Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
52
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
415.68 Кб
Скачать

Розробка кафедри педіатрії ЛНМУ

1/26

МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ

 

ЛЬВІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ МЕДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ імені ДАНИЛА ГАЛИЦЬКОГО

РОБОЧА ПРОГРАМА З ДИСЦИПЛІНИ «ПЕДІАТРІЯ» для студентів 5 курсу медичних факультетів вищих медичних навчальних

закладів IV рівня акредитації МОЗ України за спеціальностями 7.110101 – лікувальна справа, 7.110104 – педіатрія

7.110105 – медико-профілактична справа

I. ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

Стратегічним завданням вищої медичної освіти в Україні є її інтеграція до єдиного Європейського освітнього та наукового простору.

Основною метою реформування вищої медичної освіти є підвищення якості підготовки медичних фахівців, конкурентноздатність дипломів на європейському та світовому ринку праці.

Реорганізація вищої медичної освіти полягає у введенні нової моделі організації навчального процесу у вищих навчальних закладах за кредитномодульною системою ЕСТS, заснованої на поєднані модульних технологій навчання та залікових кредитів оцінки – одиниць виміру навчального навантаження студента, необхідного для засвоєння модулю.

Модуль – це задокументована завершена частина освітньо-професійної програми, що реалізується відповідними формами навчального процесу і завершується підсумковим контролем.

ЕСТS (European Credit Transfer System) – Європейська система перезарахування кредитів як одиниць виміру трудомісткості навчального

Розробка кафедри педіатрії ЛНМУ

2/26

навантаження студентів. Заліковий кредит містить

усі види навчальної

діяльності студентів як аудиторної, так і самостійної, які необхідні для засвоювання модуля чи блоку змістових модулів.

Змістовий модуль – це сукупність навчальних елементів програми, поєднаних за змістом навколо певного навчального об’єкту.

Система передбачає збільшення самостійної роботи студентів та можливість їх активної участі у навчальному процесі, введення прозорої багатобальної рейтингової шкали оцінювання успішності, що при структуруванні навчальних дисциплін на модулі може стати основою підвищення якості підготовки фахівців.

Кредити ЕСТS. Кредит – це умовна одиниця виміру навчального навантаження студента при вивченні складової навчальної програми дисципліни, або дисципліни. Один кредит ЕСТS становить 30 академічних годин. Сума кредитів визначає, на що здатний студент, який навчається за тією чи іншою програмою з дисципліни. У графіку навчального процесу відсутні екзаменаційні сесії, оскільки здійснюється контроль засвоєння студентом кожного залікового модуля навчальної дисципліни. Шкала оцінювання ЕСТS є рейтинговою і конвертується у прийняту в Україні систему оцінки знань, вмінь та навичок студента для внесення її до диплома міжнародного зразка.

Програма з педіатрії для студентів вищих медичних закладів освіти України III-IV рівнів акредитації складена для спеціальності «Лікувальна справа» – 7.1100101, «Педіатрія» – 7.1100104, «Медико-профілактична справа»

– 7.1100105 напряму підготовки «Медицина» відповідно до освітньокваліфікаційної характеристики (ОКХ) і освітньо-професійної програми (ОПП) підготовки фахівців, затверджених наказом МОЗ України від 16.04.03 №239 та навчального плану, затвердженого наказом МОЗ України від 18.06.02 №221, згідно вимог Європейської кредитно-трансферної системи (ECTS) і затвердженого Наказом МОЗ України №52 від 31.01.2005 р. Навчання за цими спеціальностями здійснюється протягом 6 років, а базова медична підготовка – протягом 5 років.

Кінцеві цілі з дисципліни „педіатрія” для зазначених спеціальностей є однаковими, тому складена єдина програма з педіатрії. Згідно навчального плану вивчення дисципліни здійснюється в VII-X семестрах протягом четвертого - п’ятого років навчання.

Програма структурована, складається з модулів, змістових модулів, тем відповідно до вимог розробки навчальних програм навчальних дисциплін (Наказ МОЗ України №492 від 12.10.2004 р. «Про внесення змін та доповнень до Рекомендацій щодо розроблення навчальних програм навчальних дисциплін»).

