МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ ТА НАУКИ УКРАЇНИ Національний університет “Львівська політехніка” Інститут комп’ютерних наук та інформаційних технологій

Кафедра „Системи автоматизованого проектування”

СТВОРЕННЯ КОМПОНЕНТІВ І МЕНЕДЖЕР БІБЛІОТЕК ПРОЕКТУ СИСТЕМИ ПРОЕКТУВАННЯ ДРУКОВАНИХ ПЛАТ P-CAD

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до лабораторної роботи № 2 з дисципліни “Адміністрування САПР”

для студентів базового напрямку 6.050101 “Комп’ютерні науки”

Затверджено на засіданні кафедри САПР

протокол №1 від 31 серпня 2009 року

ЛЬВІВ 2009

СТВОРЕННЯ КОМПОНЕНТІВ І МЕНЕДЖЕР БІБЛІОТЕК ПРОЕКТУ СИСТЕМИ ПРОЕКТУВАННЯ ДРУКОВАНИХ ПЛАТ P-CAD. Методичні вказівки до лабораторної роботи №2 з дисципліни “Адміністрування САПР” для студентів базового напрямку 6.050101 “Комп’ютерні науки” /Укл. Р.Т.Панчак, А.Б.Романюк - Львів: НУЛП, 2009 - 28с.

Укладачі:

Панчак Роман Теодорович, ст. викладач

 

Романюк Андрій Богданович, к.т.н., ст.. викладач

Відповідальний за випуск: Ткаченко Сергій Петрович, к.т.н., доц.

Рецензенти

Каркульовський Володимир Іванович, к.т.н., доц.

 

________________________, к.т.н, доц.

2

МЕТА РОБОТА

Вивчити процес створення компонентів та отримати навички роботи з менеджером бібліотек проекту системи проектування друкованих плат P-CAD.

КОРОТКІ ТЕОРЕТИЧНІ ВІДОМОСТІ

При проектуванні користувач застосовує вже створені раніше бібліотеки компонентів, але в процесі роботи неминуче виникає задача або створення нових, або редагування раніше створених компонентів для прив'язки їх до вимог конкретного проекту.

1.1.Створення символів компонента для схем електричних принципових

Употочному параграфі описуються послідовність створення символьних образів компонентів і правила занесення їх в особисту бібліотеку. Наведений приклад створення символу компонента, що відображає на схемі контакт заземлення.

Для рішення поставленої задачі використовується вбудований в систему спеціальний графічний редактор P-CAD Symbol Editor. Вказаний редактор може бути запущений модулем, що автономно виконується SYMED.EXE, або з редактора P-CAD Schematic, або з редактора P-Cad PCB, або з менеджера бібліотек P-CAD Library Executive після виконання команди Utils/P-CAD Symbol Editor.

На рис. 1.1 представлений екранний інтерфейс вказаного редактора, основні елементи якого описані вище. Відмінністю даного інтерфейсу є наявність чотирьох додаткових кнопок:

Validate Symbol - засоби перевірки правильності створеного символа; Renumber Pins - засоби перенумерації виводів символу;

Symbol Attributes - засоби перегляду атрибутів символу; Symbol Wizard - майстер створення символу компонента.

Рис. 1.1. Екран редактора P-CAD Symbol Editor

Зліва розташована панель Placement Toolbar з піктограмами для розміщення виводів символа, малювання лінії, дуги, полігона, установки точки прив'язки символа, вводу тексту,

задання атрибутів символу і розміщення стандартного символу IEEE, що вказує функціональне призначення символу.

3

Після завантаження редактора P-CAD Symbol Editor для створення символа компонента необхідно виконати операції, вказані нижче.

1. Настройка конфігурації графічного редактора

Виконати команду Options/Configure. Встановити систему одиниць — мм, розмір формату - А4. Натиснути кнопку ОК. Розмір робочого поля становитиме приблизно 280x210 мм. Виконати команду Options/Grids. З'явиться діалогове вікно (рис. 1.2) для визначення списку потрібних сіток. Для установки сітки з потрібним кроком треба в полі Grid Spasing ввести числове значення кроку (наприклад, 5 мм) і натиснути кнопку Add (додати), а потім -кнопку ОК. У разі необхідності можна додати і інші розміри кроків сітки. Після введення кожного значення кроку сітки необхідно натискати кнопку Add. Перемикання кроків сітки надалі можна проводити безпосередньо у вікні рядка станів екрана.

Рис. 1.2. Список встановлених сіток екрана

У області Width (ширина) встановити Thin (тонка лінія — завтовшки 0.254 мм – по замовчуванню), в області Style встановити Solid (суцільна лінія) і натиснути кнопку ОК. (рис.1.3) Користувач може встановити нестандартну товщину лінії після активізації прапорця User і введення у вікно потрібного значення товщини лінії. Перемикання на потрібну товщину лінії можна здійснювати в процесі рисування встановленням відповідних значень товщини лінії у вікні рядка станів.

