Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПОСІБНИК12.doc
Скачиваний:
179
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
1.24 Mб
Скачать

4.5. Загальна характеристика галузей страхування

Соціальне страхування

Об'єктом соціального страхування виступає рівень доходів осіб, які з певних причин не беруть участі в суспільні праці і не можуть за рахунок оплати праці підтримати своє існування. Система державного соціального страхування в Україні складається з двох частин:

Перша покликана забезпечити відновлення і збереження працездатності працівників, включаючи оздоровчі заходи;

Друга гарантує матеріальне забезпечення осіб, які втратили працездатність або не мали її.

Матеріальною основою цих частин соціального страхування виступають відповідні грошові фонди з характерними для них напрямками використання коштів, а саме Фонд соціального страхування та Пенсійний фонд Основними формами використання коштів соціального страхування є виплати, представлені пенсіями і допомогами, а також фінансування послуг, які надаються по лінії соціального страхування (утримання будинків інтернатів, покриття витрат на організацію лікування і відпочинок перестарілих та інвалідів, трудове навчання і працевлаштування інвалідів, протезування інвалідів та ін.). 3 фонду соціального страхування надаються також пільги окремим групам населення при одержанні матеріальних благ або послуг (установи охорони здоров'я та відпочинку)

Особисте страхування.

Особисте страхування виступає як доповнення до соціального страхування, збільшуючи розмір матеріальної допомоги і розширюючи випадки її надання. Воно передбачає виплати при обставинах, не передбачених соціальним страхуванням. Особисте страхування ділиться на

  1. страхування життя;

  2. страхування від нещасних випадків

В цих підгалузях виділяються види страхування, основу особистого страхування складає добровільне страхування життя, види якого передбачають виплату страхової суми страхувальнику або іншим особам у зв'язку з досягнення обумовленого строку події або пенсійного віку; з настанням смерті застрахованої особи; з каліцтвом від нещасних випадків, які відбулися в період страхування тощо.

Найбільш поширені ті види особистого страхування, які мають ощадну функцію, а саме змішане страхування життя, страхування дітей, страхування до одруження, страхування додаткової пенсії.

В нашій державі здійснюється та як і добровільне, так і обов'язкове страхування від нещасних випадків. При добровільному страхуванні сплата внесків відбувається як за рахунок застрахованих осіб, так і за рахунок підприємств і організацій, де працюють застраховані особи. Страхова сума виплачується при постійній втраті застрахованим працездатності або його смерті лише від нещасних випадків, які можуть статися як на виробництві, так і в побуті. Договори за рахунок підприємств укладаються з тими підприємствами, де є працівники з особливо небезпечними для життя і здоров'я умовами праці. Обов'язкове особисте страхування від нещасних випадків поширюється на пасажирів авіа-, залізничного, морського, внутрішнього водного, авто- і електротранспорту, крім міських маршрутів, а також водіїв усіх підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності та видів діяльності, машиністів, провідників поїздів, членів команди літаків та суден, працівників бригад медичної допомоги за рахунок юридичних і фізичних осіб, які володіють транспортними засобами чи експлуатують їх. Обов'язкове страхування поширюється також на військовослужбовців під час проходження ними військової служби або зборів (за рахунок Міністерства Оборони), посадових осіб державної податкової інспекції і службових осіб державних організацій у справах захисту прав споживачів ( за рахунок державного бюджету). народних депутатів України (за рахунок коштів ВРУ), працівників митних організацій (за рахунок коштів Державного митного комітету України) і ін.

Майнове страхування.

Об'єктами виступають різного роду матеріальні цінності. Його призначення полягає у відшкодуванні збитків, зумовлених загибеллю чи пошкодженням застрахованих предметів внаслідок страхового випадку. Страхувальником, як правило, виступає власник майна. Може страхуватися також майно, прийняте в оренду, на переробку, транспортування, ремонт або збереження. Майнове страхування може бути обов'язковим і добровільним. Обов'язковому страхуванню в Україні підлягає майно державних підприємств і організацій, що належить до основних виробничих засобів. Страховим випадком у цьому страхуванні є пошкодження або знищення об'єкту страхування внаслідок:

  1. техногенних аварій (непередбачених регламентом або відповідною технічною документацією відхилень виробничого процесу, при якому контроль за ним і його управлінням стає неможливим, що приводить до пожежі, поширення токсичних газів, пари та радіоактивних речовин, розлиття агресивних та отруйних рідин, інших специфічних явищ руйнівного характеру);

  2. стихійного лиха;

  3. ліквідацією наслідків технологічних операцій і стихійного лиха.

Обов'язкове страхування здійснюється за рахунок коштів відповідних підприємств. Платежі з нього відносяться на собівартість продукції Майно страхується в межах його балансової вартості. Об'єкт вважається застрахованим в повному обсязі з моменту укладення договору страхування, але не раніше сплати першого платежу. Максимальні розміри страхових тарифів і мінімальні розміри страхових сум для кожного об'єкта страхування визначаються з урахуванням ступеня ризику, затвердженого КМУ. При цьому мінімальна страхова сума встановлюється на рівні залишкової вартості об'єкту страхування. Термін дії договору обов'язкового страхування - один календарний рік. Добровільне страхування охоплює майно підприємств, організацій і установ інших, крім державної форм власності, домашнє майно і засоби транспорту. При добровільному страхуванні об'єктами можуть бути товари, матеріальні цінності, що належать страхувальнику, прийняті на переробку, транспортування, ремонт, збереження. Обсяг страхової відповідальності – це захист від пожеж, стихійного лиха, аварії, викрадення та інших випадків. Термін страхування - один рік або невизначений період, якщо перед закінченням чергового терміну страхувальник вносить страхові платежі знову. Будови, споруди і устаткування приймаються до страхування по балансовій вартості без скидки на амортизацію, а матеріальні цінності - по їх фактичній собівартості. За майном, що належить страхувальнику відшкодування виплачується незалежно від місця знаходження цього майна під час загибелі чи пошкодження, а за майно, що прийняте від інших організацій і населення, якщо загибель чи пошкоджену настало під час перевезення, страхове відшкодування виплачується у випадку, коли законодавством або договором на перевезення не встановлена відповідальність за загибель або пошкодження.

