Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Профілактика у дітей-Хоменко7

.PDF
Скачиваний:
112
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
12.9 Mб
Скачать

Бесіді або семінари із педагогами та медичними робітниками дитячого закладу — перший етап активних форм санітарно просвітницької роботи. У цих бесідах необхідно пояснити мету та задачі профілактики в стоматології, окреслити коло заходів щодо її проведення, об'єм роботи, бажаний час та умови їх здійснення Окремо належить об'єднати вихователів і медичних працівників ди тячих закладів у проводжуваній роботі, підкреслити, що від їх участі, зацікавленості і вимогливості здебільшого залежить успіх та ефективність заходів профілактики.

Необхідно також не поспішати із науковим підходом, доступно і переконливо відповісти на запитання педагогічного колективу. При дотриманні усіх цих умов можна досягти мети — отримання в особі педагогів, вихователів та медпрацівників переконаних співробітник ін і помічників у здійсненні профілактики.

Другим етапом активної санітарно-просвітницької роботи в ор ганізованих колективах є бесіди або виступи перед батьками. Най зручніше цей виступ організувати перед батьківськими зборами, при цьому треба мати на увазі, що для даного етапу небажана велик.і аудиторія, тому не слід об'єднувати батьків кількох класів або груп Виступ або бесіда з профілактики повинна вирішити дві задачі: стурбувати батьків станом зубів та органів порожнини рота своїх дітей і викликати безпосередню зацікавленість у проведенні і підтриманні профілактичних заходів у дитячому колективі.

Бесіду бажано проводити активно, цікаво, з багатьма прикладами, ілюстраціями, прозирками. Тривалість її не повинна переви щувати 15—20 хвилин, щоб такий же проміжок часу залишити для відповідей на запитання. Для вирішення першої задачі необхідно акцентувати увагу на складних і неприємних наслідках, до яких приводять хвороби зубів,щелеп, пародонту, порушення прикусу. Краще, якщо ця сторона питання буде дещо перебільшена. На такому фоні більш серйозно сприймається інформація про можливість профілактичних заходів, з'являється відповідальність батьків за стан здоров'я своїх дітей. Завершуючи бесіду (виступ), лікар повинен закликати батьків бути його помічниками у цій важливій справі і підкреслити залежність успіху профілактичних заходів від спільних зусиль. Особливий акцент робиться на контролі за культурою вжи вання вуглеводів і стані гігієни порожнини рота в домашніх умовах. Для закріплення отриманих знань доцільно вручити кожному і батьків друковані пам'ятки-листівки.

162

А

Третім етапом активних форм санітарно-просвітниш.мн роботи є бесіди та уроки здоров'я для дітей. Вони повинні бути мі диференційованими за метою та змістом залежно від віку діли І її бесіди (заняття) найзручніше проводити з класом (групою). У мни 2—4 років вони носять ігровий характер, повинні впливати м,і емоційну сферу і зацікавленість дітей, але ні в якому разі не включати повчальні та переконуючі інтонації. У віці 5—7 років бесіди носять дещо інший характер. Враховуючи ту обставину, що такі діти вже знайомі із стоматологічними втручаннями і знають основи догляду за порожниною рота, бесіди із групою треба почати з пояснення необхідності зберігати зуби здоровими і що для цього треба робити. У бесідах є сенс висвітлити значення харчування, особливо такого, що сприяє очищенню порожнини рота.

В школах санітарио-просвітницька робота проводиться у формі уроків здоров'я і потребує іншого підходу. Урок здоров'я тривалістю 45 хвилин звичайно включає елементи другого розділу гігієнічного виховання — навчання методам гігієни порожнини рота. На першому уроці доцільно розповісти про будову, функції та значення зубів у житті людини. Треба у популярній формі пояснити причини захворювання зубів, а також зупинитись на ролі харчування, шкідливих звичок. На фоні цих повідомлень слід пояснити дітям, особливо 1 —4-го класів, необхідність гігієни порожнини рота, коли і навіщо треба звертатись до стоматолога. Подавані знання можна проконтролювати шляхом запитань і відповідей дітей в кінці уроку.

На другому уроці бесіда може бути присвячена засобам і предметам догляду за порожниною рота. Дітям треба пояснити будову зубної щітки, як нею користуватись, зберігати. Необхідно показати зубні щітки, пасти, порошки, розповісти про правила користування ними; продемонтрувати методики чищення зубів на моделях. В завершення другого уроку треба перевірити знання з цього розділу.

На третьому уроці здоров'я, який повинен бути присвячений практичному навчанню догляду за порожниною рота, діти знайомляться із методами контролю гігієни.

У середніх і особливо старших класах активна санітарнопросвітницька робота набуває форми лекцій, які повинні носити науковий характер і впливати як на емоції,,так і на розум слухачів. Старшокласники набувають серйозних знань з фізіології та анатомії органів порожнини рота, причин та механізму розвитку захворювання, можливостей і методів профілактики. Важливо пояснити і наочно (фотографії, прозирки) показати естетичні аспекти, можливість зберегти зуби здоровими або покращити їх зовнішній вигляд.

пїї •

163

Активні форми санітарно-просвітницької роботи з неорганізованими дітьми проводяться у поліклініці і носять індивідуальний, рідше колективний (група дітей) характер. Основний метод — бесіди з дітьми та батьками за згаданою раніше

методикою.