Педіатрія як навчальна дисципліна:

а) базується на знаннях, отриманих студентами при вивченні медичної біології, нормальної та патологічної фізіології, нормальної та патологічної анатомії, гістології, фармакології, пропедевтики дитячих хвороб й інтегрується з цими дисциплінами;

б) закладає основи формування студентами умінь та навичок, які визначаються кінцевими цілями вивчення педіатрії як самостійної дисципліни

2

Розробка кафедри педіатрії ЛНМУ

3/26

та можуть бути використані студентами

при

вивченні

педіатрії, дитячих

інфекційних хвороб та інших клінічних дисциплін

на VI курсі та у професійній

діяльності.

 

 

 

Програма з дисципліни „педіатрія”

структурована,

представлена 4

модулями, до складу яких входять блоки 15

змістових модулів.

Видами навчальної діяльності студентів згідно з навчальним планом є: а) лекції; б) практичні заняття; в) самостійна робота студентів.

Лекції. Перевага віддається лекціям проблемним, оглядовим та концептуально-аналітичним. Лекція стає процесом, під час якого в студентів формуються знання, забезпечуються мотиваційний компонент і загальноорієнтований етап оволодіння науковими знаннями. Посилюється роль лекцій в якісному управлінні самостійною роботою студентів.

Практичні заняття за кредитно-модульною системою організації навчального процесу проводяться в режимі ротації модулів клінічних дисциплін. Тривалість одного практичного - заняття 4 години. За методикою організації вони є клінічними, спрямовані на контроль засвоєння теоретичного матеріалу й формування практичних вмінь та навичок, а також уміння аналізувати й застосовувати одержані знання для вирішення практичних завдань; вони передбачають:

-збирання анамнезу;

-огляд хворої дитини;

-планування обстеження хворої дитини;

-інтерпретацію даних лабораторних та інструментальних досліджень;

-проведення диференціальної діагностики найбільш поширених захворювань дитячого віку при типовому їх перебігу;

-визначення попереднього клінічного діагнозу;

-визначення терапевтичної тактики;

-призначення лікувального харчування;

-надання екстреної медичної допомоги;

-вирішення ситуаційних задач;

-відпрацювання практичних навичок на муляжах та біля ліжка хворої дитини;

-ведення медичної документації.

Засвоєння теми контролюється на практичних заняттях відповідно до конкретних цілей: вміння визначати етіологічні та патогенетичні фактори захворювань дитячого віку, класифікувати та аналізувати типову клінічну картину, складати план обстеження та аналізувати дані лабораторних та інструментальних обстежень при типовому перебігу захворювання, демонструвати володіння принципами лікування, реабілітації і профілактики захворювань, ставити діагноз і надавати екстрену допомогу при основних невідкладних станах, проводити диференціальну діагностику та ставити попередній діагноз при типовому перебігу хвороб, здійснювати оцінку прогнозу захворювання, демонструвати володіння морально-деонтологічними принципами медичного фахівця та принципами фахової субординації у педіатрії.

Перелік критеріїв діагностики та лікування хвороб регламентується відповідними протоколами за спеціальностями «педіатрія» та ін. МОЗ України,

3

Розробка кафедри педіатрії ЛНМУ

4/26

Наказами МОЗ України «Про удосконалення амбулаторно-поліклінічної

допомоги дітям в Україні» (Наказ МОЗ України № 434 від 29.11.2002), «Про удосконалення організації медичної допомоги дітям підліткового віку» (Наказ МОЗ України № 465 від 12.12.2002).

Засобами контролю є тестові завдання, клінічні ситуаційні задачі; контроль виконання практичних навичок.

Самостійна робота студента – одна з організаційних форм навчання, що регламентується робочим навчальним планом і виконується студентом самостійно поза межами аудиторних занять. Можливі види самостійної роботи студентів: підготовка до практичного заняття та вивчення тем, що розглядаються лише в плані самостійної роботи студента, пошук та вивчення додаткової літератури, створення алгоритмів, структурно-логічних схем, написання рефератів, анотацій, доповідей для виступу з повідомленнями на практичних заняттях, чергування в клініці поза межами навчального часу. Організація самостійної роботи у відділеннях педіатричного стаціонару повинна забезпечуватися викладачами кафедри.

