Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Финансы и Фин. планирование / Фінанси контр робота.docx
Скачиваний:
26
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
50.26 Кб
Скачать

27

ЗМІСТ

стор.

1. МЕТА І ЗАДАЧІ КОНТРОЛЬНОЇ РОБОТИ……………………………

4

2. ПОРЯДОК ПІДГОТОВКИ, ЗМІСТ І ОБСЯГ КОНТРОЛЬНОЇ РОБОТИ……………………………………………………………………..

5

3. ОФОРМЛЕННЯ КОНТРОЛЬНОЇ РОБОТИ…………………………….

9

4. КРИТЕРІЇ ОЦІНКИ КОНТРОЛЬНОЇ РОБОТИ………………………

15

5. СПИСОК рекомендованої ЛІТЕРАТУРИ………………………..

17

ДОДАТКИ…………………………………………………………………

20

1. Мета і задачі контрольної роботи

Навчальним планом академії передбачається написання студентами контрольної роботи з дисципліни «Фінанси», у якій необхідно відбити актуальні теоретичні і практичні проблеми науки про фінанси. При цьому теоретичні положення повинні висвітлюватися в тісному зв'язку із сучасною практикою і задачами господарювання в Україні.

Метою контрольної роботи є:

  • систематизація і закріплення теоретичних знань студентів по основних розділах курсу досліджуваної дисципліни;

  • придбання знань і практичних навичок всебічного аналізу фінансової політики в умовах формування ринкових економічних відносин в Україні;

  • уміння робити обґрунтовані висновки, формулювати і розробляти конкретні пропозиції.

Контрольна робота, як форма навчального процесу, дозволить підготувати студентів до виконання дипломної роботи, а саме: набути і розвити навички роботи зі спеціальною фінансовою літературою, методична і фактична даними, здатність логічно і чітко викладати свої думки, уміння творчо застосовувати теоретичні положення для оцінки конкретних явищ.

У процесі підготовки контрольної роботи необхідно:

  1. Цілком розкрити тему роботи на основі глибокого вивчення закордонної і вітчизняної економічної літератури.

  2. Самостійно вивчити і проаналізувати звітну, статистичну й іншу інформацію в конкретний момент часу або в динаміці.

  3. Виявити стійкі зв'язки, співвідношення, закономірності і зміни явищ, що спостерігаються у динаміці за визначений період.

  4. Узагальнити зібраний матеріал, дати короткий аналіз і розробити пропозиції з метою поліпшення діяльності конкретного банку, фірми, фінансової структури, страховика й ін. і в цілому грошово-кредитної системи регіону, держави.

У контрольній роботі повинні бути присутнім наступні елементи наукової творчості:

- наводяться новітні фактичні і статистичні дані, нормативні і методичні документи, законодавчі акти;

- виконується аналіз різних підходів до тих або інших проблем;

- самостійно складаються таблиці, схеми, графіки, діаграми і т.д.;

- самостійно формулюються проблеми, задачі, висновки і т.д.

2. Порядок підготовки, зміст і обсяг контрольної роботи

2.1 Тематика контрольних робіт

Визначення теми здійснюється на підставі спеціально щорічно розроблювальної в академії тематики курсових робіт (додаток В). Кожен студент вправі вибирати кожну з запропонованих тем, не допускається виконання однакової теми різними студентами, а також написання колективних курсових робіт. Вибір теми, не передбаченою тематикою, або коректування запропонованих допускається в окремих випадках при згоді наукового керівника.

Тема повинна бути актуальної, цікавої для студента. Студенти заочного факультету повинні вибирати тему контрольної роботи і погоджувати її написання з характером їхньої практичної діяльності, використовуючи наявні в них матеріали підприємств, організацій, установ.

2.2 Структура та обсяг контрольної роботи

Структура контрольної роботи й об'ємний зміст окремих її частин можуть бути побудовані відповідно до розподілу, приведеним у таблиці 1.

Таблиця 1.

Структура й об'ємний зміст окремих частин контрольної роботи

Назва розділу

Питома вага в загальному обсязі, %

Вступ

5

Розділ 1. Огляд літератури по досліджуваному питанню (закордонний досвід)

25

Розділ 2. Аналіз стану питання

35

Розділ 3. Розробка й обґрунтування шляхів усунення виявлених недоліків об'єкта дослідження

25

Висновок

4

Список використаних джерел

2

Додатки

4

Контрольна робота складається з текстової і графічної частин. Загальний обсяг текстової частини контрольної роботи не повинний перевищувати 30 сторінок друкованого, включаючи табличний і ілюстрований матеріал.

