Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навісні переправи в спортивному туризмі.doc
Скачиваний:
46
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
2.22 Mб
Скачать

Способи кріплення мотузки за опору

а) - жорстке

б) - ковзаюче

в) - ковзаюче

г) - напівзашморг з додатковою петлею навколо опори

д) - напівзашморг навколо дерева

ж) - зашморг навколо карабіну

з) - "косичка"

е) - вузол "булінь"

Мал. 7

Способи натягу командних поручнів

Спосіб 1. Застосовується тільки для наведення командних поручнів з вихідного берега. Опора - за дерево або ЗСК. Передбачено використання своєї додаткової петлі. Схоплюючий І - натяжний, схоплюючий II - утримуючий. Під час натягу схоплюючий II постійно відсувають від опори. Якщо натяг достатній, то на перильній мотузці зав'язують провідник, вставляють карабін 1 і кріплять ним мотузку навколо опори (мал. 8).

Мал. 8

Спосіб 2. Застосовується для натягу поручнів з вихідного берега. Опора - дерева. Схоплюючий II - натяжний, схоплюючий І - утримуючий. Під час натягу схоплюючий І постійно підсувають до опори, і він забезпечує тимчасове утримання натягнутих поручнів. Достатньо натягнуту мотузку кріплять аналогічно способу 1 (мал.9).

Мал. 9

Спосіб 3. Застосовується при наведенні переправ з цільового берега у випадках кріплення мотузки як за дерево, так і за ЗСК. Натяжний карабін вставляється у напівсхоплюючий вузол, зав'язаний на основній мотузці. Спосіб дуже простий, але вимагає значних фізичних зусиль від спортсмена, який натягує поручні. Жорстке блокування мотузки здійснюється вузлом штик (не менше трьох обертів і блокування контрольним вузлом чи карабіном, мал. 10).

Мал. 10

Спосіб 4. Найбільш відомий і простий спосіб. Опора - дерево або ЗСК. Натяг перил здійснюється поліспастом, в якому використовується тільки утримуючий схоплюючий, додаткова петля, що кріпиться на дереві і окрема натяжна мотузка (або інший кінець перильної мотузки). Натягнуті перила кріплять за опору аналогічно способу 1 (мал. 11).

Мал. 11

Супроводжуюча і транспортна мотузки

Супроводжуюча мотузка - це мотузка, за допомогою якої контролюється рух учасника по переправі. Слід зауважити, що супроводжуюча мотузка - не теж саме, що і страхуюча мотузка. Це два різних елементи технічного забезпечення переправи, які виконують різні функції, і, відповідно вимоги до супроводжуючих мотузок - інші. Крім супроводжуючої учасник повинен забезпечуватись ще й страховкою (самостраховкою), якщо це передбачено умовами змагань.

Супроводжуюча мотузка (або супроводжуюча система) вважається готовою до роботи, якщо виконані такі умови:

  1. Мотузка кріпиться до учасника в будь-яке місце блокування страхувальної системи або до карабіна, ковзаючого по поручнях.

  2. Другий кінець мотузки закріплений, щоб її не знесла течія річки, або, щоб під дією власної ваги чи з інших причин, мотузка не сповзла за контрольну лінію, (тобто, щоб згідно правил змагань команда її не втратила). Кріпити мотузку можна за дерево, подвійні суддівські поручні, локальні петлі або до учасника, якщо він стоїть на самостраховці.

  3. До початку руху учасника супроводжуючу мотузку повинен контролювати, тобто утримувати хоча би однією рукою, будь-який інший учасник команди. Контролювання через опору не потрібне і може здійснюватися без рукавиць.

  4. Вважається, що супроводжуюча мотузка або супроводжуюча система організована правильно, якщо для приведення її в дію немає потреби в інших діях, окрім вибирання мотузки в бік, де є хоча би один учасник команди.

Діаметр супроводжуючої мотузки (не менше 6 мм) визначається технічними умовами змагань.

Супровід учасника під час руху по поручнях потрібний для того, щоб при виникненні нестандартної або небезпечної ситуації (повисання на самостраховці, заклинювання карабінів або блоків, обрив командної перильної мотузки, фізичне виснаження учасника і неспроможність його закінчити переправу) можна було б повернути (притягнути) його на берег, де знаходиться хтось з учасників, який допоможе виправити ситуацію. Після цього можна знову продовжити переправу.

Транспортна мотузка (або перетяжка) використовується для переправи вантажів або полегшення руху учасників по переправі. Особливих вимог щодо діаметру чи якості мотузки немає. Роль перетяжки може одночасно виконувати супроводжуюча мотузка, якщо її контролювання здійснюється з цільового берега.