Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Doslidjenya2

.pdf
Скачиваний:
36
Добавлен:
17.02.2016
Размер:
1.13 Mб
Скачать

просторі завжди є певна кількість вільного газу і це дає можливість продовження припливу рідини до вибою свердловини після закриття арматурних засувок на її гирлі за рахунок стискання газу.

Подібне до розглянутого вище викривлення ліній КВТ на їх початкових відрізках спостерігаються і при наявності неоднорідності продуктивного пласта або зміни проникності привибійної зони пласта. Як правило, ця проникність є меншою від загальнопластової і пояснюється як гідрогазодинамічною недосконалістю, так і проявом скін-ефекту, тобто погіршення проникності привибійної зони в процесі розкриття продуктивного пласта та впродовж його експлуатації.

Врахування впливу скін-ефекту при обробці результатів досліджень здійснюють за методом Хорста і Ван-Евердінгема:

 

 

 

Q

 

2,25 t

 

 

P

 

 

ln

2 S ,

(13.16)

 

 

 

t

4

k h

 

2

 

 

 

 

 

 

 

Rзв

 

 

де S -

 

показник

скін-ефекту, який, виходячи з

формули (13.13) дорівнює:

 

 

 

P

 

1

 

2,25 t

 

 

S

 

 

 

 

ln

 

 

 

,

(13.17)

 

i

 

 

 

 

2

 

2

 

 

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rзв

 

 

 

249

де

i

Q

 

4 k h .

(13.18)

Знайдений за формулою (13.17) скін-ефект одночасно характеризує як гідродинамічну недосконалість свердловини (за характером і ступінню розкриття продуктивного пласта), так і зміну проникності привибійної зони пласта. Отже, щоб розмежувати ці два фактори, необхідно, з достатньою достовірністю знати гідродинамічну недосконалість свердловини і визначити скін-ефект, викликаний зміною гідропровідності (проникності) привибійної зони, або, знаючи їх величину, визначити скін-ефект, обумовлений недосконалістю свердловини.

В деяких випадках величина скін-ефекту може бути і від'ємною, що вказує на збільшення проникності привибійної зони пласта в порівнянні з її природним значенням (до розкриття продуктивного пласта, лінія 3, рис.13.6.).

На форму початкових відрізків ліній КВТ впливають також такі фактори, як наявність багатопластових продуктивних горизонтів, залежність тріщинуватої проникності від зміни пластового тиску, що істотно впливає на якість розшифровки кривих відновлення тиску.

250

Відхилення від лінійної форми кінцевих відрізків КВТ пояснюється різними причинами. Лінія 4 отримується при погіршенні проникності віддаленої зони пласта та впливу реальних меж продуктивного пласта. Більшість формул пружного режиму виведені для умов безкінечного пласта. Ці формули успішно використовуються в різноманітних гідродинамічних розрахунках, в тому числі і під час обробки КВТ, оскільки за відносно короткий час досліджень реальні межі пласта або зовсім не впливають на результати їх обробки, або впливають незначно.

В той же час, продуктивні пласти мають кінцеві розміри, а поблизу свердловини можуть знаходитись непроникні тектонічні або літологічні екрани, які і викривлюють лінію КВТ.

Лінія 5 рисунку 13.6 може мати місце при наявності зони пласта підвищеної проникності або в результаті впливу постійного джерела живлення кінцевих зон пласта природними напірними водами.

13.3 Аналіз експрес-методів дослідження свердловин

Основні гідродинамічні методи дослідження свердловин ґрунтуються на допущенні достатньо тривалої їх роботи на усталених режимах. Додатковою умовою якісної обробки результатів таких досліджень є необхідність тривалого часу експлуатації свердловин, при якому об'єми видобутої

251

нафтопромислової продукції повинні значно перевищувати об'єм стовбуру свердловини.

Впромисловій практиці видобутку нафти і газу часто зустрічається необхідність використання певної кількості простоюючих, тобто не працюючих свердловин. Більшість із них являються спостережними або п'єзометричними і з їх допомогою слідкують за зміною пластового тиску, переміщенням водо-нафтового або газо-нафтового контактів.

Як правило, такі свердловини практично не експлуатуються і не мають відповідного гирлового обладнання.

Значна кількість свердловин простоює також в період зміни обладнання, переходу на новий спосіб експлуатації або проведення ремонтних робіт.

Втаких свердловинах доцільно проводити так звані експрес-методи гідродинамічних досліджень, які не потребують попередньої тривалості роботи свердловин на усталеному режимі.

При використанні експрес-методів скорочується час досліджень, відпадає необхідність додаткового обладнання свердловини, наприклад, сепараційними та вимірними установками. Як відомо, це часто необхідно проводити при дослідженні розвідувальних свердловин. Всі експрес-методи ґрунтуються на створенні в свердловині тим чи іншим способом короткочасної неусталеної фільтрації або короткочасної зміни вибійного тиску.

252

Втеоретичному плані всі експрес-методи близькі до методів обробки лінії КВТ з врахуванням припливу рідини, але є більш простими, оскільки не вимагають значення дебіту до зупинки свердловини (при такому дослідженні (Q = 0).

Тому обробку результатів дослідження можна проводити розглянутими вище методами з врахуванням припливу рідини у свердловину, поклавши в розрахункових формулах Q = 0.

