Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
24
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
67.58 Кб
Скачать

Лабораторне заняття № 2

Біологічні особливості ставових риб

Види риб, по аналогії з іншими живими організмами, населяють властиві їм місця існування.

Місцеіснування риб в значній мірі характеризує вид в плані його взаємовідносин з екологічними параметрами середовища і суттєвим чином визначає біологію розмноження.

Відповідно пристосуванню до конкретного місцеіснування розрізняють такі екологічні групи: морські, прісноводні, прохідні і солонуватоводні.

Морські риби. Риби, що живуть в солоній морській воді на протязі всього свого життя. Серед цієї екологічної групи виділяють пелагічних риб, що населяють товщу води, і донних, які живуть біля дна, в придонних шарах води. Морських риб також підрозділяють на океанічних, що живуть у відкритих частинах і поверхневих шарах океану, також ниретичних, що населяють прибережні морські води, а також глибоководних, або аббісаль-них. Останні в свою чергу підрозділяють на батіпелагічних і донних.

Прісноводні риби. Риби, що живуть в прісній воді на протязі всього свого життя, як правило, в солонуватій воді не зустрічаються. Прісноводні риби поділяються на реофільних, пристосованих до життя в проточній воді, і лімнофільних, пристосованих до життя в стоячій воді. В свою чергу реофільні і лімнофільні підрозділяються на пелагічних (населяючі товщу води), придонних і донних.

Прохідні риби. Риби, що проводять частину свого життя в прісній воді, а частину — в солоній. Процес розмноження їх пов'язаний з переходом із морської солоної води в прісну річкову, або навпаки із прісної в солону. В залежності від місць, де вони кормляться, їх підрозділяють на трофічно морських і трофічно прісноводних.

Солонуватоводні риби. Риби, які населяють опріслені ділянки морів, естуарій і внутрішні моря, які характеризуються зниженою солоністю. Під­розділяють на напівпрохідних, які заходять для розмноження в пониззях рік, а кормляться в солонуватій воді, і власне солонуватоводних, які постій­но живуть в опріснених водах.

В залежності від особливостей умов розмноження, розвитку і, в першу чергу, того місцеіснування, де проходить нерест, виділяє слідуючі екологічні групи риб: літофіли, фітофіли, псамофіли, пелагофіли, остракофіли.

Літофіли. Розмножуються, відкладаючи ікру на кам'янистих субстратах, звичайно в ріках, на течії або на дні оліготрофних озер і прибережних ділянках морів, де як правило, але не завжди, є сприятливі умови для дихання. До цієї групи відносяться: осетер, білуга, севрюга, стерлядь, сьомга, кета, чавича, горбуша, рибець.

Фітофіли. Розмножуються, відкладаючи ікру на рослинні субстрати при малій проточності або в стоячій воді на вегетуючі або відмерлі рослини. При цьому умови дихання дуже сильно варіюються. До цієї групи відно­сяться: лящ, сазан, щука, окунь, плітка, карась, сом.

Псамофіли. Розмножуються, відкладаючи ікру на пісок, іноді прикріп­люють її до підмитих коренів рослин. Оболонки ікринок часто інкрусту­ються пісчинками, розвиваються звичайно в сприятливих умовах дихання. До цієї групи можуть бути віднесені: піскарі і деякі види гольців.

Пелагофіли. Розмножуються, викидаючи ікру в товщу води. Ікра і віль­ні ембріони знаходяться в товщі води в завислому стані, вільно переміщу­ються під дією течій, хвиль і вітрових явищ. Розвиток, як правило, прохо­дить в сприятливих для дихання умовах. До цієї групи можуть бути від­несені: багато видів оселедців, тріскових, камбал, чехонь, білий і чорний амури, білий і строкатий товстолобики.

Остракофіли. Розмножуються, відклідаючи ікру в мантійну або зяброву порожнину молюсків, іноді під панцир крабів і інших тварин. Ікра звичайно розвивається в не досить задовільних умовах дихання. До цієї групи відносяться гірчаки.

Для іхтіофауни помірних широт, де відносно чітко спостерігається сезонність, а також змінюється температурний режим водойм, явна наяв­ність двох біологічних груп риб. Так, час нересту різних видів риб досить різноманітний, але пристосований до відповідних сезонів року. В зв'язку з цим розрізняють наступні групи риб:

риби, що нерестують у весняно-літній період, (весняно- літньоне- рестуючі) — щука, окунь, судак, тараня, лящ, сазан, осетер, білуга, рибець,севрюга;

риби, що нерестують в осінньо-зимовий період, (осінньо- зимовоне- рестуючі) — сьомга, кета, чавича, кіжуч, форель, миньок, сіги.

Соседние файлы в папке xвороби риб_для студ