Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
9
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
59.9 Кб
Скачать

1.3. Відсотки, види процентних ставок

Відсотки. Під процентними грошима або, стисло, відсотками (interest), розуміють абсолютну величину доходу від надання грошей у борг в будь-якій його формі: видача позики, продаж товару в кредит, розміщення грошей на депозитному рахунку, облік векселя, покупка ощадного сертифікату або облігації і т.д. Який би вигляд або походження не мали відсотки, це завжди конкретний прояв такої економічної категорії, як позиковий відсоток. Практика отримання відсотків за видані у борг гроші існувала задовго до нашої ери. Наприклад, в Стародавній Греції стягували від 10 до 36 % суми боргу в рік. В "Російській Правді" річне зростання на зайнятий капітал визначалося в 40%.

При заключенні фінансової або кредитної угоди сторони (кредитор і позичальник) домовляються про розмір процентної ставки. Під процентною ставкою (rate interest) розуміють відносну величину доходу за фіксований відрізок часу — відношення доходу (процентних грошей) до суми боргу. Процентна ставка — один з найважливіших елементів комерційних, кредитних або інвестиційних контрактів. Вона вимірюється у вигляді десяткового або звичайного дробу (в останньому випадку вона фіксується в контрактах з точністю до 1/16 або 1/32) або у відсотках. При виконанні розрахунків процентні ставки звичайно вимірюються в десяткових дробах.

Часовий інтервал, до якого відноситься процентна ставка, називають періодом нарахування (running реriod), його не слід плутати з терміном нарахування. Як такий період приймають рік, півріччя, квартал, місяць або навіть день. Частіше за все на практиці мають справу з річними ставками.

Відсотки згідно домовленості між кредитором і позичальником виплачуються по мірі їх нарахування або приєднуються до основної суми боргу (капіталізація відсотків). Процес збільшення суми грошей в часі у зв'язку з приєднанням відсотків називають нарощуванням, або зростанням, цієї суми. Можливо визначення відсотків і при русі в часі. Розмір процентної ставки залежить від ряду як об'єктивних, так і суб'єктивних чинників, а саме: загального стану економіки, у тому числі грошово-кредитного ринку; короткочасних і довгострокових очікувань його динаміки; виду операції, її валюти; терміну кредиту; особливостей позичальника (його надійності) і кредитора, історії їх попередніх відносин і т.д.

Існують різні способи нарахування відсотків, залежні від умов контрактів. Відповідно застосовують різні види процентних ставок. Можна виділити ряд ознак, по яких розрізняються процентні ставки.

Важливим є вибір принципу розрахунків процентних грошей. Існує два такі принципи: від теперішнього часу до майбутнього і, навпаки, від майбутнього до теперішнього часу. Відповідно застосовують ставки нарощування і дисконтні, або облікові ставки. У фінансовій літературі відсотки, отримані по ставці нарощування, прийнято називати декурсивними, по обліковій ставці — антисипативними. Далі декурсивні відсотки в більшості випадків називатимемо просто відсотками.

Процентні ставки можуть бути фіксованими (в контракті указуються їх розміри) або плаваючими (floating). В останньому випадку указується не сама ставка, а база, що змінюється в часі (базова ставка) і розмір надбавки до неї — маржі.

Додамо, що при послідовному погашенні заборгованості можливі два способи нарахування відсотків. Згідно першого процентна ставка (проста або складна) застосовується до фактичної суми боргу. За другим способом прості відсотки нараховуються відразу на первинну суму боргу без урахування послідовного його погашення. Останній спосіб застосовується в споживацькому кредиті і в деяких інших (правда, рідкісних) випадках.

7

Соседние файлы в папке Фінансова мат заочн