Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова / 1_rozdil.docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
915.18 Кб
Скачать

20

Розділ 1. Організація як об’єкт управління

    1. Загальна характеристика ПП «ВІЛІС»

Приватне підприємство «ВІЛІС», в подальшому підприємство, заснував громадянин України Жабчик Віктор Федорович. Дане підприємство функціонує на ринку з 1996 року і має досвід роботи в секторі харчової промисловості. ПП «ВІЛІС» займає певну частку ринку в галузі виробництва і реалізації макаронних виробів, безалкогольних напоїв та плодоовочевої консервації і випускає свою продукцію під торговим знаком „ВІЛІС”.

Адреса підприємства : 33000 м.Рівне вул.Грушевського 2а.

Юридичний статус ПП”ВІЛІС”. Підприємство є юридичною особою, має права та обов’язки і здійснює свою діяльність згідно статуту і чинного законодавства. Підприємство має розрахунковий, валютний та інші рахунки в банківських установах, печатку, штампи зі своєю назвою та фірмовий знак, провадить свою діяльність на принципах самофінансування та самоокупності. У всіх випадках, що не передбачені статутом, підприємство керується вимогами чинного законодавства. Підприємство за своїми зобов’язаннями відповідає всім закріпленим за ним майном на яке, згідно чинного законодавства, може бути звернено стягнення на вимогу кредиторів. Також підприємство є платником різних податків і зборів та обов'язкових платежів до різних позабюджетних фондів, що здійснюється у обсязі та в строки встановлені законом.

Власником підприємства є його засновник. Свою діяльність підприємство здійснює згідно чинного законодавства по всій території України, а також за її межами.

Місія пп «віліс» - добре, бо українське! Забезпечення населення продукцією вищого ґатунку, яка відповідає міжнародному стандарту.

Метою діяльності ПП «ВІЛІС» є максимальне одержання прибутку від діяльності, шляхом здійснення виробничої, торгівельної, інвестиційної та іншої підприємницької діяльності, найефективнішого використання майна та виробничих потужностей, застосування новітніх технологій, прогресивних форм організації виробництва та оплати праці для задоволення попиту населення в макаронних виробах, продуктах харчування, товарах народного вжитку, збільшення кількості робочих місць у сфері зайнятості населення, задоволення соціально-економічних потреб акціонерів та працівників.

ПП «ВІЛІС» знаходиться в м. Рівне, обласному центрі Рівненської області. Наявність розвинутої автотранспортної і залізничної мережі дають можливість максимально оптимізувати вантажопотоки фірми. Адміністративні служби знаходяться також в м. Рівне, що зручно для партнерів і клієнтів підприємства.

Основними видами діяльності ПП «ВІЛІС» є:

  • виробництво і реалізація макаронних виробів;

  • виробництво і реалізація безалкогольних напоїв;

  • виробництво і реалізація плодоовочевої консервації;

Допоміжними видами діяльності підприємства є торгівля борошном вищого і першого ґатунку, а також надання транспортних послуг вантажними автомобілями по території України.

ПП «ВІЛІС» функціонує в харчовій промисловості вже близько п’ятнадцяти років і за цей період набуло великого досвіду роботи в даній галузі. Переглянувши доходи підприємства за три останні роки, ми можемо побачити, що обсяг виробництва і доходи підприємства зростають з кожним роком, що свідчить про нарощування обсягів виробництва та збуту продукції. Дане підприємство розширило свої обсяги діяльності з Рівненської області до всього Західного регіону, захопивши при цьому певну частку ринку, що дозволяє отримувати стабільні прибутки і поступово нарощувати обсяги виробництва, а також збільшувати номенклатуру продукції.

Наприкінці 2002 року ПП «ВІЛІС» придбало у свою власність консервний цех, який в минулому належав ВАТ ”Рівнеконсервпрому”.