Індивідуальне завдання – форма організації навчання з метою поглиблення, узагальнення та закріплення знань, які студенти отримують у процесі навчання, а також застосування цих знань на практиці, тобто індивідуальне навчально-дослідне завдання. Як обов’язкове індивідуальне завдання з визначеними критеріями оцінювання включено написання навчальної історії хвороби за результатами курації хворої дитини.

Підсумковий контроль засвоєння модулю здійснюється по його завершенню на підсумковому модульному контрольному занятті.

Оцінка успішності студента з дисципліни є рейтинговою і виставляється за багатобальною шкалою з урахуванням оцінок засвоєння окремих модулів.

МЕТА ВИВЧЕННЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

Кінцеві цілі навчальної дисципліни «педіатрія» ґрунтуються на базі навчальних цілей, визначених в освітньо-професійній програмі (ОПП). Вони визначаються таким чином:

1. Визначати етіологічні та патогенетичні фактори найбільш поширених соматичних захворювань дитячого віку.

2.Класифікувати та аналізувати типову клінічну картину найбільш поширених соматичних захворювань дитячого віку.

3.Складати план обстеження та аналізувати дані лабораторних та інструментальних обстежень при типовому перебігу найбільш поширених соматичних та неінфекційних захворювань дитячого віку, хвороб новонароджених.

4.Демонструвати володіння принципами лікування, реабілітації і профілактики найбільш поширених соматичних захворювань дитячого віку.

5.Ставити діагноз і надавати екстрену допомогу при найбільш поширених соматичних захворюваннях дитячого віку.

4

6.

 

Розробка кафедри педіатрії ЛНМУ

5/26

Здійснювати оцінку прогнозу при найбільш поширених соматичних

захворюваннях дитячого віку.

 

 

7.

Демонструвати

володіння

морально-деонтологічними

принципами

медичного фахівця та принципами фахової субординації у педіатрії.

СТРУКТУРУВАННЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ НА МОДУЛІ ТА ЗМІСТОВІ МОДУЛІ

МОДУЛЬ 2. Неонатологія

Змістові модулі:

7.Недоношені діти

8.Найбільш поширені неінфекційні захворювання новонароджених

9.Перинатальні інфекції

МОДУЛЬ 3. Хвороби системи крові та ендокринної системи у дітей

Змістові модулі:

10.Хвороби системи крові у дітей

11.Хвороби ендокринної системи у дітей

5

 

Розробка кафедри педіатрії ЛНМУ

6/26

2. Структурний план підготовки з навчальної дисципліни „педіатрія”

 

 

 

 

 

 

 

Структура

Кількість годин / з них

Рік

Види контролю

навчальної

Всього

Аудиторних

СРС

навчан

 

дисципліни

годин /

Лекц.

Практ.

 

ня

 

 

кредиті

 

 

 

 

 

 

в

 

 

 

 

 

Модуль 2.

60/2

6

42

12

5

Поточний та

Неонатологія

 

 

 

 

 

підсумковий

 

 

 

 

 

модульний

Змістових

 

 

 

 

 

контроль.

 

 

 

 

 

Засоби

модулів 3

 

 

 

 

 

контролю:

 

 

 

 

 

 

тестові завдання,

 

 

 

 

 

 

ситуаційні

 

 

 

 

 

 

задачі, практичні

 

 

 

 

 

 

навички за

 

 

 

 

 

 

стандартизовани

 

 

 

 

 

 

м переліком,

 

 

 

 

 

 

історія хвороби,

 

 

 

 

 

 

ведення медичної

 

 

 

 

 

 

документації

Модуль 3.

60/2

4

36

20

5

Поточний та

Хвороби

 

 

 

 

 

підсумковий

 

 

 

 

 

модульний

системи крові

 

 

 

 

 

контроль.

