Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.docx
Скачиваний:
65
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
13.32 Mб
Скачать

Пневматична закладка

  • Управління гірничим тиском повною пневматичною закладкою виробленого простору в лаві на пологому пласті при використанні індивідуального кріплення представлене на рис. 8-17. Подрібнена порода з розміром шматків до 80 мм із вмістом до 5% глинистих домішок використовується як закладочний матеріал. Закладочний масив зводиться смугами шириною 1,5...2,0 м. Перед по­чатком закладочних робіт здійснюється тимчасова обшивка закладочної смуги дошками, які використовуються під час викладення наступних смуг.

  • Металеве кріплення в зоні закладочної смуги замінюється на дерев'яне. Дерев'яне кріплення також частково витягується. Уздовж лави, приблизно посередині майбутньої смуги, монтується пневматич­ний трубопровід із стальних труб довжиною 2...6 м і діаметром 150...200 мм. Кінець його розміщується на відстані 3...5 м від закладочного масиву. Під час зведення смуги пневматичний трубопровід скорочується і зняті труби укладаються на місце зведення нової смуги. Із цих труб монтується новий трубопровід.

  • Пневматична закладка забезпечує порівняно високу щільність закладочного масиву (усадка 20...30%). Проте під час пневматичної закладки має місце значне пилоутворення, а також великі витрати на закладочне, транспортне і силове устаткування, підвищені вимоги до закладочного матеріалу. Пневматична закладка може використовуватись у різних гірничо-геоло­гічних умовах.

  • Для застосування механізованих комплексів із закладкою виробленого простору створені трубопроводи, що пересуваються без розбирання (рис. 8-18). Закладний матеріал подається в смугу через бокові випускні отвори. При цьому створюється щільний закладний масив з високою несучою здатністю, оскільки закладаються вузькі смуги при невеликій відстані від випускного отвору до укосу закладки.

  • Рис. ‑76 – Технологічна схема виймання тонкого вугільного пласта механізованим комплексом с пневматичною закладкою:

  • 1 — пневмозакладочна машина; 2 — пневмозакладочний трубопровід; 3 — насосна станція; 4 — секції механізованого кріплення; 5 — комбайни; 6 — конвеєр; 7 — забойний розподільчий трубо­провід; 8 — стрічковий конвеєр

  • На мал. представлена технологічна схема виїмки тонкого пологого пласта з механізованим комплексом і пневматичною закладкою.

Самотічна закладка широко застосовується на крутих пластах. Доставка закладного матеріалу по виробленнях вентиляційного горизонту може проводитися локомотивами у вагонетках з глухим кузовом, з бічним або донним розвантаженням, стрічковими конвеєрами, конвеєрними поїздами. Можливі також їх поєднання.

  • При самотічній закладці закладний матеріал поступає у вироблений простір і розподіляється в ньому під дією власної ваги. Ущільнення закладного масиву в початковій стадії його зведення відбувається за рахунок сили тяжкості падаючих або скачуються шматків закладного матеріалу, а надалі — під дією ваги вищерозміщених шарів закладного масиву.

  • Рис. ‑77 – Зведення закладочного масиву в потолкоуступному забої за наявності пересувної огорожі:

  • 1 - привибійні стійки; 2- якірний пристрій; 3- стійки розпорів на огорожі; 4 - огорожа; 5- направляючі риштаки для спуску вугілля

  • Якщо закладні матеріали доставляються з поверхні, то технологічна схема передбачає наступні ланки їх транспортування: спуск в шахту, відкатка по гірських виробленнях і самотічна доставка в межах очисного забою. Закладний масив зводиться у відпрацьованій смузі шириною 6—10 м після її відшивання. Разом з відшиванням зводиться допоміжне кріплення, на споруду якої затрачується при шаровій виїмці могутніх пластів до 25—30 чіл-змін на 1000 т здобутого вугілля. В середньому на підготовку виробленого простору до закладки затрачується 30—60% часу, що витрачається на виїмку вугілля.

  • При розробці тонких крутих пластів закладний масив може розташовуватися або під кутом природного укосу, або паралельно забою. В останньому випадку застосовують спеціальні жорсткі або пересувні огорожі.

  • Жорстка огорожа є стінкою із стійок і відшивання з дощок або дротяної сітки. Жорстка огорожа споруджується на повну потужність пласта.

  • Процес зведення закладного масиву із застосуванням пересувної огорожі полягає в періодичному переміщенні огорожі у міру посування забою і засипці закладного матеріалу за огорожу (рис. 8-19). Огорожа виконується з металевої сітки і конвеєрної стрічки, довжина його на 2—4 м менше довжини уступу. Пересування огорожі може проводитися одночасно в декількох уступах, а при прямолінійному забої воно пересувається послідовно зверху вниз. Вироблений простір у вентиляційного штреку і в самому штреку закладається механічним або пневматичним способом. Самотічну закладку рекомендується застосовувати при розробці пластів з, кутами падіння більш 40°, коли не підробляються відповідальні об'єкти.

  • Достоїнства самотечной закладки: невисокі витрати на роботи; невелика кількість вживаного устаткування, що дозволяє організувати закладні роботи в короткі терміни.

  • Питання для самоконтролю.

Які використовуються способи виймання вугілля?

Які конструкції комбайнів використовуються при очисних роботах?

Що таке човникова і однобічна схеми роботи комбайну, коли вони використовуються і які достоїнства і недостатки цих схем?

Особливості очисних робіт на крутих пластах.

Викладіть особливості стругової технології виймання вугілля.

Перелічить способи доставки вугілля в лавах.

Які різновиди кріплення використовуються у очисних вибоях?

Дайте визначення поняття "управління покрівлею".

Перелічить способи управління покрівлею і умови їх використання.

Які види закладки виробленого простору використовуються, їх особливості?

Викладіть вимоги до закладочних матеріалів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]