Страхування відповідальності.

Згідно з вітчизняним законодавством види страхування, де об’єктами страхування є майнові інтереси, пов’язані з відшкодуванням страхувальником заподіяної ним шкоди юридичній або фізичній особі, її майну, належать до страхування відповідальності.

Таким чином страхування відповідальності – галузь страхування, де об’єктом страхування є відповідальність перед третіми фізичними або юридичними особами, в наслідок дій або бездій страхувальника.

Страхування відповідальності покриває не власні збитки, а збитки, які застрахована особа наносить іншій особі, тобто відповідальність за спричинені третій особі матеріальні та майнові збитки або шкоду.

Цивільна(цивільно-правова) відповідальність страхувальника виникає як юридичний наслідок невиконання або неналежного виконання передбачених цивільним правом обов’язків через що було порушено суб’єктивні цивільні права третьої особи.

Цивільна відповідальність носить майновий характер, оскільки особа, що спричинила збитки повинна повністю їх компенсувати потерпілому. Через укладання договору страхування цивільної відповідальності даний обов’язок перекладається на страховика. За спричинену шкоду страхувальник може нести кримінальну або адміністративну відповідальність, тобто переслідуватись по закону за свої протиправні дії по відношенню до третьої особи. Однак, відшкодування майнових збитків, що були спричинені третій особі, перекладаються на страховика.

Розрізняють страхування відповідальності за законом (обов’язкове) та в силу договірних зобов’язань(добровільне). До страхувальника в інтересах потерпілого застосовуються встановлені законом або договором санкції майнового характеру.

За наявності страхового полісу відшкодування збитків постраждалим гарантується страховою компанією і не залежить віл платоспроможності страхувальника. Страхувальник на суму страхового відшкодування звільняється від витрат, пов’язаних із компенсацією спричиненої ним шкоди.

Основним видом страхування відповідальності є обов'язкове страхування цивільної відповідальності власників автотранспортних засобів. Умовами страхування відповідальності встановлюється обов'язок власників автотранспортних засобів застрахувати свою відповідальність на термін експлуатації транспортного засобу. Такий термін є терміном страхування, визначеним страхувальником і не може бути меншим 15 діб. Залежно від терміну страхування, типу транспортного засобу встановлюється розмір страхових платежів. При скоєнні ДТП страхова організація відшкодовує кожному потерпілому матеріальні збитки, пов'язані з відновленням пошкоджених транспортних засобів та іншого манна, проводить одноразову страхову виплату в разі встановлення потерпілому інвалідності, або в разі тимчасової втрати працездатності. Страховик здійснює одноразову страхову виплату спадкоємцям померлої особи внаслідок ДТП у розмірі страхової суми. Страхове відшкодування здійснюється не пізніше 10 діб з дня надання документів про обставини ДТП і розмір завданої шкоди. В багатьох країнах проводиться страхування цивільної відповідальності на випадок завдання шкоди іншим особам, а також навколишньому середовищу.

Страхування підприємницьких ризиків.

Страхові компанії України починають здійснювати види страхування, які відносяться до особливої галузі-страхування підприємницьких ризиків. Об’єктом цього виду страхування є ризик можливості недоодержання прибутку(доходу), зниження рентабельності або утворення збитків. Серед причин, які зумовлюють втрату прибутку чи зниження доходу можна виділити комерційні чинники, суспільно-політичні, технічні несправності, аварії та пожежі, стихійні явища природи і несприятливі погодні умови. До перспективних видів страхування підприємницьких ризиків можна віднести страхування ризику впровадження досягнень НТП, страхування упущеної вигоди за угодами, що не вдалися, страхування на випадок спотворення або затримки ділової інформації.

В практиці страхування багатьох зарубіжних країн поширеними видами страхування підприємницьких ризиків є:

  • страхування комерційних ризиків при яких об’єктом страхування є діяльність, що передбачає інвестування грошових та інших ресурсів у будь-який вид виробництва з метою одержання прибутку;

  • страхування на випадок вимушених простоїв у виробничому процесі (страхування виробничих ризиків), яке виступає доповненням до страхування основних та оборотних засобів, тому що загибель та пошкодження оборотних засобів призводить до перерв у виробництві;

  • страхування ризиків пов’язаних з впровадженням у виробництво нової техніки і технології, яке передбачене як зі сторони самої техніки на випадок її загибелі, зупинення чи порушення ритму роботи так і зі сторони не непередбачених, несприятливих результатів внаслідок впроваджень технічних та технологічних новинок;

  • страхування біржових і валютних ризиків, яке надає гарантії відшкодування збитків тим страхувальникам, які зазнали втрати в результаті непередбачених змін на товарних і фондових біржах або зміни курсів валют у країні-експортера.

У вітчизняній страховій практиці застосовують дещо іншу класифікацію страхування ризиків виділяючи, як окремий вид майнового страхування - страхування фінансових та кредитних ризиків. До страхування фінансових ризиків відносять страхування недотриманого прибутку, страхування ризиків, впровадження нової техніки та технології; страхування біржових ризиків, тощо. Формами страхування кредитів виступають: страхування товарних кредитів, страхування споживчих кредитів; страхування кредитів під інвестиції, страхування кредитів, виданих під заставу, страхування кредитів довіри.