2.3 Зміст контрольної роботи

Робота над контрольною роботою може здійснюватися в наступному порядку:

  1. Розробка розгорнутого плану роботи.

  2. Написання вступу, у якому коротко обґрунтовується актуальність даного дослідження, мети, задачі і методики розробки теми контрольної роботи. Характеризується практична значимість розроблювального питання для об'єкта дослідження.

  3. Перший розділ. Проводиться аналітичний огляд літератури по досліджуваному питанню. Висвітлюються теоретико-методологічні основи обраної теми контрольної роботи з урахуванням нових форм і методів господарювання в умовах формування економіки ринкового типу.

  4. Другий розділ. У цій частині контрольної роботи проводиться докладний аналіз досліджуваної проблеми на основі зібраних інформаційно-довідкових, статистичних, звітних і інших даних. Результати конкретно-аналітичного дослідження використовуються як вихідний матеріал для написання наступної глави.

  5. Третій розділ зв'язаний з розробкою конкретних заходів щодо забезпечення перспективного розвитку конкретного об'єкта дослідження. Обов'язковим є соціально-економічне обґрунтування запропонованих заходів, визначення економічної ефективності від їхнього впровадження.

  6. Висновок На основі пропозицій і висновків, що містяться в главах контрольної роботи, пишеться висновок. У ньому відображається ступінь рішення задач, раніше сформульованих у вступі.

  7. Складається список використаних при написанні контрольної роботи джерел.

  8. Складаються й оформляються додатки до контрольної роботи.

2.4 Організація виконання контрольної роботи

Виконання контрольної роботи здійснюється поетапно в наступній послідовності.

Перший етап – підбор і вивчення економічної літератури. Цей етап роботи починається зі складання бібліографії. При зіставленні необхідно виділити основні джерела по даній темі. Для цього варто використовувати тематичні бібліографічні покажчики бібліотек міста.

При написанні контрольної роботи варто користуватися монографічною літературою, статистичними збірниками, довідниками, нормативними і законодавчими актами, а також матеріалами (статтями), опублікованими за останні роки в економічних і фінансових газетах і журналах.

Після складання бібліографії необхідно приступати до поглибленого вивчання літератури. При цьому рекомендується виписувати необхідний матеріал по кожному питанню плану на окремих аркушах. Одночасно доцільно уточнювати розгорнутий план контрольної роботи, виділяти додаткові розділи.

Другий етап – підбор статистичного, фактичного матеріалу і методи його використання в процесі виконання контрольної роботи.

У розкритті теми контрольної роботи велику роль грає докладний і проаналізований фактичний матеріал, дані статистики.

Основними джерелами фактичних даних з цих джерел матеріалу полягає в тому, щоб на достовірних фактах розвитку фінансів і фінансових відносин, розкрити освітлювані в роботі теоретичні положення, використовувати їхній як аргументи правильності зроблених теоретичних висновків.

При підборі фактичних даних з різних джерел необхідно пам'ятати про те, що їх можна порівнювати лише тоді, коли вони порівнянні.

Докладний фактичний матеріал варто систематизувати в таблиці і діаграми.

Студенти заочної форми навчання повинні використовувати матеріал про фінансову діяльність підприємств, організацій, установ на які вони працюють.

Третій етап – використання фактичного матеріалу.

Кожна Контрольна робота повинна містити аналітичну частину, що включає розрахунки по виявленню впливу факторів на результативний показник, а також розрахунки, виконані з використанням різних економіко-математичних методів.

Наводячи розрахунки, рекомендується спочатку викладати методику розрахунків із усіма формулами, їх нумерацією, єдиною розшифровкою, а потім сам розрахунок, якому можна оформити таблицею. Нижче розрахунку варто приводити висновок, що узагальнює результати дослідження.

