Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МачушникМетодичка0.doc
Скачиваний:
220
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
454.66 Кб
Скачать

Аналiз результатiв

Емоцiйна чутливiсть на хвилювання iнших, яка в психологiї називається емпатiєю, належить до моральних почуттiв. Емпатiя у формi спiвчуття або переживання, чи то спiврадiсть чи спiвсмуток, пов’язана з умiнням людини „проникати” в чуттєвий свiт iнших. У рiзноманiтних життєвих ситуацiях емоцiйна чутливiсть залежить вiд адекватностi сприймання переживань людей i емоцiй тварин, а також вiд уявлення про причини, якi їх викликали. Така чутливiсть стає спонукальною силою, спрямованою на допомогу iншим. Тому пiд час аналiзу результатiв дослiдження потрiбно враховувати вплив соцiокультурних традицiй. Дуже часто юнаки в якiйсь мiрi приховують свої переживання i не завжди схильнi їх рефлексувати, тому в таблицi для iнтерпретацiї Іе рiвнi емпатичних тенденцiй у юнакiв i дiвчат вiдрiзняються.

Розвиток емоцiйної чутливостi залежить вiд багатьох факторiв, серед яких: ступiнь актуалiзацiї потреб у добробутi iнших людей, вмiння правильно сприймати невербальну iнформацiю про стан людини або тварини за позою, мiмiкою, жестами, iнтонацiєю голосу тощо, а також — вiд життєвого досвiду, вiд характеру виховання в сiм’ї та школi.

Найбiльш вiрогiдно, що емоцiйна чутливiсть визначається спрямованiстю особистостi, яка виражасться емпатійними тенденцiями.

У разi низького рiвня емпатійних тенденцiй важливо проаналiзувати вже наведенi фактори i продумати заходи, якi дозволяють “розкрiпачити” i розвинути емоцiйну чутливiсть студентів, потрiбну в педагогiчнiй дiяльностi майбутнього вчителя.

Треба звернути увагу й на тих осiб, котрi мають високий рiвень емпатійних тенденцiй, тобто iз коефiцiентом 30—33, простежити особливостi стосункiв з ними друзiв по навчанню. Справа в тому, що емоцiйно чутливих людей можуть експлуатувати егоїстично вихованi особи, котрi користуються їхньою добротою, створюючи цим самим основу для реалiзацiї власної мети.

Особливо часто це спостерiгається в конкурентних взаємодiях. Для емоцiйно чутливих людей важливо вмiти вiдстояти себе в умовах зiткнення з iндивiдуалiзмом, з корисливiстю iнших людей. Потрiбна програма вироблення прийомiв емоцiйного захисту i диференцiйоване ставления до суперникiв та до спiвробiтникiв.

Література Воля

  1. Высоцкий А. И. Волевая активность школьников и методы ее изучения. – Челябинск, 1979. – 70 с.

  2. Ильин Е. П. Психология воли. 2-е изд. — СПб.: Питер, 2009. — 368 с.: ил. — (Серия „Мастера психологии”).

  3. Маценко В. И. Психологические особенности морально-волевых качеств личности трудновоспитуемых подростков. – К., 1986. – 24 с.

  4. Рувинский Л. И., Хохлов С. И. Как воспитать волю и характер. – М.: Просвещение, 1986. – 144 с.

Почуття та емоції

  1. Белкин А. А. Идеомоторная подготовка в спорте. – М.: Физкультура и Спорт, 1983. – 128 с.

  2. Бреслав Г. М. Эмоциональные особенности формирования личности в детстве. - М.: Педагогіка, 1990

  3. Бэрон Р., Ричардсон Д. Агрессия. – СПб.: Питер, 1998. – 336 с.

  4. Васильев И. А., Поплужный В. Л., Тихомиров О. К. Эмоции и мышление. – М.: Изд-во МГУ, 1980. – 192 с.

  5. Виговська Л. П. Роль емпатії в професійній діяльності вчителя. Науково-методичний посібник. Психологічні основи підготовки творчого вчителя / відп. ред. Л. М. Король. - Житомир: ЖДПУ, 1996.

  6. Гозман Л. Я. Психология эмоциональных отношений. – М.: Изд-во МГУ, 1987. – 176с.

  7. Додонов Б. И. В мире эмоций. – М.: Политиздат, 1987. – 140 с.

  8. Жаворонко О. І. Виховання почуттів (про статеве виховання). – К.: Рад. школа, 1969. – 132 с.

  9. Кириленко Т. С. Виховання почуттів. – К.: Політвидав України, 1989. – 93 с.

  10. Китаев - Смык Л. А. Психология стресса. – М.: Наука, 1983. – 368 с.

  11. Кондраш О. Хвилювання. Страх перед випробуванням. Пер. з словац. – К.: Рад. школа, 1981. – 170 с.

  12. Куценюк Б. М. Эмоции и религия. – К.: Полит. Украина, 1983. – 103 с.

  13. Маценко Віктор. Iндивiдуальний розвиток дитини. — К.: Главник, 2007.— 128 с. (серiя «Бiблiотечка соцiального працiвника).

  14. Семиченко В. А. Психические состояния.— К.: „Магiстр-S”, 1998. — 208 с.