Рис. 1.3. Встановлення товщини і стилю ліній рисування

Після виконання команди Options/Display (рис. 1.4) в області Item Colors діалогового вікна закладки Colors встановлюються кольори для різних частин символа: контакту (Pin), лінії

(Line), полігона (Polygon), тексту (Text), вільного виводу (Open End). У області Display Colors встановлюються кольори для фону екрана (Background), основної сітки (1x Grid), сітки із збільшеним кроком (10х Grid), для об'єктів (Highlight), що підсвічуються, для вибраних об'єктів (Selection). При виборі стилю курсора в області Cursor Style закладки Miscellaneous активізують відповідні прапорці: стрілка (Arrow), маленький курсор (Small Cross), курсор на весь екран (Large Cross).

4

Рис. 1.4. Настройка параметрів дисплея

2. Рисування контуру графічного зображення символу компонента

Рисування контуру зображення символу здійснюється за допомогою команд Place/Line і Place/Arc лініями вибраної товщини.

Малювання лінії (Place/Line) проводиться вказанням початкової точки лінії і подальшим переміщенням курсору з натисненою лівою кнопкою миші (майбутню лінію видно) або переміщенням курсору з не натиснутою лівою кнопкою миші (майбутню лінію не видно). У місцях згину лінії, в залежності від вказаного способу рисування, відпускається (або натискається) ліва кнопка миші. У процесі рисування курсор має форму косого хрестика, що вказує на можливість продовження малювання. Після закінчення рисування лінії натискають праву кнопку миші або клавішу Esc.

Рисування дуги (Place/Arc) здійснюється в наступному порядку: курсор вміщується в початкову точку дуги, потім натискається ліва кнопка миші і курсор встановлюється в кінець дуги, кнопка миші відпускається. В результаті підсвічується дуга з центром, що розташований посередині лінії, що з'єднує кінцеві точки дуги. Помістити курсор в центр лінії і клацнути мишею. Дуга малюється остаточно. Для редагування дуги її треба виділити, і, перетягуючи мітки, що з'явилися на дузі, можна додати дузі потрібну форму і розміри.

Після виділення дуги можна використати клавішу R для повороту на 90° (натиснення клавіш Shift+R повертає дугу в зворотню сторону) і клавішу F - для дзеркального відображення дуги відносно осі Y.

Для рисування кола необхідно спочатку вказати точку на лінії кола, а потім клацнути в точці центра кола.

3. Створення символів компонентів

Увага! Зображення символу компонента, його розмір і пропорції елемента визначаються вимогами Єдиної системи конструкторської документації (ЕСКД).

Приведемо послідовність операцій для створення-образу символа на прикладі вентиля (секції) для мікросхеми К155ЛАЗ.

Крок між виводами символа кратний 5 мм.

Встановіть крок сітки 2,5 мм і намалюйте прямокутник розміром 7,5 x10 мм. Створюємо виводи символа. Вибрати команду Place/Pin і клацнути лівою кнопкою миші. У діалоговому вікні, (яке з’явилося рис. 1.5) в полі Length (довжина) встановити прапорець Normal (нормальна довжина контакту).

5

Рис. 1.5. Діалогове вікно для створення контактів символа

У полі Outside Edge (вихідний контакт) вибрати значення Dot (кружок інверсії). У вікні Default Pin Des (позиційне позначення першого виводу) проставити одиницю. У полі Display включити прапорці Pin Des (позиційне позначення контакту на схемі) і Pin Name (ім'я контакту). Включити прапорець Increment Pin Des (приріст номера чергового контакту, що розміщується на одиницю). У полі Text Style в рядках Pin Name і Pin Des вибрати стиль тексту DefaultTTF.Натиснути ОК.

Перемістити курсор в ту точку (в нашому випадку відступити зверху від правого верхнього кута прямокутника на 5 мм) графічного зображення символа, де буде розміщений вихід вентиля, натиснути ліву кнопку миші (з'явиться зображення контакту з інверсним виходом) і, не відпускаючи кнопку миші, натиснути два рази клавішу R для розвороту контакту в потрібне положення, а потім відпустити кнопку миші. Контакт встановлений. Натиснути праву кнопку миші або клавішу Esc.

Натиснути ліву кнопку миші для введення вхідних контактів. У діалоговому вікні, що відкрилося в полі Outside Edge вибрати None (прибрати кружок інверсії) і у вікні Default Pin Des проставити цифру 2 (позиційний номер наступного вивода символа). Натиснути кнопку ОК.