Четвертий етап – висновок. Наводяться висновки і пропозиції по темі курсовій робіт і по розрахунковій частині. Якщо студент у підсумку дослідження не має можливості запропонувати власне рішення проблеми, то він повинний критично проробити передовий вітчизняний і закордонний досвід у конкретній галузі знань і викласти найбільш прийнятний для суб'єкта дослідження варіант нововведення з урахуванням особливостей сучасного етапу переходу до ринкової економіки.

Шостий етап - написання й оформлення контрольної роботи.

2.5 Наукове керівництво і контроль виконання контрольної роботи

Керівництво роботою студента на період виконання контрольної роботи покладається на наукового керівника, що може бути як штатним працівником інституту, так і викладачем, приваблюваним з інших кафедр, практичним працівником (фахівцем в галузі банківської, фінансової або страхової справи).

До моменту початку на кафедрі вивішується розклад консультацій наукових керівників робіт.

Перша консультація – настановна. Вона проводиться з групою студентів, що вибрала теми, запропоновані керівником.

Друга консультація – індивідуальна – зв'язана з твердженням плану роботи, складанням бібліографії.

Третя консультація – носить контрольних характер. Студент обговорює з викладачем концепцію своєї роботи, чорнові матеріали.

Четверта консультація зв'язана з наданням чорнового варіанта контрольної роботи, її переглядом і при необхідності коректуванню.

Нарешті, до встановленого терміну іде надання роботи на рецензію і після допуску – захист контрольної роботи.

2.6 Перевірка і захист контрольної роботи

Орієнтиром у підготовці до захисту контрольної роботи є перевірка викладачем, а також посторінкові зауваження в тексті роботи. Після перевірки не дається остаточна оцінка, а тільки попередня у формі висновку: «Робота допускається до захисту» або «Робота не допускається до захисту». Остаточна оцінка ставиться після захисту. Якщо робота не допущена до захисту, то вона повинна бути студентом перероблена цілком або частково відповідно до зауважень і знову представлена на кафедру. Змінювати тему контрольної роботи не дозволяється.

Робота не допускається до захисту, якщо вона не носить самостійного характеру (наприклад, студент не знайшов нічого кращого, як дослівно переписати відповідну главу підручника), якщо основні питання не розкриті, викладені схематично, фрагментарно, у тексті містяться помилкові положення, науковий апарат (виноски, список джерел, таблиці) оформлений неграмотно, текст написаний недбало.

Задача попередньої перевірки контрольної роботи не тільки проконтролювати знання студента, але і зробити допомогу у вивченні курсу. На основі попередньої перевірки студент здійснює аналіз своєї роботи, установлює, що йому удалося добре викласти, які бажання висловлені рецензентом по поглибленню знань по темі, за допомогою якої літератури доробити тему.

Захист контрольних робіт організується кафедрою у встановлений термін. У процесі захисту студентам надається можливість відстоювати свої погляди, обговорювати складні питання грошово-кредитного регулювання, враховуються якості виконаної роботи, її науковий рівень, ступінь самостійності у викладі теми, її оформлення (виноски, посилання, список використаних джерел), мова і стиль викладу, рецензія викладача, відповіді на питання по темі під час захисту. Не виключена можливість таких ситуацій, коли робота виконана й оформлена на належному рівні, а відповіді студента на питання при захисті контрольної не переконливі, поверхневі або неправильні. У такому випадку, не дивлячись на вдоволену якість самої роботи, виникають проблеми з приводу можливості її захисту і виставляння позитивної оцінки.

У той же час наявність зауважень і вказівок на недоліки роботи, ще не є свідчення того, що контрольна робота одержить низьку оцінку на захисті. Добре опанувавши темою, студент часто на захисті показує себе знаючим справу, доводить правоту своєї позиції по тому або іншому питанню. Це свідчить про те, що студент зумів усунути зазначені при перевірці недоліки, цілеспрямовано працюючи по вивченню теми відповідно до методичних установок викладача, і може одержати гарну оцінку.

Захист контрольної роботи – це підведення підсумків самостійної роботи студента, придбання і розвиток навичок відстоювання власної позиції по ключових проблемах розвитку фінансів, фінансової політики, страхової справи, формування і виконання бюджетів усіх рівнів і т.п.

Остаточна оцінка, отримана в результаті захисту, заноситься в екзаменаційну відомість і залікову книжку студента. Сама робота здається на кафедру і зберігається в архіві академії. Повторний захист на підвищену оцінку не виробляється.