредиту. Така позика може надаватися шляхом видачі клієнту лімітованої чекової книжки. При видачі кредиту під заставу векселів банк обумовлює в договорі максимальний розмір позики, розмір застави і співвідношення між забезпеченням і заборгованістю по рахунку, величину проценту і комісії на користь банку, право спрямування в погашення позики сум, що надходять для сплати векселів або інших сум, що надходять на поточний рахунок клієнта.

При використанні такого кредиту банк повинен слідкувати за розмірами вільного залишку ліміту на позиковому рахунку. Перед проведенням операції зі спеціального позикового рахунку позичальника відповідальний банківський службовець перевіряє наявність залишків невикористаного кредиту, їх відповідність ліміту граничних сум, що надходять на його погашення, відповідність ліміту граничних залишків з графіком надходження сум на його погашення, обумовленому в кредитному договорі. Кредит надається в сумі надлишку вексельного забезпечення, але не більше невикористаного ліміту. Правилами “Про порядок проведення банками операцій з векселями” встановлена наступна схема розрахунків використання позик виданих під заставу векселів.

Соседние файлы в папке lektsiy