Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Волошина. Практикум по загальной психологии.pdf
Скачиваний:
480
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
1.37 Mб
Скачать

63

Модуль II. ПСИХІЧНІ ПРОЦЕСИ:

а) пізнавальна сфера людини

Тема 1 • Відчуття

Завдання 1 З наведених прикладів виберіть такі, де описано прояви відчуттів, і

дайте обґрунтування своєї відповіді.

А. Дівчинка чотирьох років знайшла табель-календар. Показуючи на число три, каже: «Зіна тут написано». Потім у числах 13, 23 знову знаходить цю цифру і повторює: «І тут Зіна. І тут» (за М. Басовим).

Б. У дитячому садку дітям дають кілька пробірок однакової форми з розчинами різних кольорів. Потім показують розчин синього кольору і просять знайти такий самий.

В.У дитячому садку проводиться гра в лото. На картках зображено десять предметів. Діти повинні відшукати в себе на картці зображення певного предмета.

Г. У дитячому садку дітям дають п'ять брязкалець, однакових на вигляд, але з різним звуком. Дитина вислуховує звук одного такого брязкальця і повинна знайти такий самий за звуком.

Ґ. Учитель пропонує учням 1-го класу порівняти дві величини: п'ять і три. Учень відповідає: п'ять не дорівнює трьом, а більше від трьох на два; три менше від п'яти на два».

Д. Учні зосереджено виконують контрольну роботу. Несподівано за вікном пролунали пронизливі й гучні сигнали автомобіля. Багато хто кинув писати.

Завдання 2

Чим пояснити послідовність зміни чутливості?

Після ураження сірої речовини спинного мозку спостерігають зміну шкірної чутливості відповідної частини тіла: спершу зникає больове відчуття, потім відчуття тепла і холоду і, нарешті, тактильна чутливість.

Завдання З

Деякі люди отримують задоволення від вживання гострих спецій (хрону гірчиці тощо), які, очевидно, впливають на больові подразники.

1. Чи виникає відчуття задоволення при нижньому абсолютному порозі чутливості?

64

 

Практична частина

 

 

 

 

2. Чи виникає воно при верхньому абсолютному порозі чутливості?

Завдання 4

Яка закономірність відчуттів проявляється у кожному з наведених прикладів?

А. Тривалий неприємний запах перестає відчуватися.

Б. Після занурення руки у холодну воду подразник, нагрітий до 30 градусів за Цельсієм, сприймається як теплий, хоча його температура нижча за нормальну температури шкіри на руці.

В. Після слабкого (близького до порогового) подразнення ока одним кольором чутливість ока до іншого, додаткового кольору виявляється впродовж тривалого часу підвищеною.

Г. Під впливом смаку цукру знижується кольорова чутливість до оранжево-червоних променів.

Ґ. Під впливом попереднього подразнення ока червоним кольором чутливість зору в темноті зростає.

Д. Під впливом деяких запахів (гераніолу, бергамотової олії) спостерігається загострення слухової чутливості.

Е. Повсякденне життя та експерименти свідчать, що місце почутого звуку для нас, як правило, зміщується в напрямку до об'єкта, який ми бачимо і який може видавати звук (наприклад, під час сприйняття озвучених кінокартин) (за С. Кравковим).

Завдання 5

Яка закономірність відчуттів проявляється в кожному з наведених прикла

А. Побувши у приміщенні, людина незабаром перестає відчувати запах горілого, хоча новоприбула виразно відчуває його.

Б. О. М. Скрябін та М. А.Римський-Корсаков мали кольоровий слух, тобто чули звуки, забарвлені в різні кольори.

В. Орієнтування сліпоглухих у довколишньому просторі спирається переважно на відчуття — нюхові, рухові, вібраційні та відчуття дотику.

Г. Після обтирання обличчя холодною водою гострота зору пілота-спостерігача підвищилася.

Ґ. Від посилення освітлення в залі звуки, що линули зі сцени, стали здаватися глядачам голоснішими.

Нижче під відповідними номерами дано відповіді на поставлене до завдання запитання. Виберіть той номер відповіді, в якому всі явища зазначено правильно.

