Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
6 лекція.doc
Скачиваний:
97
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
108.03 Кб
Скачать

3. Структура транспортних забруднень. Найнебезпечніші забруднювачі навколишнього середовища.

Викиди транспорту, особливо автомобільного містять до 200 хімічних сполук, деякі з них є дуже токсичними (Табл. 1.)

Таблиця 1.

Питомий викид забрудників у повітря при спалюванні палива (Г.О. Білявський, Л.І. Бутченко, В.М. Навроцький, 2002).

Забрудник

Питомий викид, мг/м3

Дизельне паливо

Бензин

Оксид вуглецю (ІІ)

0,1

0,6

Оксид вуглецю (ІV)

0,04

0,04

Вуглеводні

0,03

0,1

Оксид сірки (ІV)

0,2

0,02

Сажа

0,0155

0,00058

Сполуки свинцю

-

0,0003

Бензапірен

0,31·10-6

0,23·10-6

Оксид карбону (ІІ) СО, або чадний газ– не має кольору та запаху і є одним з найбільших забрудників повітря. Він утворюється при неповному згорянні палива. За концентрації в повітрі більш як 1% він негативно впливає на рослини, тварини і людей, більше 4% - спричиняє загибель організмів. Токсичність чадного газу полягає у його здатності перешкоджати еритроцитам утримувати кисень, як наслідок відбувається кисневе голодування організму, яке може призвести до смерті. Один автомобіль викидає в повітря близько 3,65 кг СО за добу.

Оксиди азоту (N2O, NO, NO2, N2O3, N2O5) у 10 разів небезпечніший для людини ніж СО. Вони утворюються внаслідок недосконалої технології спалювання палива. Вони також спричинюють утворення кислотних дощів. Сполучаючись з водою в дихальних шляхах, вони утворюють азотну кислоту, які спричинюють сильні подразнення слизових оболонок і тяжкі захворювання. Вони поглинаються також листям рослин, які втрачають після цього кормові якості і хворіють. На територіях що межують з основними автомагістралями (10-30 км) концентрації оксидів азоту у 10-30 разів перевищують гранично допустимі концентрації, бензапіренів – у 3-10 разів.

Вуглеводні (парафіни, нафтени, ароматичні вуглеводні, бензапірен та ін.)містяться у вихлопних газах автомобілів (недосконалість процесів згоряння бензину у двигунах), картерних газів, випарах бензинів. Дуже шкідливими також є сажа, ненасичені вуглеводні, які становлять 35% загальної кількості вуглеводневих викидів і є однією з причин утворення смогів і є однією із причин утворення смогів. Це явище загрожує і українським містам з великими обсягами автотранспорту – Київ, Дніпропетровськ, Донецьк, Харків, Одеса, Симферопіль, Запоріжжя та ін.

Сірчисті ангідриди SO2, SO3 виділяються в основному при згоранні дизельного пального. За високих його концентрацій у рослинах зникає хлорофіл, клітини гинуть і спостерігається відмирання тканин. У разі інтенсивного впливу сірчистих ангідридів може спостерігатись майже повний некроз гілок хвойних дерев, їх повне опадання. Оксид сірки (ІV) та подібні сполуки є подразниками слизових оболонок очей і дихальних шляхів. Тривала дія цього газу призводить до виникнення хронічних гастритів, гупатопатії, бронхітів, ларингітів та інших хвороб. Також існує зв’язок між вмістом сірчаного газу в повітрі та рівнем смертності від раку легенів.

Свинець – токсичний метал, який міститься у вихлопних газах автомобілів. Органічні сполуки свинцю надходять в організм людини крізь шкіру, слизові оболонки, з водою та їжею, а неорганічні – дихальними шляхами. Сьогодні житель великого міста щодня вдихає близько 20 м3 з вихлопними газами, до компонентів яких належить свинець. Соновноюб небезпекою свинцю є те що він затримується в кісткових тканинах і дуже повільно виводиться з них. Має здатність до накопичення у тканинах організму. Наявність навіть незначної кількості свинцю в організмі призводить до тяжких захворювань, зниження інтелектуального розвитку, перезбудження, розвитку агресивності, неуважності, глухоти, безпліддя, затримки росту, порушень вестибулярного апарату тощо.

Пил.Вплив пилу що викидається в атмосферу на організм людини є негативними. Дрібні часточки пилу (в тому числі гумового, який утворюється від стирання автомобільних покришок) потрапляють у дихальні шляхи і викликають їх подразнення. У людей які постійно мешкають в запилених місцевостях спостерігаються підвищений рівень легеневих захворювань.

Шумове забруднення.Під шумом розуміють усі неприємні або небажані звуки або їх сукупність, які заважають нормально працювати, відпочивати тощо і призводять до різноманітних порушень екосистем. Шуми негативно впливають на здоров’я людей, знижують їх працездатність, призводять до хвороб серцево-судинної системи, нервової та ендокринної систем і органів слуху. Джерелами шуму є в основному транспортні засоби: потяги, автомобілі, літаки тощо. З метою запобігання шкідливого шуму на здоров’я людей необхідно створювати шумовловлювальні екрани, посадки зелених рослин та різні пристрої. Ще одним із способів зменшення рівня шуму є використання безшумних механізмів.

Вібрації виникають внаслідок діяльності залізничного, автомобільного, авіаційного транспорту, при побудові шляхів сполучень тощо. Тривалі вібрації призводять до сильної втоми і значних порушень багатьох функцій організму – струсу мозку, деформації м’язів, порушення діяльності нервової і серцево-судинної систем, кровообігу тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]