Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТГСВ. метод..doc
Скачиваний:
74
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
11 Mб
Скачать

2.2.1.3. Зведений тепловий баланс приміщень.

Зведений тепловий баланс рекомендується зводити в таблицю 7. Тепловий баланс по приміщенням різних поверхів розраховуються по формулам:

  • для першого поверху ,;

  • для середніх поверхів ,;

  • для останнього поверху ,;

де - сумарні тепловтрати через огороджувальні конструкції приміщення, яке знаходиться на середньому поверсі,;

- невраховані тепловтрати приміщення через частину зовнішньої стіни на першому поверсі, ;

- невраховані тепловтрати приміщення через підлогове перекриття на першому поверсі, ;

- невраховані тепловтрати приміщення через стелю на останньому поверсі, ;

- тепловтрати на нагрів вентиляційного повітря, .

Таблиця 7

Зведений тепловий баланс приміщень

приміщення

І - поверх

Середні поверхи

Останній поверх

ΣQстояка, Вт

Qасер.пов., Вт

Qазс, Вт

Qапід, Вт

Qв, Вт

ΣQІ, Вт

Qасер.пов., Вт

Qв, Вт

ΣQсер.пов., Вт

Qасер.пов., Вт

Qаст, Вт

Qв, Вт

ΣQост.пов., Вт

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

01

02

03

...

ΣQбуд=

СхК

ΣQбуд+ск=

3. Проектування системи опалення

Результатом виконання цього розділу повинні бути розміщення опалювальних приладів на планах поверхів і розрахунок їх поверхні нагріву, трасування і конструювання трубопроводів системи водяного опалення, розміщення запірно-регулюючої арматури і гідравлічний розрахунок системи.

    1. Конструювання системи опалення

Конструювання системи опалення починається з розміщення на планах будівлі у всіх опалювальних приміщеннях нагрівальних приладів. Їх слід розташовувати під світловими отворами, при цьому збіг вертикальних осей приладу і віконного отвору для житлових будівель за умовами уніфікації елементів системи опалення не є обов'язковим. Нагрівальні прилади сходових кліток – рециркуляційні повітронагрівачі або конвектори типу «Акорд».

У житлових будинках застосовуються, як правило, системи з вертикальними стояками. Тому, біля кожного вертикального ряду нагрівальних приладів розміщується вертикальний стояк для подачі теплоносія. Приєднання приладів до стояка здійснюється підведеннями, довжина яких складає 350-400 мм.

При розміщенні стояків в приміщеннях з двома зовнішніми стінами стояки маємо розташовувати ближче до кута для запобігання утворення конденсату. Сходові клітини обладнуються окремими стояками, які підключається окремою підводкою перед тепловим пунктом. Водонагрівачі розташовуємо при вході на сходову клітку.

Для однотрубної системи з верхньою розводкою стояки до подаючої магістралі приєднуються на горищі, а стояки до зворотної - в підвалі. Систему опалення виконуємо окремо на дві пофасадні частини. Пофасадні частини ділимо на два крила. Для повного графічного зображення системи опалення креслимо, план типового поверху, на який наносимо нагрівальні прилади, стояки, план підвалу з розводкою зворотних магістралей, та план горища з розводкою подаючи магістралей (рис.2, 3, 4). Згідно з планами викреслюється аксонометрична схема системи опалення (рис.5).

Для однотрубної системи з нижньою розводкою стояки до подаючої і зворотної магістралі приєднуються в підвалі. Систему опалення виконуємо окремо на дві пофасадні частини. Пофасадні частини ділимо на два крила. Для повного графічного зображення системи опалення креслимо, план типового поверху, на який наносимо нагрівальні прилади, стояки, план підвалу з розводкою зворотних магістралей (рис.6, 7). Згідно з планами викреслюється аксонометрична схема системи опалення (рис.8).

На аксонометричній схемі, окрім трубопроводів і нагрівальних приладів, вказуємо розташування і тип регулюючої арматури, повітровідводчики, напрям і величину ухилів трубопроводів, компенсуючі пристрої і теплоізоляцію.

Всі стояки в плані і аксонометрії нумеруються.

Для гідравлічного розрахунку трубопроводів над всіма нагрівальними приладами вказуємо їх теплове навантаження, яке потім підсумовується по стояках і ділянках. Теплова потужність системи опалення – основа для гідравлічного розрахунку трубопроводів і підбору устаткування теплового пункту (схема теплового пункту зображена на рис. 9).

.

Рис.2 План типового поверху з вказівкою опалювальних приладів і стояків системи опалення з верхнім розведенням

Рис.3 План підвалу з вказівкою стояків, зворотної магістралі системи опалення, вводу теплових мереж, місцеположення теплового пункту

Рис.4 План голища з вказівкою стояків, подаючої магістралі системи опалення, повітрозбірників

Вузол А

Вузол Б

Вузол В

Рис.5 Аксонометрична схема вертикальної однотрубної системи водяного опалення з тупиковим рухом води в магістралях з вказівкою нумерації ділянок головного циркуляційного кільця

Рис. 6 План типового поверху з вказівкою опалювальних приладів і стояків системи опалення з ніжнім розведенням

Рис. 7 План підвалу з вказівкою стояків, зворотної і подаючої магістралей системи опалення, вводу теплових мереж, місцеположення теплового пункту

Вузол 1

Вузол Б

Рис.8 Аксонометрична схема вертикальної однотрубної системи водяного опалення з тупиковим рухом води в магістралях з вказівкою нумерації ділянок головного циркуляційного кільця

Рис.9. Схема трубопроводів теплового пункту

1 - електронний блок лічильника комерційного обліку теплоти; 2 - електронний «стежачий» регулятор температури; 3 - регулюючий клапан з сервомотором; 4 - регулятор перепаду тиску; 5 -ультразвуковий витратомір лічильника комерційного обліку теплоти; 6 - клапан автоматичного підживлення системи опалення водою теплових мереж; 7 - витратомір підживлюючої води; 8 - мембранний розширювальний бак; 9 - фільтр сітчастий осадковий; 10 - клапан запобіжний; 11 - кран кульовий; 12 - клапан зворотний; 13 – манометр; 14 - термометр