Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

сам раб мех бмо 1 сем свеж

.pdf
Скачиваний:
5
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
4.02 Mб
Скачать

Загальна кількість розмірів повинна бути мінімальною, але достатньою для того, щоб за цим кресленням можна було виготовити виріб і проконтролювати якість його ви­ готовлення.

Розміри, які не підлягають виконанню за даним кресленням і які проставляють для більшої зручності користування кресленням, називають довідковими. Їх наносять для того, щоб без нарахування можна було дати довідку яро контур, габарити й розміри заготовки чи деталі. Довідкові розміри на кресленні позначають зірочкою, а в технічних вимогах за­ писують: "Розміри для довідок".

Розміри, що характеризують три найбільших виміри предмета - довжину, висоту і ширину (товщину), називаються габаритними.

Приклади нанесення розмірів наведено на рис. 110 - 120, де: а) форма та розміри стрілки;

б) якщо є багато паралельних розмірних ліній, то розмірні числа проставляють у шаховому порядку; в) якщо немає місця для стрілки, то лінії біля неї переривають;

г) розташування розмірних чисел при будь-якому похилі розмірних ліній; д) нанесення кутових розмірів; е) зазначення розмірів елементів, що повторюються; ж) нанесення розмірів радіусів; з) нанесення розміру дуги;

к) нанесення розмірів, якщо місце відсутнє.

 

1. Розмірні та виносні лінії креслять суціль­

 

ними тонкими лініями товщиною 0,2-0,3 мм.

87

Виносні лінії слід продовжувати за стрілки на

1...5 мм.

2.Розмірну лінію проводять від контуру дета­ лі на мінімальній відстані 10 мм. Відстань між паралельними розмірними лініями - 7 мм. (рис. 110).

3.Якщо розмірні лінії розміщені ланцюжком і для стрілок немає місця, то їх допускається замінювати точками або рисками, які наносять під кутом 45° до розмірних ліній (рис. 110).

4.Розмірні лінії проводять паралельно до від­ різку, виносні - перпендикулярно (рис. 111). Наносячи розмір прямолінійного відрізка, ро­ змірну лінію проводять паралельно цьому від­ різку, а виносні - перпендикулярно до розмір­ ної.

5.Висота розмірних чисел - 3,5 мм.

6.На паралельних розмірних лініях розмірні числа проставляють в шаховому порядку (рис. 112).

7.Слід уникати перетину розмірних ліній між собою. Виносні та розмірні лінії не повинні перетинатися між собою тому рекомендується

менші розміри наносити ближче до контуру

Рис. 112

зображення (рис. 112).

 

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]