Втехнологічному плані експрес-методи відрізняються способами збудження свердловини: короткочасні, тривалі з відбором рідини із свердловині та без нього. Способи збудження свердловини теж можуть бути різними: підкачка газу, швидке доливання рідини у свердловину, короткочасний запуск свердловини в роботу. Вибір того чи іншого способу залежить від обладнання свердловини та від того, чи здатна свердловина переливати (артезіанське фонтанування) чи ні. Спосіб підкачки газу можна застосовувати практично на всіх свердловинах.

Спосіб доливання рідини можливий в непереливних свердловинах незалежно від того, обладнані вони колоною НКТ чи ні, а спосіб короткочасного запуску в роботу в переливних свердловинах, здебільшого у водяних (нагнітальних). До експрес-методів відносяться також дослідження свердловин випробовувачами пластів в процесі буріння.

253

Розглянемо тут тільки метод дослідження свердловини шляхом закачування газу. Необхідною умовою його застосування є повна герметичність експлуатаційної колони, наявність газу високого тиску. Позитивною стороною такого методу є можливість досліджувати свердловину у два цикли: під час закачування газу та під час його випуску із свердловини, що особливо важливо у випадках, коли проникність та гідропровідність пластів залежать від тиску. Схема обладнання свердловини при таких дослідженнях наведена на рисунку 13.7,а.

254

1 – колона НКТ; 2 – манометр виміру затрубного тиску Рзатр. ; 3 – манометр виміру буферного тиску

Рбуф. ; 4 – джерело стисненого газу

Рисунок 13.7 – а) схема дослідження непрацюючої свердловини методом закачування газу; б) зміна в часі вибійного тиску Pв , об’єму поглинання рідини V

та її витрати q

Після створення у свердловині надлишкового тиску вибійний тиск стрімко збільшується, тобто стає більшим пластового тиску, а потім починає зменшуватись внаслідок відтоку рідини в пласт (див.

рис. 13.7, б).

Об'єм рідини, яка в різні моменти часу поступає в пласт, змінюється так, як показано на вище наведеному рисунку. Відповідно, об'ємна витрата рідини q буде змінюватись як певне дзеркальне відображення лінії Vt .

Вимір вибійного тиску та витрати рідини доцільно проводити за допомогою глибинних манометрів та витратомірів. В п'єзометричних свердловинах, обладнаних установкою п'єзографа, достатньо записати характер зміни в часі рівня рідини - H t . Тоді зміна вибійного тиску визначиться за

формулою:

Pв.t Pг.t Ht g ,

(13.19)

255

де Pг.t - зміна тиску на гирлі свердловини.

Витрату рідини в цьому випадку можна знайти шляхом диференціювання кривої зміни рівня рідини в свердловині з врахуванням, що зміна об'єму рідини в стовбурі свердловини Vt дорівнює:

Vt F Ht H0 ,

(13.20)

де F - площа поперечного перерізу експлуатаційної колони, м2;

H 0 , H t - початковий та поточний рівні рідини, м.

Контрольні питання до лекції 13

1 В чому полягає метод відновлення вибійного тиску?

2 Дайте характеристику кривим залежності відновлення вибійного тиску після зупинки відбору свердловинної продукції?

3 Що являє собою рівняння М.Маскета? Для яких умов роботи свердловини його записують?

4Як визначають коефіцієнти пружного розширення нафти та води?

5За допомогою чого можна визначити коефіцієнти пружного розширення пласта?

256

6 Як проводиться обробка теоретичної залежності відновлення вибійного тиску в координатах Р Lnt ?

7 Поясніть, як проводиться обробка кривої відновлення тиску методом дотичної лінії?

8 Поясніть, як проводиться обробка результатів досліджень, якщо час роботи свердловини Т до моменту її зупинки невеликий і співставимий із періодом виміру відновлення вибійного тиску?

9 Дайте обґрунтування основним причинам відхилення ліній КВТ від прямолінійної їх форми.

10 Як проводиться обробка результатів досліджень за методом Хорста і Ван-Евердінгема із врахуванням впливу скін-ефекту?

11 Поясніть, в чому полягає суть експрес-методів дослідження свердловин?

12 Поясніть метод дослідження свердловини шляхом закачування газу?

257

ЛЕКЦІЯ 14 ДОСЛІДЖЕННЯ ПРОДУКТИВНИХ ПЛАСТІВ МЕТОДОМ ЇХ ГІДРОПРОСЛУХОВУВАННЯ

Одним із найбільш узагальнених методів вивчення геологічної будови нафтових родовищ та їх колекторських властивостей є метод гідропрослуховування. Цей метод полягає в дослідженні характеру взаємодії між собою групи видобувних свердловин, які працюють в одиночному (єдиному) продуктивному горизонті і являють собою, згідно законів підземної гідрогазомеханіки, спільну гідродинамічну систему, при якій робота однієї свердловини впливає на характер фільтрації рідини та газу до сусідніх з нею свердловин. Або, навпаки, характер роботи одинокої свердловини знаходиться під впливом роботи всіх сусідніх свердловин. Технологія таких досліджень полягає в тому, що на родовищі вибирають дві сусідні свердловини, одна з яких є реєструючою або спостережною, а друга - збуджуючою. В спостережну свердловину спускається особливо чутливий, здебільшого диференціальний, глибинний манометр або п'езограф.

Якщо в якийсь момент часу в збуджуючій свердловині зробити миттєву зміну дебіту шляхом

258

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]