Пасивні форми санітарно-просвітницьких заходів в основному спрямовані на дві групи зацікавлених людей — батьків та дітей. До цих форм подекуди залучені медичні працівники дитячих закладів та педагогічний колектив. В організованих групах усі засоби пасивної агітації (санбюлетені, стенди, виставки, плакати, вітражі, ігрові компоненти і т.д.) доцільніше зосередити в кімнаті гігієни. У поліклініці, де йде прийом за зверненням неорганізованого дитячого населення, ці засоби повинні бути розміщені рівномірно як у холі (коридорі) дитячого відділення, так і в кімнаті гігієни поліклініки. Зміст, рівень художнього виконання, вид пасивної агітації можуть бути найрізноманітнішими і залежати від місцевих можливостей. Однак вони повинні відповідати і художньо доповнювати мету та задачі активних форм санітарно-просвітницької роботи.

Кінцевою метою усього комплексу санітарно-просвітницьких заходів повинно бути виховання у населення правильних переконань і вчинків в результаті набуття нових знань, спрямованих на охорону та підтримання свого здоров'я, профілактику захворювань порожнини рота. Ця ціль у загальному вигляді має такий вид:

інформація —•* знання —*• переконання - » вчинки. Другим важливим розділом гігієнічного виховання населення

поруч із санітарно-просвітницькою роботою є навчання методам гігієни порожнини рота. Цей розділ роботи при проведенні первинної профілактики карієсу зубів у дітей спрямований на чотири основні групи населення: педагогів (вихователів), медичних працівників дитячих закладів, батьків і дітей. Характер і ступінь навчання мають бути строго диференційованими. Педагогам і вихователям треба показати раціональні методи гігієни порожнини рота, навчити правильному проведенню гігієнічних заходів, познайомити із сучасними засобами профілактики. Педагогічний колектив повинен мати поняття про методи контролю за гігієною порожнини рота. Тільки при такій постановці питання вони стануть помічниками стоматолога при постійному спілкуванні з дітьми, допомагатимуть медичному персоналу, загострюватимуть увагу дітей і батьків на важливості правильного і регулярного виконання всіх профілактичних процедур.

164

обхідність. Залежно від ігрової ситуації треба оформити приміщення. Плакати і малюнки мають нести певне змістове та навчальне навантаження.

Для дітей 5—7 років до навчання чищення зубів можна внести елементи змагання, якщо перед або після закінчення гігієнічних заходів пофарбувати зубний наліт (наприклад, еритрозином). У цьому випадку діти можуть наочно переконатись, наскільки якісним є догляд за порожниною рота.

Гігієнічним навичкам школярів навчають у кімнаті гігієни перед дзеркалами. Група учнів не повинна перевищувати 7—8 чоловік. Звичайно, це навчання проводиться на другому уроці здоров'я і закріплюється на третьому.

Дуже важливо навчити гігієні порожнини рота старшокласників, які у більшості випадків впевнені в правильності проводжуваних ними гігієнічних заходів, досить скептично ставляться до слів та дій стоматолога, ніяковіють, соромляться один одного. Тому із даним контингентом треба провести досить серйозну попередню роз'яснювальну роботу. Групи учнів повинні бути мінімальними, окремо юнаки, окремо дівчата.

Серед неорганізованих дітей навчання гігієнічних навичок найчастіше проводиться перед лікувальним прийомом у кабінеті поліклініки. Після першого прийому дитині рекомендується (або вивішується відповідна об'ява) на наступний прийом приходити зі своєю щіткою. Спеціально підготовлена медсестра перевіряє якість зубної щітки, її відповідність фізіологічним параметрам порожнини рота дитини, після чого перед дзеркалом проводить весь необхідний комплекс навчальних заходів. У те саме або у наступне відвідання здійснюється певна профілактична процедура (покриття фторлаком, обробка ремрозчинами, чищення "Ремодентом", гелями і т.д.). Завдяки цим заходам можна широко здійснювати індивідуальну первинну профілактику карієсу зубів у дітей.

Отже, гігієнічне виховання населення є однією із найважливіших і необхідних ланок у комплексі первинної профілактики карієсу зубів. Багато аспектів цієї роботи не завжди у повному об'ємі і диференційовано застосовуються при проведенні профілактики. Незважаючи на це, дотримання усіх основних етапів гігієнічного виховання може істотно підвищити ефективність профілактичної роботи (табл. 20).

166

3 - 4

4 - 5

15—6

Продовження табл. 20

3. Після їди треба полоскати рот

3. Спершу утримувати воду

у роті,

 

 

 

 

 

 

| у 3 роки полоскати рот

 

4. Не можна смоктати соску, пальці, 4.

Не смоктати

пальці, предмети,

оашки

 

 

язик

 

 

 

 

1. їсти овочі та фрукти, не просити

1. Овочі, фрукти — корисні, солодке

— шкідливе

 

солодощів

 

 

 

2.

Правильно тримати зубну щітку

2. Зубна щітка чистить зуби

3.

