Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodika_ukrayinskoyi_movi.docx
Скачиваний:
234
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
156.27 Кб
Скачать

5. Методика використання різних типів словників на уроках рідної мови

Програми середньої школи передбачають роботу зі словниками як невід'ємний компонент збагачення лексичного запасу учнів. Словники все більше стають важливими довідниками, що допомагають учням уточнити значення і походження слова, його вимову і правопис, переклад з української мови російською і навпаки, належність до синонімічного ряду тощо.

Українська лексикографія збагатилася рядом словників, з якими необхідно ознайомити учнів. Це насамперед "Словник української мови" (К., Наукова думка, 1971 - 1981) в 11 томах, "Короткий тлумачний словник" (К., Радянська школа, 1978), "Орфографічний словник української мови" (К., Наукова думка, 1999), "Орфоепіч­ний словник" (К., Радянська школа, 1984), "Словник синонімів" (К., Наукова думка, 1999) у 2 томах, "Словник іншомовних слів" (УРЕ, 1974) та ін. Добре ознайомити дітей з основними типами словників - енциклопедичним та лінгвістичними, навчити користуватися ними.

У практичній роботі учні звертаються здебільшого до лінгвістичних словників, з якими працюють на уроках і вдома, виконуючи різноманітні завдання.

Навчання дітей користуватися тлумачним словником починається з уроків лек­сикології в 5 класі і продовжується в наступних. Зміст цієї роботи - дати відомості про тлумачний словник і словникову статтю, помітки, що використовуються в слов­никових статтях.

Ознайомлення з тлумачним словником відбувається в 5 класі на спеціальному уроці, присвяченому вивченню значення слова. Учні дізнаються про те, що пояснення значень слів подається в тлумачних словниках, що складаються з окремих статей, розміщених в алфавітному порядку. Словникова стаття складається з заголовка пояснюваного слова, на якому стоїть наголос, граматичних поміток, тлумачення значення слова, прикладів на вживання слова в мовленні.

Для закріплення знань учнів про тлумачний словник пропонуємо ряд вправ: 1) відшукати слово в словнику і прочитати словникову статтю; 2) прочитати частини словникової статті; 3) з'ясувати нові відомості про аналізоване слово; 4) порівняти власне тлумачення слова з тим, що подане в словнику.

Вивчаючи лексичні поняття, діти користуються тлумачним словником для ознайомлення з різними ознаками слова (багатозначністю, синонімією, відношенням до того чи іншого лексичного шару тощо). Учні дізнаються про стилістичні помітки в словнику і вчаться їх розпізнавати.

Недостатня кількість тлумачних словників утруднює використання їх у шкіль­ній практиці. Але незважаючи на це, можна роботу організувати так, що кожний учень навчиться ним користуватися. На одному з уроків варто ознайомити учнів з побудовою словника. Оскільки учні вже знають порядок розміщення елі в у словнику, зосереджуємо їхню увагу на тому, що часто слово має кілька значень, і отже, треба вибрати те значення, яке найбільше підходить за змістом.

Така ж робота проводиться із перекладним російсько-українським словником у школах з російською мовою викладання. Переклад застосовуємо для пояснення розбіж­ності в написанні окремих слів російською і українською мовами, а через це пов'язуємо його з вивченням таких тем: "Правила вживання м'якого знака", "Спрощення в групах приголосних", "Відмінювання та написання кількісних числівників" та ін.

У 5 класі слід ознайомити учнів з етимологічним та фразеологічним словником. У цьому ж класі діти працюють із словником іншомовних слів.

Навички застосування словників удосконалюються на уроках української мови в наступних класах і на уроках інших предметів.

Формування лексичних умінь і навичок

Вивчення розділу "Лексикологія" і подальша словникова робота на уроках української мови формують в учнів лексичні вміння і навички, передбачені про­грамою української мови в кожному класі. Значна частина вмінь і навичок фор­мується в 5-6 класах, де вивчається розділ "Лексикологія".

У 5 класі учні повинні з'ясовувати значення слів самостійно, користуючись тлу­мачним словником, називати значення слова в певному контексті, вміти добирати омо­німи, синоніми, антоніми і правильно вживати слова в науковому, художньому і розмовному стилях; у 6 класі - визначати слова за словником, розмежовувати основні лексичні шари української мови, користуватися усіма передбаченими програмою слов­никами, розмежовувати семантичні ознаки словотворчих засобів, лексико-семантичні і граматичні ознаки частин мови, вживати в мовленні багатозначні іменники, прикмет­ники, дієслова, добирати до них синоніми і антоніми; у 7 класі - визначати лексичні властивості дієприкметників, дієприслівників та прислівників, добирати синонімічні прийменники і сполучники, вільно використовувати в усному і писемному мовленні всі частини мови; у 8-9 ктасах - тлумачити значення будь-якого слова в контексті, поясню­вати його стилістичні функції, аналізувати лексичні особливості стилів мовлення.

Формуванню цих умінь і навичок сприяють усі види і форми словникової роботи в школі, методи і прийоми навчання, система лексичних вправ. Лексичні вміння і павички, вироблені в процесі вивчення розділу "Лексикологія" і всієї словникової роботи під час опрацювання інших розділів курсу української мови та на уроках літератури, виховують в учнів чуття мови, свідоме ставлення до слова, розвивають їхню мовленнєву культуру й розумові здібності

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]