Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
6 лекція.doc
Скачиваний:
97
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
108.03 Кб
Скачать

4. Проблема концентрації транспортних засобів в урбанізованих територіях.

У містах зосереджено основну кількість транспортних засобів. Це приватний, громадський та вантажний транспорт. За останні роки кількість транспорту неодмінно збільшується не тільки у розвинутих країнах, але й країни, що розвиваються.

Від автотранспорту в атмосферне середовище надходить до 70% усіх отруйних викидів та 90% шумового забруднення. Надзвичайно великого транспортного навантаження зазнають міста України. В Україні зареєстровано більше 7 млн. автомобілів, з них 6 млн. – легкові приватні автомобілі. Частка від забруднення транспортом деяких міст України складає більше 90% (Ужгород – 91%, Ялта, Полтава – 88%, Сімферополь – 83%, Львів – 79%, Київ – 78%, Чернівці – 75%).

Прогресуючому забрудненню навколишнього середовища в містах сприяє велика питома вага приватних автомобілів. Наприклад в Україні кількість приватних автомобілів з 1993 року до 2007 зросла з 2,5 млн. до 6 млн. одиниць. У Японії за другу половину ХХ століття кількість таких авто збільшилась у 4 рази.

Що ж зробити для того, щоби автомобільний транспорт відповідав сучасним вимогам екологічності? Вдосконалюються вже існуючі двигуни, створюються нові, що забезпечують більш повне згоряння палива, карбюраторний спосіб надходження у двигун палива замінюються прямим надходженням палива, широко застосовується електроніка. Це, звісно помітно зменшує токсичність відпрацьованих газів, але зменшити її до необхідного рівня не вдається. Приходиться шкідливі речовини, що утворюються у двигунах ліквідовувати уже в випускній системі. Для цього використовуються каталітичні нейтралізатори. Але їх використання пов’язано з певними труднощами, тому що відпрацьовані гази проходять по випускній системі з величезною швидкістю, температура їх вимірюється в широких межах і досягає 900 0С, а самі нейтралізатори, що встановлюються під дном автомобіля піддаються зовнішнім механічним і тепловим діям.

У сучасних нейтралізаторах у якості нейтралізаторів застосовують, платину, паладій, родій. Це дуже дорогі метали, і хоча їх використовується дуже мало (1-3 г) вартість такого пристою виявляється дуже високою. При використанні нейтралізаторів заправляти автомобіль можна лише не етилованим бензином, інакше нейтралізатор перестає працювати і зростає витрата пального. У зв’язку з цим зростає вартість автомобіля. У сучасних імпортних автомобілях на систему нейтралізації і електронні пристрої приходиться 10-12% вартості автомобіля, Але не дивлячись на це автомобільні фірми всього світу переходяться на оснащення автомобілів нейтралізаторами, тому що це забезпечує зниження кількості токсичних викидів на 80-90%.

На токсичність вихлопних газів впливає і якість палива. На сьогоднішній день збільшується частка бензину без додавання свинцю, у дизельному пальному зменшують кількість сірки, паливо з нафти замінюють, на чистіший з екологічної точки зору природний газ. Можна використовувати в якості палива і водень який не дає майже ніяких викидів. Однак поки що не вдається створити дешеві і безпечні системи утворення і зберігання водню у автомобілях. Останнім часом все більш популярними стають гібридні автомобілі, які мають змогу їхати як на звичайному паливі, так і на електричній тязі. Також йде робота над створенням двигунів, що споживають надзвичайно невелику кількість палива.

Багато в чому екологія міст пов’язана з вирішенням проблем транспортних потоків. Важливе значення має розташування автомагістралей по відношенню до житлових і виробничих районів міста, винесення основним, а особливо транзитних потоків автотранспорту на ізольовані дороги подалі від житлових кварталів. Для цього необхідно розумне планування автотрас, якість покриття на них і спорудження захисних зон уздовж доріг.

Громадський автотранспорт повинен бути зорієнтований на якнайменше забруднення атмосфер. Найчистішими з екологічної точки зору є тролейбуси, трамваї і метро. Нажаль в сучасних умовах в більшості міст України розвинутим є автобусний транспорт, який є найбільшим забруднювачем міського середовища.

Ріст автомобільного парку породив проблему утилізації непридатних для подальшого використання автомобілів. Так у Європі лише за один рік утилізується близько 15 млн. машин у США – 11. Щоби не відбувалось забруднення міст прийшлося створити цілу мережу приймальних пунктів для розбирання старих авто, продажу придатних до використання автозапчастин, переробки металічного лому тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]