Користуватись своєю

зубною

3. У кожного своя зубна щітка; у ве-

ликого — велика, у маленького —

щіткою, не плутати її із чужими

маленька

 

 

4. Вміти правильно ставити зубну

4. Щітка повинна стояти у своїй

щітку на місце

 

 

склянці,

головкою

догори

5. Чистити зуби вертикальними ру-

5. Треба

чистити

верхні зуби згори

донизу, нижні — знизу догори

хами з передньої та задньої повер-

хонь

 

 

 

 

 

 

 

6. Щітку треба брати чистими руками

6. Мити руки перед чисткою зубів,

тільки за її ручку

 

не торкатись ними головки щітки

1. Солодке можна їсти тільки

1. Обмежувати прийом солодощів

 

 

 

 

вихідний

день

 

2. Ретельно пережовувати їжу, не

2. Жувати треба

поволі, із, закритим

ротом, не запиваючи

тримаючи її за щокою

 

3. Щоденно чистити вранці і вве-

3. Треба чистити зуби кожний день

вранці і ввечері; верхні зуби — згори

чері передню і задню поверхні зубів

донизу, нижні — знизу догори, а ча-

вертикальними, а жувальні — го-

стину зубів, якою жуємо, — від даль-

ризонтальними

рухами

зубної

ших зубів до середини

щітки

 

 

4. Користуватись тільки своєю зуб-

4. Свою зубну щітку не можна нікому

давати

 

 

ною щіткою

 

 

5. Треба стояти,

ходити і сидіти із

5. Не сутулитись, спати на спині

прямою спиною, спати на спині

6.

Не боятись лікування зубів

 

 

 

 

6.Зубний лікар лікує зуби

11.Смоктати пальці та предмети, гриз- 1.. Не мати шкідливих звичок

ти нігті та олівець — шкідливо: до

 

 

рота потрапляють мікроби, які руйну-

 

 

ють зуби; зуби будуть негарними

2. Вживати жорстку їжу, регулярно

2. В овочах, фруктах, скоринках хліба

— вітаміни; жування — зарядка для гризти овочі

зубів

3. Не їсти солодощів, пояснювати

3. Від вживання солодкого зуби псу-

ються і болять

їх

шкідливість молодшим

 

 

4. Зуби треба чистити, щоб вони були 14.

Пояснювати користь чищення

чистими, красивими і не боліли

зубів

5. Зубну щітку треба міняти кожної 5. Просити батьків міняти щітку 4

пори року (за сезонами)

рази на рік

6. Зубна щітка покриває 3 зуба, рідка

6. Вміти дібрати для себе зубну

 

щітку

Продовження табл. 20

 

7. Зуби треба чистити так: спочатк}

7. Самостійно,

послідовно чистити

 

верхні, потім — нижні; спочатку —

різні відділи зубних рядів

 

 

передню, потім задню і жувальну по-

 

 

 

 

 

 

верхні; починати з лівої сторони,

 

 

 

 

 

 

потім чистити передні зуби і зуби пра-

 

 

 

 

 

 

[вої сторони; на кожній ділянці треба

 

 

 

 

 

 

робити

10 однакових рухів

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8. У зруйнованих зубах живуть

 

8. Пояснити необхідність лікування

 

мікроби, їх треба вичищати бормаши

 

зубів, правила поведінки у кабінеті

 

мою. Під час лікування треба бути

 

стоматолога

 

 

 

покійним,

цнічлниим,

слухняним

 

 

 

 

 

 

 

6—7

Ясна — ці* іс, що оточус зуб. Щоб

І

І Іочсни і и, як правильно чистити

 

 

зуби були здоровими, їх треба чисти-

зуби і робити масаж ясен. Са-

 

ти, а ясна масажувати коловими ру-

мостійно і правильно чистити зуби,

 

сами зубної

щігки

 

 

 

 

закінчувати чищення масажем ясен

 

2. Те, від чого болять і робляться не-

 

 

 

2. Пояснювати молодшим, що таке

 

гарними зуби, — цс шкідливі звички

 

шкідливі

звички

 

 

 

Треба їсти різну їжу (молочні про-

 

 

Пояснити, як правильно харчу-

 

гукти, овочі, фрукти), ретельно її пе-

 

 

 

 

ватись; виконувати рекомендації са-

 

режовувати.

Солодке

можна їсти

 

мому

 

 

 

 

тільки у

вихідний день

 

 

,

 

 

 

 

 

 

7 - Ю

Гігієнічне навчання та виховання дітей шкільного вік>

 

1. Про

значення

цілості емалі,

про

 

1.

Не розколювати зубами горіхи,

 

правила її збереження

 

 

 

 

 

 

 

не використовувати металеві пред-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

|мети замість

зубочисток, не

 

 

 

 

 

 

 

 

відкусувати зубами нитку, не вжи-

 

2. Про значення правильного поло-

вати їжу контрастних температур

 

2. Не мати шкідливих звичок, які

 

ження зубів для здоров'я людини та

порушують прикус, виконувати ре-

 

вибору професії

 

 

 

 

комендації лікаря-ортодонта

 

 

3. Значення здорових зубів для ор-

 

 

3. Спокійно ставитись до лікування

 

ганізму. Необхідність їх

лікування

 

зубів. Пояснювати необхідність цьо-

 

 

 

 

 

 

 

 

1 — 14

Про < умі

ілсоби

гігієни

порож

го одноліткам та молодшим дітям

І. Уміти вибрати відповідну до віку

 

 

ними рОП і

іфлиила їх

иим>і»иі ілшім

та стану порожнини рота зубну

 