Для побудови першого вхідного контакту встановити курсор в точку з координатами, що визначають пропорції зображення символа (в нашому випадку відступити зверху від лівого верхнього кута прямокутника на 2,5 мм), натиснути ліву кнопку миші і, не відпускаючи її, двічі натиснути клавішу R (для розвороту зображення виводу на 180°), а потім відпустити кнопку миші.

Для побудови другого вхідного контакту встановити курсор в потрібну точку (на 5 мм нижче за лінію першого контакту) і клацнути лівою кнопкою миші.

В результаті з'явиться зображення символа компонента з нумерованими двома вхідними і одним інверсним вихідним контактами.

Для введення тексту виконати команду Place/Text, потім встановити курсор всередину контура зображення символа і клацнути мишею. У полі Text діалогового вікна, що відкрилося набрати символ &, встановити вирівнювання тексту (Justification) по центру як по вертикалі, так і по горизонталі. У списку стилів тексту (Style) вибрати стиль DefaultTTF. Натиснути кнопку Place. Якщо виділити текст, то його можна розвернути, натиснувши клавішу R необхідне число разів, або перемістити в потрібне місце, якщо первинне розміщення виявилося не дуже вдалим.

При необхідності для перенумерації контактів виконується команда Utils/Renumber, діалогове вікно якої представлене на рис. 1.6.

6

Рис. 1.6. Вікно перенумерації контактів

Уобласті вікна Турі встановити режим Pin Number.

Увікнах Starting Pin Number (стартовий номер контакту) і Increment Value (приріст, нумерації) встановити значення одиниця. Натиснути кнопку ОК.

Встановлюйте курсор на потрібний контакт і натискайте ліву кнопку миші (див. рисунок компонента в документації!). У результаті зображення контактів змінять свій колір і будуть пронумеровані у вказаній вами послідовності (номери контактів не видно).

Для зміни позиційних позначень контактів знову викличте команду Utils/ Number, включіть прапорець Default Pin Designator, у вікнах Starting Pin Designator і Increment Value поставте

одиницю і натисніть ОК. Потім пройдіть по контактах в потрібній послідовності. На екрані з'являться позиційні номери контактів, після виділення яких (натиснути клавішу Shift) можна змінити їх місце на малюнку.

Виконайте команду Place/Ref Point для задання точки прив'язки символа. Перемістіть курсор в точку першого контакту символа і клацніть мишею. У результаті зверху зображення першого контакту з'явиться світлий прямокутник з діагоналями.

Рис 1.7. Вікно установки атрибутів символа

Виконайте команду Place/Attribute для завдання атрибутів символа: місця для розміщення позиційного позначення елемента на схемі і напису типу елемента. Для цього клацніть мишею і в діалоговому вікні (, що з'явилося рис. 1.7) в області категорій атрибута (Attribute Category) вкажіть призначення атрибута для елемента (Component). У області імен атрибутів (Name) вибрати ім'я атрибута позиційного позначення (Refdes). У списку Text Style встановити стиль тексту Default TTF. У області вирівнювання тексту (Justification) встановити вирівнювання тексту по вертикалі — вниз, а по горизонталі — центр. Натиснути кнопку ОК. Встановити курсор зверху зображення символу і клацнути мишею. Після

7

виділення позиційного позначення символу його можна перетягнути в потрібне місце малюнка.

Повторіть попередню операцію для виводу імені компонента (Турі) у відповідному місці малюнка символу.

Результат створення символу компонента представлений на рис. 1.8.

Рис. 1.8. Трансформатор (секція) символу бібліотечного елемента XRMR...004...N

Ім'я контакту виводиться на екран після виділення контакту, вибору в контекстному меню рядка Properties, активізації прапорця Pin Name, введення у вікно Default Pin Name імені контакту і натисненні на кнопку ОК.

Для перевірки правильності створення символа виконаєте команду Utils/Validate. З'явиться відповідне ситуації повідомлення — правильно або неправильно виконано кодування символу компонента.

1.1.1. Запис створеного елемента в бібліотеку

А) Запис символу в існуючу бібліотеку

Викликати команду Symbol/Save As. Відкриється діалогове вікно Symbol Save To Library (рис. 1.9).

Рис. 1.9. Приєднана до проекту бібліотека

У полі Library вибрати ім'я потрібної бібліотеки. Включити мітку занесення інформації в бібліотеку як окремого елемента - Create Component. У вікні Symbol набрати ім'я символа NAND, у вікні Component - ім'я компонента К155ЛАЗ і натиснути кнопку ОК. У діалоговому вікні, що з'явилося Save Component As в області Component Турі встановити прапорець Normal і натиснути ОК.