Модуль II. Психічні процеси

 

65

 

 

 

 

1. а) зміна нюху; б) взаємодія аналізаторів;

в) сенсибілізація;

г) сенсибілізація; ґ) синестезія.

 

 

2.а) адаптація,;б) синестезія; в) специфічна сенсорна організація; г) сенсибілізація; ґ) сенсибілізація.

3.а) адаптація; б) специфіка абсолютного слуху; в) тренування чутливості; г) сенсибілізація; ґ) синестезія.

Завдання 6

На підставі досліджень встановлено, що температура приміщень, стіни яких пофарбовано в «холодні» тони (сині, зелені, сірі), сприймається людиною на 3-5 градусів нижчою, ніж вона є насправді. Ураховуючи це, для стін деяких службових приміщень (у гарячих цехах, машинних відділеннях тощо) було спеціально підібрано фарби «холодних» відтінків.

Яку закономірність відчуттів встановлено у цих дослідженнях?

Завдання 7

7. Що спільного в наведених прикладах?

2. Про яку закономірність відчуттів тут ідеться?

А. Заходячи в темну кімнату, дитина вимовляє слово «темно», як правило, якомога нижчим голосом. Назви маленьких предметів вимовляються дітьми, як правило, вищим голосом, ніж назви великих речей.

Б. Ми часто вживаємо і добре розуміємо зміст таких виразів як «гострий смак», «солодкі звуки», «важкі фарби», «пишна музика», «кислий запах», «холодний колорит картини» тощо.

Завдання 8

У низці досліджень встановлено, що тактильна і кінестезична чутливість правої і лівої руки у людини розвинена неоднаково. Наприклад, кінестезія правої руки розвинена більше в тих, у кого права рука основна, а тактильна чутливість переважає тоді в лівій.

Яке припущення про причини цього можна зробити? Виберіть правильну відповідь:

а) вроджені особливості аналізаторів; б) диференціація і спеціалізація відчуттів під впливом діяль-

ності; в) взаємодія органів чуття;

д) адаптація органів чуття до мінливих умов.

5 Загальна психологія

66

 

Практична частина

 

 

 

 

Завдання 9

Яка закономірність лежить в основі описаного факту?

Було проведено дослідження, яке встановило вплив тренування на розпізнавання силуетів, що сприймалися під дуже малим кутом зору. Якщо в перший день досліджувані правильно розпізнавали силуети з максимальної відстані 6 м, то після семиденних вправ вони могли вже розпізнавати форми з такою самою точністю з відстані в 22 м (за С. Кравковим).

Завдання 10

Зазначте, від яких умов залежить підвищення чутливості в кожному поданому тут прикладі.

А. Текстильники, що спеціалізують на виробництві чорних тканин, розрізняють до 40 відтінків чорного кольору там, де око людини-неспеціаліста розрізняє 2-3 відтінки.

Б. У людей, що займаються музикою, спостерігається помітне підвищення чутливості до розрізнення тону.

В. У дегустаторів виробляється виняткова чутливість відповідних аналізаторів.

Г. Сліпоглухоніма дівчина за запахом розрізняє, хто увійшов до кімнати; впізнає, чи читала вона цю газету; слухає музику, поклавши руки на кришку рояля.

Ґ. Цирковий актор упевнено йде по високо натягнутій дротині, виконуючи різноманітні танцювальні рухи.

Д. Скрипковий майстер за звуком скрипки впізнає її «паспорт»: де, коли, хто її виготовив.

Е. На відчутті дотику руки ґрунтуєтся все навчання сліпих і сліпоглухих. Сприйняття пальцями опуклого шрифта слугує одним з головних засобів розумового і загального культурного розвитку таких людей.

Завдання 11

Поясніть, яка закономірність лежить в основі описаного факту?

Люди, що не розрізняють кольорів, і люди, які мають понижене відчуття кольору, тривалий час не помічають свого дефекту. Дальтон, наприклад, не знав про свій дефект до 26 років (за С. Кравковим).

Завдання 12

Якщо уражені зір і слух, практичного значення набуває вібраційна чутливість. Завдяки високій розвиненості вібраційної чутливості, сліпоглухонімі здалеку чують наближення автомашини

Модуль II. Психічні процеси

67

 

 

 

чи інших видів транспорту. Так само через вібраційне відчуття сліпоглухонімі дізнаються, коли хто-небудь заходить до них у кімнату.