та ендокринної

 

 

 

 

 

Засоби

системи у дітей

 

 

 

 

 

контролю:

Змістових

 

 

 

 

 

тестові завдання,

 

 

 

 

 

ситуаційні

модулів 2

 

 

 

 

 

задачі, практичні

 

 

 

 

 

 

навички за

 

 

 

 

 

 

стандартизовани

 

 

 

 

 

 

м переліком,

 

 

 

 

 

 

ведення медичної

 

 

 

 

 

 

документації

6

Розробка кафедри педіатрії ЛНМУ

7/26

ЗМІСТ ПРОГРАМИ НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ «ПЕДІАТРІЯ» МОДУЛЬ 2. НЕОНАТОЛОГІЯ

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ 7 ВСТУП ДО НЕОНАТОЛОГІЇ. НОВОНАРОДЖЕНІ З МАЛОЮ МАСОЮ

Тема 1.Медична допомога здоровим новонародженим. Організація надання медичної д Тема 2.Анатомо-фізіологічні особливості, постнатальна адаптація й організація виходж Тема 3. Основні клінічні проблеми і харчування недоношених дітей. Курація.

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ 8 НАЙБІЛЬШ ПОШИРЕНІ НЕІНФЕКЦІЙНІ ХВОРОБИ НОВОНАРОДЖЕНИХ

Тема 4. Асфіксія новонародженого. Пологова травма. Реанімація новонароджених. Тема 5.Дихальні розлади у новонароджених: причини, діагностика, принципи лікуванн

Тема 6.

Хвороби легень у новонароджених

Тема 7.

Гемолітична і геморагічна хвороби новонароджених

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ 9 ІНФЕКЦІЙНІ ЗАХВОРЮВАННЯ НОВОНАРОДЖЕНИХ

Тема 8. Бактеріальні інфекції новонародженого Тема 9. Внутрішньоутробні та перинатальні інфекції Тема 10. Захист історії хвороби.

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ 7. НЕДОНОШЕНІ ДІТИ Конкретні цілі:

1.Визначати етіологічні фактори недоношеності у новонароджених.

2.Класифікувати і аналізувати типову клінічну картину ступенів морфологічної та нейро-функціональної зрілості недоношених дітей.

3.Визначати особливості адаптації недоношених новонароджених дітей та діагностувати синдроми дизадаптації.

4.Складати план обстеження та аналізувати дані лабораторних та інструментальних обстежень недоношених новонароджених.

5.Демонструвати володіння принципами виходжування недоношених

новонароджених, лікування та профілактики синдромів дизадаптації, реабілітації недоношених новонароджених.

6.Ставити діагноз і надавати екстрену допомогу при основних невідкладних станах у недоношених новонароджених: дихальній недостатності, парезі кишечнику, гіпербілірубінемії, гіпоглікемії.

7.Проводити диференціальну діагностику гіпербілірубінемії у недоношених новонароджених та ставити попередній діагноз.

8.Здійснювати прогноз життя недоношених новонароджених.

9.Демонструвати володіння морально-деонтологічними принципами медичного фахівця та принципами фахової субординації в неонатології.

7

Розробка кафедри педіатрії ЛНМУ

8/26

Тема 1.. Медична допомога здоровим новонародженим. Організація

надання медичної допомоги новонародженим в Україні

Доношена новонароджена дитина. Догляд в пологовому будинку. Вигодовування новонароджених. Правила виписки додому. Пограничні стани. Тактика лікаря.

Тема 2. Анатомо-фізіологічні особливості, постнатальна адаптація й організація виходжування недоношених новонароджених. Курація

Недоношені діти. Етіологічні фактори недоношеності. Анатомо-фiзiологiчнi особливості. Ступені морфологічної та нейро-функціональної зрілості недоношених дітей. Особливості адаптації недоношених новонароджених. Принципи виходжування недоношених дітей в пологовому будинку та на другому етапі виходжування Затримка внутрішньоутробного розвитку плода (ЗВУР): причини, діагностика, лікування, профілактика.

