Національний університет “львівська політехніка”

іНСТИТУТ КОМП’ютерних ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ

Кафедра “ Системи автоматизованого проектування”

ПРОЕКТУВАННЯ РАДІОЕЛЕКТРОННого ВУЗЛа ТА РОЗРОБКА КОНСТРУКТОРСЬКО-ТЕХНОЛОГІЧНОЇ ДОКУМЕНТАЦІЇ для його виготовлення в СЕРЕДОВИЩІ ІНТЕГРОВАНОЇ САПР

Методичні вказівки

до курсової роботи з дисципліни “Адміністрування САПР”

для студентів базового напрямку 6.050101 “Комп’ютерні науки”

Затверджено на засіданні кафедри

“ Системи автоматизованого проектування”

протокол №1 від 31серпня 2009р

Львівська політехніка

2009р

МЕТА ВИКОНАННЯ РОБОТИ

Виконання курсової роботи має мету:

  • в процесі виконання курсової роботи в середовищі сучасної інтегрованої системи автоматизованого проектування ознайомитися з організацією і структурою програмного, інформаційного, методичного і організаційного забезпечення, раціонального розподілу виконуваних задач в рамках окремих підсистем і системи в цілому

  • поглиблення теоретичних знань і набуття практичних навиків роботи з програмними засобами САПР радіоелектронних вузлів та випуску конструкторсько-технологічної документації для їх виготовлення;

  • розвиток навиків самостійної розробки друкованих вузлів різних класів точності, вибору конструкції в залежності від кліматичних та конструкторсько-технологічних вимог до конструкції;

  • набуття навиків роботи з технічною ,довідковою літературою та діючою нормативно-технічною документацією з питань проектування друкованих вузлів а також активного використання пошуку необхідної довідкової інформації на електронних сайтах відомих фірм виробників електронних компонент та провідних фірм розробників програмного забезпечення CAD/CAM засобів електроніки за допомогою INTERNET.

Курсова робота повинна сприяти закріпленню і узагальненню знань, отриманих студентом на лекційних і лабораторних заняттях, застосуванню цих знань до комплексного вирішення конкретної інженерної задачі.

Однією з основних вимог до теми курсової роботи є її комплексність, тобто розв’язання взаємно зв’язаних між собою питань. Разом з тим ряд деяких питань теми повинні бути розроблені більш детально на основі загального вирішення задачі.

Завдання до курсової роботи

Згідно з індивідуальним завданням отриманого від викладача (схеми електричної принципової, конструктивно–технологічних вимог до конструкції та умов середовища експлуатації електронного вузла), розробити креслення схеми електричної принципової та переліку елементів до неї, розробити конструкцію електронного вузла, спроектувати друковану плату і побудувати необхідні креслення.

Курсова робота повинна включати такі етапи виконання:

  1. Провести загальний аналіз схеми електричної принципової та умов експлуатації електронного вузла, вибрати технологію виготовлення та матеріал для виготовлення друкованої плати (ДП), приблизно розрахувати необхідну площу та вибрати габаритні розміри сторін. Вибрати технологію виготовлення ДП.

  2. Спроектувати усі необхідні елементи схемної та конструктивно технологічної бібліотеки.

  3. Детально описати процедуру проектування заданого у індивідуальному завданні схемного і конструктивно-технологічного елемента.

  4. Розробити схему електричну принципову та видрукувати її на стандартному форматі у відповідному стандартному масштабі.

  5. Розробити перелік елементів схеми електричної принципової.

  6. У відповідності до класу точності ДП спроектувати файл стратегії трасування і на його основі спроектувати топологію ДП.

  7. Розробити умовні графічні позначення необхідних контактних площадок, перенести їх у файл топології, та видрукувати ескіз топології усіх шарів ДП.

  8. Перенести графічну інформацію з системи Р-CAD у систему AutoCAD для виконання усіх креслень згідно з індивідуальним завданням.

  9. Розробити необхідні креслення з усіма обов’язковими атрибутами для кожного з типів креслень та вивести їх у стандартизованому форматі і масштабі .

  10. Розробити специфікацію на друкований вузол.

  11. Детально описати роботу з заданими командними панелями системи проектування однієї з систем (P-CAD або AutoCAD) згідно з індивідуальним завданням.

  12. Сформувати диск з структурою оговореною у додатку 1, з файлами утвореними в результаті виконання курсової роботи.

Якість виконання креслень повинна бути достатньою для однозначного їх читання.

Окремі пункти завдання для курсової роботи за погодженням з викладачем можуть бути уточнені або замінені в процесі виконання роботи.

Варіанти індивідуальних завдань розробляються викладачем і видаються на 2 тижні з початку семестрових занять.

Термін здачі виконаних курсових за 2 тижні до завершення семестрових занять.