8

Якщо виконати команду Save To File As, то можна зберегти файл з новим ім'ям, не включаючи його в бібліотеку (розширення файла. sym).

Якщо виконати команду Save To File, то можна зберегти файл зі старим ім'ям, не включаючи його в бібліотеку (розширення файла. sym).

Б) Запис символа в нову бібліотеку

Вибрати команду Library/New і в діалоговому вікні, що відкрилося встановити потрібний диск, відкрити(створити) папку, дати ім'я бібліотеці з обов'язковим розширенням. lib і натиснути кнопку Зберегти.

Для запису символу в створену бібліотеку повторити дії пункту А.

1.2. Створення символу, що позначає заземлення контактів

Виконати команду Symbol/New і встановити крок сітки 1,25 мм.

Виконати команду Place/Pin. У вікні, що відкрилося Place Pin (див. рис. 1.5) в полі Length (довжина) вибрати Short (короткий),а в полі Display вимкнути мітки Pin Des і Pin Name. У всіх інших полях встановити значення None. У вікні Default Pin Name ввести ім'я символа GND і натиснути кнопку ОК.

Клацнути мишею і, не відпускаючи її ліву кнопку, розвернути контакт вгору або вниз (натискаючи клавішу В).

Вибрати команду Place/Line і в основі лінії виводу контакту провести відрізки ліній, що позначають знаки заземлення. Для цього, можливо, доведеться ввести додаткові значення кроку сітки (наприклад, 2,5 мм або 5 мм).

Вибрати команду Place/Ref Point і клацнути в центрі контакту (з'явиться знак прив'язки). Вибрати команду Place/Attribute і в діалоговому вікні встановити для Component значення Ref Des і розмістити цей напис зверху малюнка, а потім встановити для Component значення Турі і розмістити цей напис внизу малюнка.

Вибрати команду Symbol/Save As, в полі Library встановити потрібну бібліотеку (якщо бібліотека встановлена раніше, то її ім'я з'явиться автоматично). Включити мітку занесення інформації в бібліотеку як окремого елемента (Create Component), в полях Symbol і Component дати ім'я компоненту GND і натиснути кнопку ОК. Потім в діалоговому вікні, що з'явилося Save Component As в полі Component Турі активізувати вікно Power і натиснути ОК. Компонент заземлення записаний у вибрану бібліотеку. Символ GND показаний на рис. 1.10.

Рис. 1.10. Символ заземлення

1.3. Створення символу компонента за допомогою команди Symbol/Symbol Wizard

9

Символ компонента можна створити і за допомогою команди Symbol/ Symbol Wizard або після натиснення кнопки на панелі інструментів. Вигляд екрана цієї команди зображений на рис. 1.11.

Рис. 1.11. Екран команди Symbol/Symbol Wizard

Удіалоговому вікні повинна бути вказана наступна інформація:

увікні Symbol Width - вказується ширина символа (Увага! Для збігу вузлів вибраної сітки з точками виводів контактів вибирайте цю величину кратною параметру Pin Spacing);

увікні Pin Spacing - відстань між суміжними виводами по вертикалі;

вобласті Length - довжина виводу, в тому числі і що встановлюється користувачем (User), наприклад 5 мм;

у вікнах Number Pins Left/Right — визначається кількість виводів на лівій/правій стороні символа;

прапорець Symbol Outline - дозволяє відображати контур символа на екрані; у вікні Line Width — встановлюється ширина лінії контура символа;

вобласті Display прапорці у вікнах Pin Name/Pin Des — дозволяють зображати на кресленні символа імена/номери виводів;

у вікнах Default Pin Name/Default Pin Designator - встановлюються ім'я/номер виводу;

у вікні Current Pin Number — проставляється номер поточного виводу (система по замовчуванню нумерує контакти зліва зверху -вниз — направо - вгору).

При кодуванні першого контакту проставте у вікні Current Pin Number поточний номер - одиницю (може не співпадати з позиційним номером!), у вікні Default Pin Name вкажіть ім'я контакту, а позиційний номер контакту вкажіть у вікні Default Pin Designator.

При кодуванні інших контактів дотримується така ж послідовність введення даних. Після введення даних для кожного контакту натискайте клавішу Enter.

Після введення всіх необхідних параметрів натисніть кнопку Finish, і зображення символа буде перенесене на основний екран редактора Symbol Editor для виконання подальших кроків по редагуванню символа (доданню ліній графіки, введенню тексту, перенумерації виводів і т. п.) і перевірки введених даних (Validate Symbol — операція обов'язкова!).

Після закінчення роботи символ записується в бібліотеку (команда Symbol/Save As) або в окремий файл з розширенням. sym ( команда Symbol/Save To File).

1.4.Створення посадочного місця компонента

10

Соседние файлы в папке PDF