Тема 3. Основні клінічні проблеми і харчування недоношених дітей

Синдроми дизадаптації недоношених дітей. Диференціальна діагностика гіпербілірубінемії у недоношених.

Особливості вигодовування недоношених дітей. Екстрена допомога при основних невідкладних станах у недоношених новонароджених: дихальній недостатності, парезі кишечника, гіпербілірубінемії, гіпоглікемії.

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ 8. НАЙБІЛЬШ ПОШИРЕНІ НЕІНФЕКЦІЙНІ ХВОРОБИ НОВОНАРОДЖЕНИХ Конкретні цілі:

1.Визначати етіологічні та патогенетичні фактори асфіксії та пологової травми новонароджених, хвороб органів дихання у новонароджених, гемолітичної та геморагічної хвороб новонароджених.

2.Класифікувати і аналізувати типову клінічну картину асфіксії та пологової травми новонароджених, хвороб органів дихання у новонароджених, гемолітичної та геморагічної хвороб новонароджених.

3.Визначати особливості перебігу асфіксії та пологової травми новонароджених, хвороб органів дихання у новонароджених, гемолітичної та геморагічної хвороб новонароджених і ставити попередній клінічний діагноз.

4.Складати план обстеження та аналізувати дані лабораторних та інструментальних обстежень при типовому перебігу асфіксії та пологової травми новонароджених, хвороб органів дихання у новонароджених, гемолітичної та геморагічної хвороб новонароджених.

5.Демонструвати володіння принципами лікування, реабілітації і профілактики асфіксії та пологової травми новонароджених, хвороб органів дихання у новонароджених, гемолітичної та геморагічної хвороб новонароджених .

6.Ставити діагноз і надавати екстрену допомогу при основних невідкладних станах у новонароджених з проявами асфіксії та пологової травми, при хворобах органів дихання у новонароджених, гемолітичній та геморагічній хворобах: синдромі мозкової гіпертензії, судомному синдромі, апное, брадикардії, парезі кишечника, дихальній недостатності, синдромі меконіальної аспірації та кровотечах у новонароджених.

7.Проводити диференціальну діагностику асфіксії та пологової травми, хвороб органів дихання, гемолітичної та геморагічної хвороб у новонароджених та

8

Розробка кафедри педіатрії ЛНМУ

9/26

ставити попередній діагноз.

 

8.Здійснювати прогноз життя при асфіксії та пологовій травмі, хворобах органів дихання, гемолітичній та геморагічній хворобах новонароджених.

9.Демонструвати володіння морально-деонтологічними принципами медичного фахівця та принципами фахової субординації в неонатології.

Тема 4. Асфіксія новонароджених. Пологова травма новонароджених.

Реанімація новонароджених. Етіологія. Патогенез. Класифікація. Клініка. Діагностика. Диференціальна діагностика. Первинна реанімація новонароджених. Лікування. Профілактика. Прогноз.

Тема 5. Дихальні розлади у новонароджених.

Етіологія. Патогенез. Класифікація. Клініка. Діагностика. Диференціальна діагностика. Лікування. Профілактика. Прогноз.

Тема 6. Хвороби органів дихання у новонароджених. Етіологія. Патогенез.

Класифікація. Клініка. Діагностика. Диференціальна діагностика. Лікування. Профілактика. Прогноз.

Тема 7. Гемолітична та геморагічна хвороба новонароджених. Етіологія.

Патогенез. Класифікація. Клініка. Діагностика. Диференціальна діагностика. Лікування. Профілактика. Прогноз.

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ 9. ІНФЕКЦІЙНІ ЗАХВОРЮВАННЯ НОВОНАРОДЖЕНИХ Конкретні цілі:

1.Визначати етіологічні, патогенетичні фактори та фактори ризику при перинатальних інфекційних захворюваннях у новонароджених.

2.Класифікувати і аналізувати типову клінічну картину перинатальних інфекційних захворювань у новонароджених: внутрішньоутробна інфекція, локальна та генералізована інфекція. СНІД.

3.Визначати особливості перинатальних інфекційних захворювань новонароджених (внутрішньоутробної інфекції, локальної та генералізованої інфекції) і ставити попередній клінічний діагноз.

