Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МачушникМетодичка0.doc
Скачиваний:
220
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
454.66 Кб
Скачать

Пiдсумкова кольороматриця настроїв

№ п/п

П., i., по б. учасника дослiдження

Дата дослідження (число і місяць)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

і т.д.

1

Анд-ков В. А.

ч

ч

ч

о

о

о

ж

ж

з

2

Вон-ко В. М.

ч

ч

о

о

ж

з

б

б

ф

3

Ков-в О. Г.

ч

о

о

о

ж

ж

ж

з

з

4

Нiк-о Л. Е.

ч

о

о

ж

ж

ж

ж

з

б

...

і т. д.

Аналiз результатiв

Аналiз даних оперативної кольороматрицi настрою можна проводити i щоденно, і в кiнцi кожного тижня, а також у кінцi кожного мiсяця.

Щоденний аналiз даних кольороматрицi спiввiдноситься з реальними життєвими подiями дослiджуваного. Такий аналiз допомагає людинi розiбратися в причинах своїх хвилювань, є гарним засобом емоцiйного самоконтролю. При цьому важливо встановити ступiнь адекватностi емоцiйного реагування iндивiда залежно вiд подiй його життя.

Загальна оцiнка емоцiйного стану вiдповiдає настрою, що переважає за весь перiод дослiдження, таким може бути тиждень, мiсяць i т. п. Ця оцiнка передбачає можливiсть вiдхилень вiд норми в переживаннях, в емоцiйних станах дослiджуваного. До таких вiдхилень належать:

— дуже затяжний стан суму, тривоги, незадоволеностi;

— невiдповiднiсть емоцiйних станiв життєвим ситуаціям;

— надмiрна, хронiчна емоцiйна збудженiсть (у формi радiсно-пiднесеного настрою);

— рiзка полярнiсть у тональностi емоцiйних станiв;

— тривала одноманiтнiсть емоцiйних станiв.

У процесi аналiзу важливо врахувати, що деякi хронiчнi захворювання людини, наприклад, гастрит, холецистит, хвороби серця тощо, дуже впливають на емоцiйний стан особистостi, змiнюючи життєвий тонус, активнiсть i характер реакцiй. До факторiв, якi дуже впливають на настрiй людини, належить емоцiйно-психологiчний клiмат у родинi, в навчальнiй групi та стосунки з друзями і коханими.

Методика Дослідження емоційної чуйності (Пашукова)

Мета: визначити рівень емпатійних тенденцій.

Матеріал та устаткування: модифікований тест-опитувальник емпатійних тенденцій, розроблений А. Меграбіеном і Н. Епштейн, бланк для відповідей і ручка.

Процедура дослідження

Дослідження за допомогою тесту-опитувальника емпатійних тенденцій можна проводити в груповому варіанті або пропонувати відповісти на нього одному випробуваному.

Кожному учаснику дослідження видається тест-опитувальник, який представляє собою 33 твердження, що відображають ті чи інші ситуації, які можуть викликати співчуття, співпереживання при спілкуванні і взаємодії з людьми, продуктами їх діяльності, живою і неживою природою. Крім того, кожен отримує бланк для відповідей, який представляє собою нумерацію відповідних опитувальником тверджень і два варіанти можливих відповідей "Так" і "Ні". Бланки для відповідей бажано не підписувати, а особливим чином пронумерувати, щоб потім визначити респондента, збільшивши при цьому його довіру.

Інструкція випробуваному. "Тест містить 33 твердження. Прочитайте їх і дайте відповідь, пригадуючи або передбачаючи, які почуття в подібній ситуації виникали або могли б виникнути особисто у Вас. Якщо Ваші переживання, думки, реакції відповідають тим, що запропоновані в твердженні, то в бланку відповідей навпроти відповідного номера, що збігається з номером твердження, підкресліть відповідь "Так", а якщо вони інші, тобто не відповідають твердженню, то підкресліть відповідь "Ні".

Пам'ятайте, що в опитувальнику немає "хороших" чи "поганих" відповідей. Не намагайтеся своїми відповідями створити приємне враження. Свою думку висловлюйте вільно і щиро, тільки в такому разі Ви отримаєте дійсне уявлення про свої психологічні особливості. Краще давати ту відповідь, яка першою спаде на думку. Кожне наступне твердження читайте після того, як відповісте на попереднє, намагайтеся також не залишати наведені питання-твердження без відповіді.

Якщо у Вас виникнуть які-небудь запитання, пов'язані із заповненням бланка, задайте їх досліднику перш, ніж почнете роботу з опитувальником. Якщо все зрозуміло, починайте давати відповідь".