Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Dyikyn / opis

.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
49.93 Кб
Скачать

Міжнародна патентна класифікація

назва винаходу,

корисної моделі

Спосіб виклику транспортного засобу.

Галузі застосування

Корисна модель належить до галузі передачі даних через бездротові мережі та може знайти застосування у повсякденному житті людини, зокрема у сфері перевезень транспортними засобами.

Рівень техніки:

аналог (прототип)

бібліографічні джерела інформації

Широке застосування має спосіб виклику транспортного засобу за допомогою здійснення виклику за допомогою засобів телефонного зв'язку або через мережу Інтернет, при якому користувач має повідомити свої координати оператору приймаючої сторони та в режимі очікування отримати від оператора приймаючої сторони дані про наявність, час надходження та тариф замовлення транспортного засобу (патент RU 102129 на корисну модель, опублікований 10.02.2011, МПК: G07C 5/00). Недоліком цього способу є відносна складність його використання для користувача, яка полягає у необхідності наявності та зберігання користувачем додаткової кількості даних, а саме: контактних даних приймаючої сторони для виклику транспортних засобів, точних координат свого місцезнаходження. Також недоліком є підвищення часових та матеріальних затрат для користувача, що обумовлене необхідністю очікування користувачем протягом певного часу отримання даних про тариф, наявність вільного транспортного засобу та витратами коштів при отриманні цих даних від приймаючої сторони. Найбільш близьким до запропонованого технічного рішення, обраним як прототип, є спосіб виклику транспортного засобу, який включає визначення даних місцезнаходження користувача через систему навігації електронного мобільного пристрою користувача та передачу цих даних до бази даних щонайменше однієї приймаючої сторони (заявка RU 2008115055 на винахід, опублікована 27.10.2009, МПК: G01C 21/30).

Недостатність для досягнення очікуваного технічного результату

Недоліком прототипу є відносна складність його реалізації, яка полягає у необхідності здійснення надмірної кількості дій для визначення даних місцерозташування користувача мобільного пристрою, відсутність можливості здійснення виклику транспортного засобу, без допомоги програмного модуля, необхідність зберігання користувачем додаткової кількості контактних даних приймаючої сторони. Остання обставина особливо ускладнює реалізацію способу в інших країнах, ніж країна походження користувача.

Формулювання завдання (технічний результат)

Задачею корисної моделі є спрощення реалізації способу виклику транспортного засобу, що обумовлюється мінімізацією затрат часу, дій та надання додаткової інформації про місцезнаходження користувача за допомогою наявності програмного модуля електронного мобільного пристрою користувача.

Суть винаходу

Поставлена задача вирішується таким чином, що у способі виклику транспортного засобу, який включає визначення даних місцезнаходження користувача через систему навігації електронного мобільного пристрою користувача та передачу цих даних до бази даних щонайменше однієї приймаючої сторони, відповідно до корисної моделі, здійснюють визначення даних місцезнаходження користувача та передачу їх з контактними даними користувача до бази даних приймаючої сторони автоматично через програмний модуль, встановлений на електронному мобільному пристрої користувача, після здійснення виклику користувачем транспортного засобу через електронний мобільний пристрій. Дані про місцезнаходження користувача та контактні дані користувача можуть передавати до приймаючої сторони у зашифрованому вигляді. Як базу даних приймаючої сторони можуть використовувати базу даних послуги сервісу замовлення транспортного засобу.

Причинно-наслідковий зв’язок між суттєвими ознаками винаходу і технічним результатом

За допомогою наявного програмного модуля на електронному мобільному пристрої користувач при першому використанні програмного модуля налаштовує та зберігає дані місцезнаходження користувача та контактні дані відповідно до запропонованої схеми програмного модуля. Введенні дані зберігаються у профілі програмного модуля та можуть бути змінені у будь-який час. Зокрема, дані місцезнаходження користувача можуть бути змінені через систему навігації, якою може бути обладнаний електронний мобільний пристрій користувача. Передання цих даних до бази даних приймаючої сторони відбувається у зашифрованому вигляді.

Елементи пристрою та зв’язки між ними

Приклад використання способу виклику транспортного засобу представлено на блок-схемі. Цей приклад є окремим прикладом реалізації заявленого способу, що пояснює його здійснення, і ніяким чином не повинен обмежувати об'єм прав корисної моделі.Блок-схема містить наступні позначення: 1 - завантаження програмного модуля; 2 - запит до користувача про перше використання програмного модуля; 3 - введення та збереження користувачем даних місцезнаходження користувача та контактних даних користувача; 4 - здійснення виклику користувачем транспортного засобу; 5 - передання даних користувача до бази даних приймаючої сторони.

Робота пристрою

Представлений приклад демонструє поетапний шлях здійснення виклику транспортного засобу: від виклику до його очікування. А саме завантаження програмного модуля (1), налаштування даних користувача (2, 3), здійснення виклику користувачем транспортного засобу (4), передання даних місцезнаходження користувача та відображання їх за допомогою електронних карт, які сполучені з базою даних, розташованих на електронному засобі приймаючої сторони (5). Після надходження даних оператор приймаючої сторони за стандартною процедурою передає дані на електронний мобільний пристрій користувача про час надходження транспортного засобу. Після того як виклик здійснений та узгоджені усі дані відображення користувача автоматично зникає з електронної карти у приймаючої сторони. Далі користувач протягом певного часу може очікувати транспортний засіб відповідно до здійсненного виклику. Зазначений спосіб виклику транспортного засобу дозволяє зекономити час, витрати користувача та виключає необхідність запам'ятовування телефонних номерів у різних містах та країнах для виклику транспортного засобу.

ПІДПИС ЗАЯВНИК Національний університет «Львівська політехніка»

студент гр.КСУм-12 Дякун З.В.

ФОРМУЛА ВИНАХОДУ

Спосіб виклику транспортного засобу, який включає визначення даних місцезнаходження користувача через систему навігації електронного мобільного пристрою користувача та передачу цих даних до бази даних щонайменше однієї приймаючої сторони, який відрізняється тим, що здійснюють визначення даних місцезнаходження користувача та передачу їх з контактними даними користувача до бази даних приймаючої сторони автоматично через програмний модуль, встановлений на електронному мобільному пристрої користувача, після здійснення виклику користувачем транспортного засобу через електронний мобільний пристрій, який відрізняється тим, що дані місцезнаходження користувача та контактні дані користувача передають до приймаючої сторони у зашифрованому вигляді, як базу даних приймаючої сторони використовують базу даних послуги сервісу замовлення транспортного засобу.

Заявник:

Національний університет студент гр. КСУм-12

“Львівська політехніка” ст. Дякун З.В.

Соседние файлы в папке Dyikyn