7.Чому у сліпоглухонімих високо розвинене вібраційне відчуття?

2.Яку роль у роботі аналізаторів воно виконує?

Методики дослідження відчуттів

«Дослідження ролі відчуттів у пізнавальній діяльності людини»

Мета дослідження: встановити особливості відчуттів при тактильному розпізнаванні предметів.

Матеріали для обладнання: набір дрібних предметів для тактильного розпізнавання (ключ, вата, кнопка тощо), пов'язка на очі, секундомір.

Процедура дослідження

Дослідження тактильних відчуттів складається з двох серій і проводиться індивідуально.

Завдання першої серії: встановити особливості тактильних відчуттів (за словесним описом досліджуваного), викликаних предметами з набору під час почергового доторкання їх до нерухомої долоні.

Перед першою серією досліджуваному зав'язують очі й дають відповідну інструкцію.

Інструкція досліджуваному у першій серії: «Поверніть руку долонею догори. На долоні під час нашого дослідження Ви будете відчувати деякі впливи. Нічого не торкаючи рукою, дайте словесний звіт про ті відчуття, які будуть у вас виникати. Про все, що будете відчувати, говоріть уголос».

Експериментатор послідовно надає предмети для тактильного розпізнавання їх досліджуваним. Час контакту з кожним із них — 10 секунд. Після цього предмет забирають з руки, а в протоколі робиться запис словесного звіту досліджуваного.

Завдання другої серії: встановлення особливостей тактильних відчуттів за словесним описом досліджуваного, коли предмети почергово кладуться на його долоню і дозволяється їх обстеження Цією ж рукою. Друга серія дослідження проводиться через двічотири хвилини після першої. У другій серії, як і в першій, досліджуваному зав'язують очі і перед тим, як надати предмети набору, дають інструкцію.

Інструкція досліджуваному в другій серії: «Простягніть руку Долонею догори. Під час нашого дослідження Ви будете відчувати

5*

68

 

Практична част

 

 

 

 

деякі впливи. Вам дозволяється рухати рукою. Дайте словесний звіт про ті відчуття, які будуть виникати при цих впливах і рухах долоні руки».

У другій серії експериментатор надає ті ж предмети з набору, зберігаючи послідовність та тривалість тактильного розпізнавання (10 секунд) і записуючи словесний звіт досліджуваного до протоколу.

Протокол дослідження обох серій експерименту доцільно розмістити на одному загальному бланку

Після виконання обох серій досліджуваний робить самозвіт про те, як він орієнтувався у впливах на долоню руки; коли було легше розпізнавати предмети, а коли складніше?

Досліджуваний

 

Дата

Експериментатор

 

Час

 

 

 

 

 

 

№п/п

Предмети

 

Словесний звіт

 

 

 

 

 

 

У першій серії

У другій серії

Примітки

 

 

 

 

 

 

1. Ключ

 

 

 

 

 

2. Вата

 

 

 

 

 

3...

 

 

 

 

 

4...

 

 

 

 

 

Опрацювання та аналіз результатів

Мета опрацювання результатів — визначити кількість та якість відчуттів, що дали змогу адекватно розпізнати предмет. Кількість названих відчуттів у першій та у другій серіях буде вважатися показниками розпізнавання: П.1 та П.2.

Аналізуючи результати, слід порівнювати величини показників тактильного розпізнавання у першій та у другій серіях і звертати увагу на те, що розпізнавання впливів, котрі ідуть від предметів, якісно відрізняються. Як правило, у першій серії досліджувані роблять звіт про окремі властивості предметів, за якими намагаються його визначити і назвати. У другій серії, коли є можливість використати обстежування рукою, діє тактильне сприйняття, тому більшість досліджуваних спочатку називають предмет, а потім роблять словесний опис властивостей цього предмета.

Дослід із закритими чи зав'язаними очима можна використовувати як спосіб відпочинку після тривалого читання або роботи на комп'ютері. Свідоме застосування цього способу допоможе переключити увагу і в разі емоційного напруження.