 

 

 

 

 

 

 

щітку, пасту, користуватись ни-

 

Про

причини

запалення

ясен таткою, зубочисткою

 

 

ШОСОби шмобіпжмя його

 

 

 

 

Правильно

використовувати

 

 

предмети гігієни. Правильно чисти-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ти

зуби,

використовувати

пасти,

 

Пру « нигіьність до руйнування зубів

їліксири

 

 

 

 

1. Раціонально харчуватись, обме-

 

і»и ні-1>м 11тіцільному харчуванні на жувати вживання солодкого

 

 

рИІ ИТИИЮПЗ росту організму

 

 

 

 

 

 

 

 

Про

необхідність

своєчасного

і. Регулярно лікувати зуби

навіть

 

лікуванні

зубів

 

 

 

 

 

 

 

 

 

іри

наявності

страху

перед

 

 

 

 

 

 

 

 

іікуванням

171

 

 

 

 

 

Закінчення табл. 20

1

 

 

2

 

3

15—18

1. Про вміст у різних харчових

1. Різноманітно і правильно харчува-

 

продуктах

речовин,

необхідних

тись

 

для

підтримання складу емалі

 

 

зубів

 

 

2. Свідомо обмежувати прийом соло-

 

2.

Про

механізми розвитку

 

карієсу і

шляхи

запобігання

дощів, використовувати для чищення

 

його

 

 

 

зубів щітки та нитки, пасти із фтором

 

 

 

 

3. Регулярно чистити зуби, правильно

 

 

 

 

 

3. Про механізм розвитку захво- добирати зубні пасти, щітки, нитки, зу- рювань пародонту та шляхи за- бочистки, проводити масаж ясен

побігання їм

КОМПЛЕКСНА СИСТЕМА ПРОФІЛАКТИКИ СТОМАТОЛОГІЧНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ

Комплексна система профілактики стоматологічних захворювань — це система профілактичних патогенетично обгрунтованих заходів, спрямованих на оздоровлення організму та органів порожнини рота шляхом підвищення рівня їх резистентності та зниження інтенсивності впливу несприятливих факторів. Вона включає:

а) санітарно-просвітницьку роботу серед населення; б) навчання принципів раціонального харчування; в) навчання правил гігієни порожнини рота; г) ендогенне використання препаратів фтору;

д) застосування засобів місцевої профілактики; є) раннє виявлення стоматологічних захворювань;

є) вторинну профілактику (санацію порожнини рота). Послідовність впровадження комплексної програми

профілактики стоматологічних захворювань

 

. 7 Реалізація програми

 

6 Корекція програми

 

8 Оцінка ефективності

 

 

5 Попередня оцінка

1 Аналіз

9 Аналіз ситуації

ефективності

ї

 

ситуаціп

 

\

2 Визначення

10 Нові задачі

4 Апробація

задач З Розробка програми

Основні етапи її організації (Боровський Є.В. із СПІВМ1 . 1987) 1. Визначення черговості дитячих закладів, у яких буде ІМро ваджуватись профілактика стоматологічних захворювань. Цс ПИТІМ ня вирішується спільно районними (міськими) відділами охороні здоров'я та освіти. При цьому береться до уваги комплекс місцевих

умов і потреба у профілактичних заходах.

2. Укладення договору між службою охорони здоров'я та просвіти, який передбачає взаємні обов'язки сторін. Керівники просвіти зобов'язані виділити необхідні кошти для обладнання спеціальних кабінетів, закупити засоби особистої гігієни, наочні посібники і т.п. Керівники служби охорони здоров'я виділяють і готують необхідні кадри. Директори шкіл повинні взяти на себе обов'я.кж ми ПІҐЧИТИ відповідно до реальних можливостей обладнання кабінетів або куточків гігієни.

3. Підготовка медичних кадрів вищої та середньої ланки для проведення обстежень, санітарно-просвітницької роботи і профілактичних заходів. їх готують із лікарів та середнього медичного персоналу дитячих стоматологічних поліклінік або профілактичних відділів відповідно до програми з усіх розділів профілактики.

4. Вивчення та врахування кліматогеографічних факторів, особливостей харчування, складу води, побуту, звичок. При цьому маються на увалі можливості впливу клімату, рівня сонячної інсоляції, вітрів та холодових режимів, особливостей біохімії грунтів, ступеня

твердості води, вмісту у ній фтору, і пожинання легко і.и мшних вуглеводів, режиму ЇХ ПРИЙОМУ, КІЛЬКОСТІ ПрирОДНИХ НИ.ІМІМІІІ у ЇЖІ,

рівня вживання молока та молочних продуктів, збалансованості харчування за основними показниками, рівня вживання ряду мікроелементів, чаю, його сортів та інших факторів, які можуть впливати на рівень стоматологічної захворюваності. ,

5. Епідеміологічне обстеження дітей для виявлення рівня уражуваності основними стоматологічними захворюваннями (індекси КПВ, РІ, РМА, потреба в лікуванні). На основі даних обстеження можна обчислити необхідні сили для профілактики та лікування, а також ію.шоділити всіх дітей на диспансерні групи для диференціації об'єму лікувальної та профілактичної роботи.