До цього підприємство орендувало приміщення на одній з рівненських хлібопекарень, що розташована поблизу самого міста Рівного в селі Тинне. На даному хлібозаводі з 1998 року фірма займалась виготовленням макаронних виробів, що і було основною її діяльністю до 2002 року. Після придбання консервного цеху загальною площею 1,7 га з прилеглою територією в 1,3 га ПП «ВІЛІС» вирішило розширити сферу своєї діяльності розпочавши виготовлення безалкогольних напоїв та плодоовочевої консервації, тим самим відродивши славу збанкрутілого заводу.

Причина початку виготовлення безалкогольних напоїв, ясно зрозуміла, так як на території заводу розташована свердловина артезіанської води, пробурена інженерами в 1965 році на глибину 132 метри і яка також перебуває у власності підприємства. Після ретельної її очистки і встановлення високоякісних фільтрів іноземних виробників, керівництвом приватного підприємства було прийнято рішення як найшвидше налагодити виробництво безалкогольних напоїв. Фірма закупила необхідне обладнання і вже в квітні 2003 року виготовило першу партію продукції. Хоч підготовка тривала недовго, за цей час недостатньо було проведено маркетингових досліджень, вивчення ринку і поведінки споживача, але ризик виправдав себе і вже в перші тижні виробництво запрацювало на повній потужності.

Рішення про відродження виробництва плодоовочевої консервації приймалося з особливим підходом. Оглянувши обладнання і проаналізувавши попередні роки роботи Рівненського овочесушильного заводу, а він вже знаходився в періоді банкрутства з 2000 року і з цього ж часу не працював, ПП «ВІЛІС» закупило також дві лінії по виробництву плодоовочевої консервації. Хоч обладнання знаходилося в запущеному стані і не в повній комплектності, відновлення його роботи на думку спеціалістів даної галузі було цілком ймовірне. Дане обладнання вітчизняного виробництва нажаль морально застаріле, але після капітального ремонту, а також деяких нововведень воно запрацювало і вже в сезон 2003 року (літо – осінь) було виготовлено пробні партії консервації, це:

- огірки і помідори мариновані;

- соус томатний краснодарський „Новий”;

- молоко згущене карамелізоване;

- горошок зелений;

- повидло яблучне.

Дана продукція фасується в скло банки ємкістю 0,5 , а повидло в спеціальні картонні коробки вагою по 12 кілограм.

ПП «ВІЛІС» займається виробництвом і реалізацією макаронних виробів та плодоовочевої консервації. Серед макаронних виробів можна виділити вироби  групи В Класу "Екстра" (пера, спіральки, ріжки гладкі, вермішель, пружинки, гребінці) та Класу І (ракушки супові, спіральки, ріжки гладкі, пістони рифлені, трубочки рифлені, грамофончики, вушка, ріжка №7, равлики). Макаронні вироби фасуються в упаковки 1, 3, 5 і 20 кг.

 

 

 

Також, ПП «ВІЛІС» вже кілька років є одним із лідерів в Україні з виробництва повидла, а саме, нестерилізованих яблучного повидла та ароматизованого повидла «Українське» наступних смаків (тара на 12, 6 та 0,5 кг): абрикосове, вишневе, малинове, полуничне, персикове та ожинове.

 

 

 

 

Серед видів продукції, що виробляє приватне підприємство «ВІЛІС», є ще і борошно, фасоване по 2, 3, 5, 10 і 50 кг.

 

 

 

 

ПП "ВІЛІС" реалізує свою продукцію супермаркетам, магазинам, виробникам кондитерських виробів. Здійснює доставку продукції.

Виробництво макаронних виробів - це складний технологічний процес. На виробництві ПП "ВІЛІС" за якістю стежать висококваліфіковані фахівці, а контроль кінцевого продукту здійснює спеціальна лабораторія.

Батьківщина макаронних виробів - Італія. Вважається, що зародження макаронної галузі в Україні почалося з 1797 року, коли була відкрита перша макаронна фабрика в Одесі.

