Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

lekcii / rizne / Peredmova

.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
25.09 Кб
Скачать

Передмова

В сучасних економічних умовах ефективність діяльності підприємств значною мірою визначається рівнем функціонування їх фінансів. В свою чергу, стан фінансів підприємства впливає на забезпеченість централізованих фондів фінансовими ресурсами.

Тому в даний момент першочерговою задачею для держави і підприємств є зміцнення фінансів підприємств і на цій основі – стабілізація фінансів держави. Ситуація, що склалася, потребує наявності висококваліфікованих фахівців, обізнаних з теорією і практикою фінансової справи.

Представлений посібник – спроба авторів допомогти читачам одержати початкові знання з дисципліни “Фінанси підприємств” і дати відповіді на питання, що виникають в їх практичній діяльності.

В посібнику викладено основні теоретичні позиції щодо фінансів підприємств, їх економічної сутності, функцій, визначення фінансових ресурсів та фінансового механізму (тема 1). Друга тема присвячена грошовим розрахункам підприємств, де особливу увагу приділено практичному аспекту організації готівкових і безготівкових розрахунків, порядку оформлення розрахунково-платіжних документів, а також шляхам покращання платіжної дисципліни на підприємстві. В окремій темі (тема 3) розглянуто види грошових надходжень підприємства, порядок формування валового і чистого доходу, прибутку, його види, методи розрахунку та порядок розподілу. Четверта тема розкриває економічну сутність та основи організації оборотних активів, їх класифікацію, показники стану та ефективності використання їх на підприємстві. Особливу увагу приділено порядку визначення потреби в оборотних активах, що має велике значення при бізнес-плануванні. П’ята тема присвячена кредитуванню підприємств, а саме: необхідності кредитування в сучасних умовах, класифікації кредитів, банківському і небанківському кредитуванню. В цій темі акцент зроблений на розгляді практичної процедури отримання банківського кредиту і порядку його погашення підприємством. Окремі теми присвячені питанням фінансового забезпечення відтворення основних засобів, оцінці фінансового стану підприємства (теми 6, 7). Тема 8 розкриває необхідність фінансового планування на підприємствах, що є особливо актуальним в сучасних умовах господарювання. Автори докладно описують методи фінансового планування, порядок складання фінансового плану, зміст його основних статей, а також порядок складання платіжного календаря та касового плану. Тема 9 є завершальною в підручнику і присвячена питанням банкрутства підприємства та фінансової санації.

Матеріал посібника розрахований передусім на студентів економічних спеціальностей, які вивчають фінансові дисципліни. Однак автори сподіваються, що він буде корисним для всіх, хто цікавиться проблемами теорії і практики фінансів підприємств.

Посібник написаний колективом авторів Житомирського інженерно-технологічного інституту під керівництвом і редакцією доктора економічних наук, професора Г.Г. Кірейцева у складі: ст. викл. Александрова М.М. – теми 1, 8; к. е. н., доц. Виговська Н.Г. – теми 3, 4, 6, 7, 8, 9; д.е.н., проф. Кірейцев Г.Г. – теми 1, 2; к.е.н., доц. Петрук О.М. – теми 2, 5, 7; доц. Маслова С.О. – тема 5; викл. Дячек С.М. – тема 9.

4

Соседние файлы в папке rizne