б Оснащення та підготовка приміщень і створення умов для впровадження профілактичних заходів. Суть заходу полягає у придбанні і.кобім та предметів профілактики, виготовленні наочних п<х ібмикіи, підготовці кімнат (куточків) гігієни порожнини рота. Ця

172

173

 

робота трудомістка, займає багато часу, її варто планувати зазда-

легідь.

 

 

 

 

 

7.

Визначення

характеру,

об'єму

та

послідовності

профілактичних заходів у різних диспансерних групах. Даний етап будується на результатах епідеміологічного обстеження, вивчення кліматогеографічних особливостей, харчування, складу води та інших факторів. Відповідно до особливостей епідеміології, клініки та патогенезу стоматологічних захворювань у даному регіоні і місцевих умов треба визначити характер, об'єм та послідовність профілактичних заходів. Програми будуть відрізнятись у різних регіонах і визначатись початково рівнем захворюваності. В районах із високою інтенсивністю карієсу необхідно прагнути до зниження її до помірної, в районах із помірною — до низької. У тих районах, де інтенсивність карієсу низька, стоматологи повинні стежити за її стабільністю.

8. Проведення санітарно-просвітницької роботи із педагогами, батьками та медичними працівниками шкіл. Даний етап обов'язково повинен передувати запровадженню профілактики, оскільки лише переконані у її необхідності співробітники дитячих закладів можуть стати надійними помічниками стоматологів у роботі.

9. Проведення уроків та практичних занять з гігієни порожнини рота, контроль за рівнем гігієни, заходи щодо покращення харчування. Практичним заняттям завжди мають передувати бесіди та виступи лікарів, що переконують дітей у їх необхідності. Лише за цієї умови будуть ефективними подальші практичні заняття. Як теоретична, так і практична частина уроків обов'язково повинні супроводжуватись контролем у вигляді опитування дітей, а також шляхом визначення індексу гігієни до і після чистки зубів. Одночасно мають бути вжиті адміністративні та організаційні заходи щодо нормалізації харчування дітей та усунення виявлених дефектів.

10. Застосування профілактичних засобів, які мають бути дібрані відповідно до даних епідеміологічних та інших обстежень і застосовані за патогенетично обгрунтованими напрямами профілактики стоматологічних захворювань.

11. Повторне епідеміологічне обстеження і визначення ефективності проведених заходів. Це — завершувальний етап, який звичайно проводиться кожні 5 років після практичного початку профілактики. Його мета — визначення ефективності проведеної роботи по зниженню приросту інтенсивності стоматологічних захворювань. Попередньо оцінити ефективність профілактики можна че-

рез 2—3 роки, оскільки оцінка у більш короткі строки може привести до помилкових висновків. Ефективність проводжуваних профілактичних заходів визначають порівнянням із даними початкового епідеміологічного обстеження (Удовицька О.В. із співавт., 1987). Основним критерієм ефективності профілактики карієсу зубів є рівень інтенсивності карієсу у дітей віком 12 років, а ефективність профілактики захворювань пародонту оцінюється за СР/77У у

підлітків 15 років.

 

Організаційну ефективність треба оцінювати на рівні охоплення

контингенту профілактичними

ШХОДІММ (у відсотках від чисельності

дітей

у

колективі, м

якому [нмлі.іуі ТІ.ОІ

и[нн|млактика з першого

РОКУ

і.Мфом.і і • і шиї)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

МеДИЧН)

гфг» ш п и к її. МОЖІМ о и м п і і и

не р.шіім як

чсрі\* 2

РОКИ

після

початку

ш и р

ним

мс м>д\

мі к о л е к т и в і

м і ї й :

І)

за з н и

ж е н н я м ПОШИрОИОСТІ

каріССу

<\

ІІДСОТКая

від КІЛЬКОСТІ дітей

у

к о -

лектимі)

цзеркя іьним відображенням цього показника є індекс здо-

ров'я

 

питома вага

щорових із відсутністю карієсу (у відсотках

 

від чиї «її,мої и контингенту); 2) за зниженням інтенсивності карієсу

(серед і уми кількості

каріозних та пломбованих зубів — КП3

для тимчасових

зубів;

каріозних,

пломбованих і видалених зубів —

КПВ3 — для постійних зубів); 3) за зниженням приросту інтенсивності карієсу (КП3 і КЛВ3) порівняно з аналогічними даними у зіставлюваному контингенті, не охопленому профілактикою (діти :* тієї ж місцевості, того ж віку, з тим самим характером харчування та рівнем соматичної захворюваності) за один рік.

Точнішим є облік інтенсивності і приросту інтенсивності карієсу за числом каріозних порожнин (КПП + КПВп), а не зубів.

Запроваджувати програму профілактики треба диференційовано, залежно від віку. Увага має бути зосереджена на вагітних жінках, дітях молодшого віку із постійним охопленням усього дитячого, а потім і дорослого населення (Боровський Є.В. і співавт., 1986).

Заходи щодо запобігання захворювань зубів та пародонту у вагітних жінок проводяться на базі жіночих консультацій. Лікар-сто~ матолог, закріплений за жіночою консультацією, працює у тісному контакті із акушером-гінекологом і терапевтом, використовує їх дані по диспансерному спостереженню за станом здоров'я вагітних жінок, здійсниміінацію порожнини рота.