Макаронні вироби - продукти, відформовані з пшеничного тіста у вигляді трубочок, ниток, стрічок і різних фігурок, висушені до вологості 13%. З макаронних виробів швидко та легко можна приготувати їжу, так як тривалість їхнього варіння дорівнює 5 - 15 хв. Макаронні вироби відрізняються високою поживною цінністю і доброю засвоюваністю. Незважаючи на те, що макаронні вироби виготовлені з борошна, як і хліб, вони не черствіють, менш гігроскопічні в порівнянні з сухарями, прекрасно транспортуються і зберігаються (до року та більше) без погіршення смакових і поживних властивостей.

За харчовою цінністю макаронні вироби перевершують пшеничний хліб, тому що виготовляють їх із пшеничного борошна з максимальним вмістом білка. У макаронах міститься 9-13% білків, 75-79% легкозасвоюваних вуглеводів, 0,9% жирів, 0,6% мінеральних речовин, а також вітаміни В1, В2, РР та ін. Засвоюваність макаронних виробів організмом людини вище засвоюваності будь-якої крупи: білки макаронних виробів засвоюються на 85%, вуглеводи - на 98%, а жири на 95%.

Пакування макаронних виробів ТМ ВІЛІС проводиться автоматично фасувальними машинами - або в пакети по 1, 3, 5 кг, або в паперові мішки по 20 кг.

ПП ВІЛІС входить в число кращих виробників макаронних виробів. Макаронні вироби ТМ ВІЛІС - вже визнана в Україні смачна та корисна продукція, яка завоювала широку аудиторію покупців.

Продукцію під ТМ ВІЛІС вже можна придбати в таких Торгівельних мережах як «ВЕЛМАРТ», «ПАККО», «ФРЕШ», «Арсен», «Наш Край». Співпраця із вище названими мережами носить взаємовигідний характер, адже макаронні вироби ТМ ВІЛІС завдяки своїй ціновій категорії і соціальній значимості самого продукту дозволяють торгівельній мережі проводити різноманітні акції для зацікавлення покупців у придбанні недорогого і якісного товару саме у їхньому супермаркеті. Адже по своїм споживчим якостям макаронні вироби ТМ ВІЛІС не відрізняються від відомих виробників, вартість котрих незрівнянно більша у порівнянні із нашою продукцією.

За п’ятнадцять років роботи в галузі харчової промисловості в умовах ринкової економіки ПП "Віліс" стало добре відомим не лише в Рівному, а в усій Україні. Макарони споживають в основному мешканці Західного регіону – Закарпатської, Чернівецької, Волинської, Львівської, Хмельницької, Житомирської, Рівненської областей. У нашій області макарони забирають всі гуртовні та великі супермаркети. Смачна консервована продукція, макаронні вироби знайшли постійних споживачів і високу відзнаку за якість. Під керівництвом досвідченого директора Віктора Жабчика колектив освоює випуск нових видів продукції, нарощує обсяги її випуску, модернізує виробництво. ПП "Віліс" у списку десяти кращих підприємств агропромислового комплексу України, нагороджене грамотою та дипломом "Агро-2006", а його керівник – переможець міського конкурсу "Кращий роботодавець року"[30].

Основними конкурентами ПП «ВІЛІС» в м.Рівному є: ПП «Агротехнологія», ТОВ «Млинівський макарони», ПП «Прод-Трейд», ДП «Радивилівський комбінат хлібопродуктів», ТОВ «Слов'янська компанія».

У ПП «ВІЛІС» структура бухгалтерії, права та обов'язки працівників бухгалтерії визначені у Наказі з питань облікової політики. Наказ видається на початку року і діє протягом року до затвердження нового наказу про облікову політику.

Бухгалтерський облік на підприємстві ведеться силами бухгалтерії, керованої головним бухгалтером, яка підпорядкована безпосередньо директору. Обов'язки головного бухгалтера визначаються посадовими інструкціями, розробленими відповідно до вимог п.7 ст.8 Закону №966. Штатний склад бухгалтерії сформований у кількості двох осіб -головного бухгалтера і бухгалтера, їхні обов'язки регламентуються відповідними посадовими інструкціями.

Соседние файлы в папке курсова