Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

СТЕХ_Заочн_МНЗ-31_2013-2014 / Лекции / ЛК 06_Система показникив_А5

.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
53.76 Кб
Скачать

Лекція № 6

Тема «Система показників ефективності та рівня якості технологій»

Економічну оцінку технічного рівня устаткування здійснюють за інтегральними показниками. Інтегральний показник являє со­бою відношення висловленого в натуральних одиницях (кг, т, м3, шт.) підсумкового корисного ефекту експлуатації обладнання П до сумарних затрат - одноразових капітальних вкладень на ство­рення обладнання (3к) і поточних (експлуатаційних) затрат (Зе) на весь час експлуатації (без урахування амортизаційних відрахувань на реновацію обладнання).

На час експлуатації обладнання більш ніж на один рік інтегра­льний показник Пінт (ефект/грн) обчислюється за формулою:

П

Пінт = −−−−−−−−−−

φi (3к + Зе)

де φi, - поправочний коефіцієнт, який при нормативному кое­фіцієнті економічної ефективності Ен = 0,15 залежить від часу служби обладнання Тсл. При Тсл = 1; 5; 10; 15 ро­ків значення φi, = 1,0; 0,262; 0,174; 0,149, відповідно.

Оцінюючи рівень якості обладнання, враховують, що високі початкові технічні показники його є необхідною, але недостат­ньою умовою регламентованої якості, вони характеризують лише потенційні виробничо-технічні можливості обладнання, які мо­жуть бути реалізовані за умови відповідної надійності. Надійність як комплексна властивість складається з багатьох відносно самостійних властивостей, що характеризують безвідмовність, ремонтоздатність, збереженість.

Залежно від призначення і складності об'єкта можуть бути до­мінуючі окремі властивості та їх сукупність. У технічних системах оцінка надійності необхідна для визначення сталої можливо­сті їх використання за призначенням у процесі функціонування. Надійність обладнання є однією з найголовніших його властивос­тей, яка закладається при розробці і забезпечується в процесі ви­готовлення, зберігається під час транспортування і схову, під­тримується в умовах експлуатації.

Для оцінки техні­чного рівня і якості обладнання застосовуються методи кваліметрії, що знаходять відображення в «Кар­ті технічного рівня і якості продукції» (КР), яка є складовою час­тиною конструкторської і нормативно-технічної документації і використовується при оцінці технічного рівня та якості виробів при розробці їх до виробництва, атестації продукції, модернізації або зняття з виробництва. КР передбачає використання комплексного показника якості – рівня якості qo.

Що­найважливішим показником досконалості технології є собівар­тість продукції, яка характеризує не тільки технологію, а й орга­нізацію виробництва або управління. Собівартість – дуже склад­ний економічний показник. Він складається з так званих «техно­логічних» та «організаційних», або управлінських, витрат.

Із технологічних складових мають велике значення витрати енергії на виробництво продукції. Показник енергоємності має суттєвий вплив на собівартість продукції.

Окрім перелічених показників, технології вироблення будь-якого продукту можуть бути оцінені за такими показниками:

- відповідність властивостей готового продукту їхньому ці­льовому призначенню;

  • відповідність технології вимогам екології та техніці безпеки;

  • ресурсо- та енергозбереження;

  • інтенсифікація виробництва;

  • інформаційна забезпеченість і керованість;

  • принципи оптимального варіанту.

Крім цього, необхідно враховувати і такі показники, які пов'язані із сучасними вимогами до технічних об’єктів:

- гнучкість – тобто можливість протистояти умовам функціонування, що змінюються;

  • стабілізуємість – властивість системи, що пов'язана із якістю перехідних процесів та сталістю;

  • живучість – можливість керувати при непрацездатності окре­мих елементів;

  • надійність – виключення аварійних ситуацій.

Виходячи із сучасних уявлень про оцінку якості технологічних процесів, вважають, що економічні характеристики технологіч­них ліній, обчислені за загальноприйнятими методиками, є дру­горядними характеристиками, які отримані розрахунковими ме­тодами на основі першорядних.

Кількісна оцінка кожного з наведених показників технологічних процесів виводиться за існуючими нормативами, законодавчими та методичними документами. Наприклад, ресурсозбереження можна оцінити за виходом готової продукції та за витратами допоміжних матеріалів, екологічність – за кількістю і концентрацією викидів то­що. Є пропозиції оцінювати екологічність встановленням ціни на одиницю маси шкідливих викидів або їх концентрацію.

Вважається, що технічний рівень виробів перевищує найбільші світові досягнення, якщо кожен з обраних для порівняння показ­ників перевищує більш ніж на 5% відповідні значення показників кожного аналога. Якщо ж відхилення значень параметрів оцінюваного зразка і аналогів знаходиться в межах ±3%, то прийнято вважати, що виріб відповідає найвищому світовому рівню.

Розрахунковий спосіб застосовують у випадках, якщо немає можливості зробити однозначний висновок, користуючись відносними показниками порівняння (зіставлення).

Рi

qi = −−−−

Рik

де Рi – абсолютне значення i-го показника оцінюваного виробу;

Рik – абсолютне значення i-го показника аналога цього виробу.

Узагальнений показник ступеня або міри відповідності техніч­ного рівня оцінюваного зразка вищим світовим досягненням об­числюють за формулою:

n

Ki

i =1

Kтр = −−−−−−

п

де п - число показників.

Якщо Kтр менше одиниці, то технічний рівень виробу не відповідає світовому рівню, якщо тотожний або більше одиниці – технічний рівень зразка відповідає світовому рівню.

Узагальнюючий показник економічної ефективності КЕ розра­ховують за формулою:

(Сia + Кia · Ен) Ктрia

KЕ = −−−−−−−−−−−−−−−−−−−

(Сi + Кi · Ен) Ктр

де Ci , Сia – собівартість оцінюваного зразка і аналога (прототипу);

Кi , Кia – питомі капітальні вкладення до виробничих фондів зразка нової техніки та аналога;

Ктр , Ктрia – узагальнюючий показник технічного рівня оці­нюваного зразка та аналога;

Ен – нормативний коефіцієнт капітальних вкладень.

4