Профілактичні заходи, навчання методиці чистки зубів при першому та подальших відвіданнях, контроль за правильністю ви-

174

175

конання чистки, зняття відкладень, обробку зубів фтор іаі ремінералізуючим розчином проводить лікар-стоматолої спеціально навчена на базі стоматологічного закладу медична 11 при відвіданні вагітною жінкою дитячої консультації один

місяць.

Профілактична робота серед дітей проводиться в організованім

колективах.

Лікар-стоматолог, який обслуговує відповідний колектив дії складає план санітарно-гігієнічного виховання серед батькії» співробітників дитячого закладу (вихователів та працівників ку^

Медичні сестри дитячих дошкільних закладів прох підготовку з методів реалізації програми профілактики стоми логічних захворювань на базі стоматологічних поліклінік відділень. Надалі медичні сестри проводять тематичні заняття а пропаганди санітарно-гігієнічних знань серед батьків та виховаті дитячих дошкільних закладів.

Медичні сестри, вихователі та батьки повинні щоденно коні ролювати режим вживання дітьми вуглеводів, виховувати звич» полоскати порожнину рота між основними прийомами їжі.

Лікар-стоматолог оглядає кожну дитину віком І рік і виділж групи дітей із підвищеним ризиком виникнення карієсу зубів для диспансерного спостереження.

У регіонах з помірним та високим рівнем інтенсивності карієсу зубів серед населення дітям дошкільного віку рекомендується використання місцевих протикаріозних засобів: аплікація фторовмісним лаком (2 рази на рік), полоскання ремодентом (3 рази на рік).

При проведенні профілактичної роботи у дитячих дошкільних закладах треба надавати увагу попередженню розвитку шкідливих звичок.

В основі проведення програми профілактики стоматологічних захворювань серед дітей у школах лежить комплексний підхід. Вибір програми не може бути стандартизований для всіх шкіл, оскільки він залежить від кадрових можливостей, наявності коштів, особливостей складу води.

Досить важливим є правильне суміщення санаційної та профілактичної роботи лікаря, які мають служити одній меті — оздоровленню дітей та зниженню приросту захворюваності.

Перед проведенням профілактичної роботи не слід додатково обстежувати дітей і заводити спеціальну документацію. Основними

документами для реєстрації стоматологічного статусу профілактич-

176

них і лікувальних заходів є амбулаторні (у ПОЛІКЛІНІЦІ)

(в школі) карти. Для вивчення ефективності щх здійснюється динамічний контроль за епідеміологічними ПОІ ми на підставі даних паспортів класу та школи.

У кожній школі складається єдиний план-графік ии і виховання, профілактичної та лікувальної роботи, відповідальним 1.1 виконання якого призначається лікар.

Первинний огляд кожної дитини має передбачати реєстрацію П стоматологічного статусу із підрахунком індексів КПВ, кп, КПИ + кп і гігієнічного стану зубів за індексом гігієни. На підставі цих даних кожній дитині повинна бути визначена група активності карієсу і призначений план гігієнічних, профілактичних і лікувальних заходів, враховуючи (із даних історії розвитку дитини) групу здоров'я кожної дитини.

При кожному візиті до лікаря з метою санації порожнини рота варто проводити контрольовану чистку зубів лікувальнопрофілактичними зубними пастами ("Чебурашка", "Фтородент", "Жемчуг", "Бальзам" та ін.) і ротові ванночки з 0,2% розчином фтористого натрію або іншими ремінералізуючими розчинами (у процесі препарування каріозних порожнин).

Додатково всім дітям 1—3-х класів слід проводити контрольо-

вану чистку зубів гігієнічною зубною пастою, аплікації 10%

розчину

глюконату кальцію на 2—4 хвилини і ротові ванночки

і І 0,2%

розчином фториду натрію на 2—4 хвилини .іґм> покриті я ((нормі ом

 

Даний комплекс доцільно повторюй.ми 3—4 рази ма рі)

 

 

За домовленістю

» орГІИІЗАЦІІММ

КОЛОІ

 

ІНИІ

І

б а Т Ь К а М И

М.ІЮІ і. (>\ І II

НІНЧГНІ

М І р С Н И Н И

>

ІІІЬІ/ІІ.ІІОІ

і 1.1 М.III

І

.ДОМаШНЬОІ'О Ч . і р ч \ І

 

 

'|и.ІІ.ІіИ II

III» І ІНШИМИ

 

звичками

у х.ірчуп.інні

 

 

 

 

 

При

СКЛАДЄНИІ РОЗКЛАДУ

МИЯТі. у І .і х

класах на

початку

навчальною ром необхідно у .ішли їм її

іанідуючим нанчальною ча-

стиною ШКОЛИ порядок прополеним щюфіликтичної роботи у класах початкової їм» о їй

Диспансеризація

ОСМОМИМ методом впровадження комплексної профілактики стоматологічних іахворювань є диспансеризація.

Ьоромли І.І щоров'я ДИТИНИ практично починається до її народження. Подальше спостереження за дітьми ведеться відповідно до вікоиих групувань у дошкільних, шкільних та інших дитячих колективах.

12 —

777

Діти першого місяця життя не менше 3 разів оглядай»» медичною сестрою і 2 рази лікарем. Дітей першого року щомісяця оглядає дільничий педіатр. До кінця першого року у тини вже прорізались зуби, формування яких відбувалось в тальному періоді. В історії розвитку дитини у першому епікри и бути запис стоматолога про кількість зубів, що прорізались, їх ложення і стан твердих тканин. Батькам треба дати реком< щодо індивідуального догляду за порожниною рота дитини, стр« звернення до стоматолога для профілактичних оглядів.