4.Складати план обстеження при перинатальних інфекційних захворюваннях новонароджених (внутрішньоутробної інфекції, локальної та генералізованої інфекції) та аналізувати дані лабораторних та інструментальних обстежень при їх типовому перебігу.

5.Демонструвати володіння принципами лікування, реабілітації і профілактики перинатальних інфекційних захворюваннях новонароджених (внутрішньоутробної інфекції, локальної та генералізованої інфекції).

6.Ставити діагноз і надавати екстрену допомогу при гострій дихальній недостатності, гострій нирковій недостатності, судомному синдромі, некротичному ентероколіті, синдромі дисемінованого внутрішньосудинного зсідання при перинатальних інфекційних захворюваннях у новонароджених.

7.Проводити диференціальну діагностику перинатальних інфекцій та ставити попередній діагноз.

8.Здійснювати прогноз життя при перинатальних інфекційних захворюваннях новонароджених (внутрішньоутробній інфекції, локальній та генералізованій інфекції).

9. Демонструвати володіння морально-деонтологічними принципами

9

Розробка кафедри педіатрії ЛНМУ

10/26

медичного фахівця та принципами фахової субординації в неонатології.

Тема 8 Внутрішньоутробні і перинатальні інфекції плода і новонародженого. Класифікація, етіологія, патогенез, клініка, діагностика, диференціальна діагностика, лікування, профілактика, прогноз. СНІД.

Тема 9. Бактеріальні інфекції новонародженого.

Гнійно-запальні захворювання шкіри та підшкірної основи, захворювання пупкового канатику, пупкової ранки та пупкових судин: класифікація, етіологія, патогенез, клініка, діагностика, диференціальна діагностика, лікування, профілактика, прогноз. Сепсис новонароджених: класифікація, етіологія, патогенез, клініка, діагностика, диференціальна діагностика, лікування, профілактика, прогноз.

Тема.10 Захист історії хвороби.

Правильність написання історії хвороби новонародженої дитини,вміння обґрунтувати діагноз, скласти план обстеження та призначити адекватне харчування, лікування.

СТРУКТУРА ЗАЛІКОВОГО КРЕДИТУ МОДУЛЮ 2 Неонатологія

Тема

Лекці

Пр.

 

СРС

Індивідуальн

ї

зан.

 

а робота

Змістовий модуль 7. Недоношені діти

 

 

 

 

Обстеження

1. Медична допомога здоровим

 

 

 

 

 

 

 

 

хворої

новонародженим. Організація надання

 

 

 

 

 

4

 

 

дитини,

медичної допомоги новонародженим в

 

 

 

 

 

 

 

написання

Україні.

 

 

 

 

 

 

 

 

учбової

2. Особливості адаптації недоношених

 

 

 

 

 

 

 

 

історії

новонароджених. Організація

 

 

 

 

2

4

 

 

хвороби.

виходжування та вигодовування

 

 

 

 

 

 

 

недоношених дітей

 

 

 

 

 

3. Основні клінічні проблеми і

 

4

 

1

 

харчування недоношених дітей

 

 

 

 

 

 

 

 

Змістовий модуль 8. Найбільш поширені

неінфекційні

 

 

хвороби новонароджених

 

 

 

 

 

4. Асфіксія новонароджених. Пологова

 

 

 

 

 

травма новонароджених. Реанімація

2

4

 

 

 

новонароджених.

 

 

 

 

 

5 Хвороби органів дихання у

 

4

 

1

 

новонароджених

 

 

 

 

 

 

 

 

6. Дихальні розлади у

 

 

 

 

 

новонароджених: причини,

 

4

 

 

 

діагностика, принципи лікування

 

 

 

 

 

7. Гемолітична та геморагічна хвороби

2

4

 

1

 

новонароджених

 

 

 

 

 

 

 

Змістовий модуль 9. Інфекційні захворювання

 

 

 

 

новонароджених

 

 

 

 

 

10

Соседние файлы в папке неонатологія 5 курс