Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
дидактика екзамен.docx
Скачиваний:
702
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
161.57 Кб
Скачать

59. Особливості роботи вчителя в сільській малокомплектній школі

Малокомплектною школою вважається така, в якій навчається невелика кількість учнів, переважно у складі одного або двох класів-комплектів і відсутні паралельні класи [13, c. 124]. Структура таких шкіл буває різною і може змінюватися навіть протягом навчального року, залежно від кількості в ній учнів і вчителів та наповнюваності кожного класу.

Перед малокомплектною школою стоять важливі завдання - створити такі педагогічні умови, за яких досягаються повноцінні результати навчання і розвитку учнів, зберігаються позитивні мотиви навчання.

Малокомплектна школа - це невеликий різновіковий колектив, де створюються поліпшені можливості для виховання учнів [13, c. 125]. Такі школи нагадують велику сім'ю. Відносини між педагогами і учнями тут ближчі і тепліше, ніж у великих колективах. Тому виключаються можливості для значного хуліганства, інших правопорушень, характерних для великих шкіл. Кожного тут знають, кожного люблять, всі один одному вірять і допомагають. Проте малокомплектна школа має свої специфічні труднощі, обумовлені невеликою кількістю учнів і соціальним середовищем, яке робить далеко не завжди позитивний вплив на процес розвитку сільської дитини.

Велике занепокоєння викликають такі чинники, як:

- низька інформаційна насиченість шкіл на селі;

- відсутність спеціальної літератури;

- недостатність науково-методичних рекомендацій по управлінню початковою малокомплектною школою;

- низький освітній і культурний рівень сільської сім'ї;

- віддаленість малокомплектних початкових шкіл від методичних центрів.

Навчальний процес в таких школах має свої особливості і тому для них розробляються спеціальні методики.

Важливе значення в малокомплектній школі надається правильному комплектуванню учнів у класі, від нього залежить ефективність навчально-виховного процесу. В умовах малокомплектної школи, коли чергується робота під керівництвом учителя і самостійна робота учнів, велика увага приділяється організації кожного етапу уроку.

Учитель моделює заняття з дітьми до зустрічі з ними: окреслює види спільної роботи та самостійного шляху до знань, уточнює, коли краще надати інструктаж, показати зразок. Для кожного структурного компонента уроку в малокомплектній школі важливо визначити спільну мету. Наприклад, готуючи дітей до пізнавальної діяльності, потрібно наголосити, що для всіх дітей має бути спільна мета - усвідомлення завдання, часу його виконання, знайомство з засобами навчання, орієнтація на кінцевий результат.

Ці організаційні прийоми використовує вчитель не тільки на початку уроку, але і на початку кожного етапу .

60. Критерії якості уроку

Справжній педагог ніколи не припиняє навчатися та самовдосконалюватися. З'являються нові способи підвищення ефективності уроків, нові технології навчання. Треба вміти реагувати на всілякі зміни в будь-якій сфері життя, так як учні на все реагують миттєво, від них не можна відставати.

Можна виділити наступні критерії оцінки ефективності і якості уроку:

- засвоєння учнями певних знань;

- розвиток загальнонавчальних умінь і навичок;

- включеність учнів у навчальну діяльність;

- розвиток в учнів пізнавальних процесів;

- розвиток рефлексії і оціночної діяльності;

- зв'язок навчального матеріалу з життєвим досвідом учнів;

- індивідуалізація і диференціація завдань;

- ступінь стомлюваності учнів під час навчальної діяльності;

- позиція педагога у навчальному процесі (керівник, організатор пізнавальної

- діяльності, ігрової діяльності, керуючий груповою взаємодією);

- характеристика діяльності учнів на уроці (інтерес, активність, розуміння матеріалу і його значення);

- рівень підготовленості вчителя.

Народження будь-якого уроку починається з усвідомлення і правильного, чіткого визначення його кінцевої мети - чого учитель хоче досягти; потім встановлення засобів - що допоможе учителю в досягненні мети, а вже потім визначення способу - як учитель буде діяти, щоби мета була досягнута.

Підготувати і провести такий урок дуже непросто. Для цього треба і багато знати, і багато вміти, дуже хотіти, відповідально ставитися до своїх учительських обов'язків, а найбільше – вийти на новий рівень педагогічного мислення. Тому сучасний ефективний урок має безліч складових.