При виявленні будь-яких патологічних змін необхідно в:*ч дитину на диспансерний облік і скласти план лікувальнопрофілактичних заходів спільно із педіатром.

Починаючи від 3 років педіатр оглядає дітей один раз на ріі Для підготовки до школи дітей 5-го року життя спільно з іншими спеціалістами оглядають педіатр і стоматолог. Огляд стоматолог.' цей період є дуже важливим, оскільки дозволяє виявити до вступ\ до школи ті чи інші порушення у порожнині рота. На 7-му рот ЖИТТЯ дитини всі спеціалісти, у тому числі стоматологи, вносим свої записи до індивідуальної карти розвитку. Участь стоматологіи повинна передбачати заповнення пункту 10: "Кількість прорізаних постійних зубів, наявність карієсу та ступінь його активності (І, II, III), стан прикусу, стан пародонту та гігієнічний індекс".

Стоматолог бере участь у диспансеризації дітей із хронічними захворюваннями внутрішніх органів та систем у зв'язку з тим, що у них визначається висока поширеність та інтенсивність як карієсу, так і аномалій прикусу, захворювань крайового пародонту, вад розвитку щелеп та обличчя.

Диспансеризація передбачає планову профілактику стоматологічних захворювань у всі вікові періоди із урахуванням індивідуальних особливостей загального стану здоров'я дитини і стоматологічного статусу.

Діти дошкільного віку, які не відвідують дитячі установи, обслуговуються у дитячих стоматологічних закладах, де здійснюється добір та формування груп диспансерного спостереження. Диспансеризація організованих дитячих колективів проводиться під час планової санації порожнини рота у дитячих дошкільних закладах.

Критеріями для групування дітей з метою диспансерного спостереження має бути стан здоров'я, оцінюваний за наявністю або відсутністю хронічних захворювань з тривалим перебігом та ступеня тяжкості порушень функціональних можливостей організму:

I група — здорові;

II група — здорові із функціональними та деякими югічними відхиленнями. Це діти, які перенесли захнори іравму, мають відхилення фізичного розвитку, змиж.

імунологічну реактивність (часті гострі захворювання), поруш, ми . іору слабких ступенів;

НІ група — хворі з хронічними захворюваннями при збере женні в основному функціональних можливостей організму (компенсований стан); особи, які мають деякі фізичні недоліки;

IV група — хворі з хронічними захворюваннями (з тривалим перебігом) або діти із фізичними нг;іо пк.іми, вадами розвитку, наслідками травм, зі зниженням функцЮиДЛЬИІМ можливостей організму (субкомпенсований стан);

V група — тяжкі хворі і і ПОСТІЛЬНИМ режимом (ДЄКОМПЄНСОМй ний стан).

Велике значення мас виділення груп із межовим станом 'фактори ризику" — змінами фізіологічних функцій, коли діагноз захворювання не може бути поставлений.

Диспансеризація у дитячих стоматологічних закладах має проводитись поетапно. Перший етап — планова санація, другий — перехід на диспансеризацію, третій — профілактика у системі диспансеризації, четвертий — реабілітація у системі диспансеризації.

Головна задача першого етапу — повне охоплення санацією порожнини рота усього дитячого населення, обслуговуваного поліклінікою. Поняття санація порожнини рота включає лікування неускладненого та ускладненого карієсу вубів, видалення зубів, що не підлягають лікуванню, лікування захворювань тканин пародонту та слизової оболонки порожнини рота. Отримувані лікарем дані під час огляду і санації порожнини рота є основою* для формування диспансерних груп спостереження і складення плану диспансеризації дітей у наступні роки, а також для складення програми профілактичної роботи на дільниці. При первинному огляді у дитячий стоматологічній поліклініці, у кімнаті здорової дитини, у молодшій групі дошкільного закладу на кожну дитину заводиться карта диспансерного спостереження (форма № ЗО). В історії розвитку дитини (диспансерного спостереження) враховуються захворювання періоду вагітності матері, періоду новонародженості, грудного віку. Антенатальний період, період новонародженості та грудного віку є найважливішими для формування твердих тканин молочних зубів.

178

12

179

 

До історії розвитку дитини (диспансерного спостереження) дітей 3—6 років заносять дані про частоту хронічних захворювань дитини, роблять позначку про групу здоров'я, ураховують фактори, які можуть впливати на формування прикусу та структуру твердих тканин постійних зубів.

Дітям дошкільного віку в історії розвитку (диспансерного спостереження) визначається група здоров'я, наявність хронічних захворювань внутрішніх органів та систем, дані про розвиток ендокринної системи. При диспансеризації дітей у різні вікові періоди лікар звертає особливу увагу на виявлення початкових ознак, що сприяють формуванню того чи іншого патологічного процесу у порожнині рота.

Після закінчення санації порожнини рота необхідно розподілити дітей на групи для подальшого диспансерного спостереження. Т.Ф.Виноградова (1988) пропонує складати у різні вікові періоди такі диспансерні групи.

