Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.docx
Скачиваний:
65
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
13.32 Mб
Скачать

Зведення постійного кріплення

  • Зведення постійного кріплення є найбільш відповідальним і трудомістким процесом при проведенні виробок. Досвід свідчить, що у загальних витратах труда і часу у прохідницькому циклі процес кріплення займає 30—60 % в залежності від технології і способів механізації прохідницьких робіт.

  • Дерев'яні кріпильні рами повинні встановлюватись прямовисно і перпендикулярно подовжньої осі виробки. При установці рами спочатку риють лунки глибиною 15—20 см, потім у них установлюють бічні стійки. До установлення верхняка бічні стійки удержують за допомогою обаполів, що прибиваються до встановлюваних ніжок і ніжок сусідніх, раніше встановлених, рам. Після установки бічних стійок накладають поверх або заводять збоку верхняк так, щоб прилягання елементів у замку було щільним. Після проводять перевірку установки рами і, якщо треба, раму рихтують. Далі роблять розклинювання рами, затяжку покрівлі і боки із забутовкою виробленого простору. Металеве трапецієподібне кріплення будують у тому ж порядку, що і дерев'яне.

  • Послідовність установки рами кріплення АП така:

  1. риють лунки глибиною 15—20 см;

  2. установлюють ніжки кріплення;

  3. з'єднують ніжки з раніше встановленою рамою за допомогою хомутів і розстрілів; накидають верхняк і наживляють замки; перевіряють правильність установки рами;

  4. з'єднують верхняк із раніше встановленою рамою за допомогою хомутів і розстрілів;

  5. остаточно затискають замкові з'єднання, встановлюють дерев’яні розпірки між рамами;

  6. затягують покрівлю і боки виробки з забутовкою виробленого простору.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]