Діти віком до 4 років розподіляються на три групи: 1 — здорові діти; 2 — здорові діти із факторами ризику розвитку стоматологічних захворювань; 3 — діти, що мають стоматологічні захворювання (вади розвитку зубів, щелеп та обличчя, карієс зубів, пухлини щелепнолицевої ділянки); діти, які перенесли травму щелепнолицевої ділянки, одонтогенний та гематогенний остеомієліт кісток обличчя.

Діти віком 4—6 років розподіляються на такі групи: 1 —

здорові діти

та

діти із І ступенем активності карієсу;

2

діти

із

II ступенем активності карієсу; діти із аномаліями

прикусу,

які

формуються,

та

факторами ризику їх виникнення;

3

діти

із

вадами розвитку зубів та карієсом різного ступеня активності; діти із пародонтальним синдромом соматичних захворювань, рецидивуючими афтами слизової оболонки порожнини рота, аномаліями прикусу, які потребують апаратурного лікування; такі, що перенесли

операції з

приводу пухлин (до зняття з обліку .у

хірурга).

Діти

віком 6—15 років розподіляються на

три групи: 1 —

здорові діти; діти з І ступенем активності карієсу; діти з гінгівітами, обумовленими негігієнічним утриманням порожнини рота, неякісними пломбами та іншими місцевими факторами; діти, які мають аномалії будови вуздечок губів та язика; 2 — діти із II ступенем активності карієсу; діти з гінгівітами, обумовленими аномаліями прикусу, що потребують ортодонтичного лікування; 3 — діти із хронічними захворюваннями внутрішніх органів (4—5-а групи здоров'я); із III ступенем активності карієсу, локалізованим пародон-

титом, пародонтальним синдромом та пародонтозом, вогнищевою демінералі і.іпм к> 1.1 іншими вадами розвитку зубів; діти, що перебувають на апаратурному та ортодонтичному лікуванні.

Задача друтго етапу — перехід до диспансеризації. Цей етап передбач.м ілстосування засобів первинної профілактики карієсу, розширіммм арсеналу засобів та методів вторинної профілактики карієсу, розширення контингенту дітей, що підлягають диспансери-

зації. Ці

І.І І.ІЧІ

ііклр стоматолог вирішує спільно з педіатрами у всі

вікові періоди (

гроки диспансерного 01

іяду

».і и жать від належності

до певної

 

і'м.ч

і р у н и

І .і

ми м.тс і |)м.і г р у п а —

І ра з

н а

Р І К ,2-Л

І |».і ІИ,

І

VI

І

|..і ІИ

м і | м»

 

 

 

 

Розширенні

 

 

 

ІТИ І Першу

Чергу

І.і ра-

хунок залучення

 

(Ітей

віл

народженні

•'

і року, потім від

і року

до 3 роки» і іошкі

 

 

11 м. відвідують дитячі дошкільні ЗАКЛАДИ.

Для ефективного

запровадження програми

первинної профілактики

треба, щоб кожна дитина до І року була оглянута стоматологом. У цей час можуть бути усунені вади розвитку тканин зуба і призначені заходи первинної профілактики карієсу. У віці від І до 3 років в щелепі дитини відбувається формування постійних зубів і тому призначення йому засобів, що підвищують резистентність організму до карієсу, забезпечує умови для повноцінної ремінералізації постійних зубів. Важливого значення у цьому віці набуває формування навичок правильного догляду за порожниною рота.

Третій етап — профілактика у системі диспансеризації — включає до себе проведення групової та індивідуальної профілактики з урахуванням групи здоров'я дитини, її фізичнош розвитку і стану порожнини рота (табл. 21).

Групові профілактичні заходи проводяться у дітей дошкільного, молодшого шкільного віку. Вони здійснюються у шкільному стоматологічному кабінеті, у спеціальному кабінеті гігієни порожнини рота або у приміщенні школи, виділеному для профілактичних заходів.

Індивідуальна профілактика передбачає диспансерне обслуговуваним дітей І.і дільничим принципом.

Четвертий етап — реабілітація у системі диспансеризації — здійснимі., . 1.1 принципом розподілу обстежуваного контингенту дітей ми иі первинного дослідження на три основні групи: І — здорові; 2 * ІДО|М>ИІ, але із факторами ризику виникнення захворкні.мм. - Особи, які мають захворювання та сформовані патологічні П|

180

181

 

[Негігієжгашн Велика кількість м'якого зубного порож- нальоту або щільного пігментованого нальоту. Відкладення зубного

каменю

Шкідливі

Смоктання

пальців, г>-бів, щік,

звички

язика

 

 

Порушення

 

 

 

функцій:

Носове дихання

дихання

 

нене, рот напів

 

стулені. Корінь

 

зад та

донизу. Зву

 

щелепи

 

 

ковтання

Кінчик

язика

 

нижньої

губи.

 

зубів.Участь

 

 

в акті

ков

 

 

вигляд

"наперсна

 

лоба, запл

 

 

вання

шиї

 

 

проковтушашшшш

Продовження табл. 21

Те саме 1. Визначення гігієнічного індексу

2.Навчання гігієні порожнини рота

3.Рекомендації із застосуванім карієспрофілактичних зуб-

них паст 4. Режим харчування

2 рази на Санітарно-просвітницька робота рік із батьками, вихователями

Те саме 1. Консультація отоларинголога 2. Міогімнастика

Міогімнастика