Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
16
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
364.54 Кб
Скачать

1. Основні положення з розрахунку центрально-розтягнутих

і центрально-стиснутих елементів

Робота елементів, які виконані із сталі та алюмінієвих сплавів, на розтяг найбільш раціональна, оскільки передбачає повне використання міцносних властивостей матеріалу. Центральне прикладання навантаження означає, що сила N прикладена по осі елемента і в кожному його перерізі точка прикладання сили співпадає з центром ваги перерізу (рис. 1, а). В розрахунках на центральний розтяг вважається справедливою гіпотеза плоских перерізів. Таким чином, епюру напружень у будь-якому перерізі приймають рівномірно розподіленою (рис. 1, б). В граничному стані .

а) б) в)

Рис. 1. Граничний стан центрально-розтягнутого стержня

а-загальний вигляд елемента;

б- епюра напружень в перерізі без послаблення;

в- епюра напружень в перерізі з послабленням

Допущення про рівномірний розподіл напружень справедливе тільки за відсутності послаблення в перерізі. За наявності отворів (наприклад, під болти чи заклепки), які є концентраторами напружень, останні розподіляються у перерізі нерівномірно (рис. 1, в). Така нерівномірність зберігається за пружньої роботи матеріалу, тобто за значень . Після досягнення напруженнями межі текучості починається їх вирівнювання в перерізі, а у випадку подальшого навантаження у всьому перерізі. Оскільки більші напруження виникають в перерізі з площею Аn, то він завжди буде розрахунковим.

Єдиний граничний стан, якого може досягти центрально-розтягнутий елемент – це втрата міцності, тобто розрахунок необхідно виконувати тільки за граничними станами першої групи.

Тоді загальний вираз приймає вигляд

. (9)

Згідно норм умовою, за якої граничний стан не буде досягнутий, є

. (10)

Якщо матеріалом для розтягнутих елементів є сталі, у яких

, (11)

то експлуатація таких елементів можлива і після досягнення металом межі текучості, тобто в пластичній стадії роботи. Розрахунок міцності перерізів у цьому випадку виконують за формулою

(12)

де - коефіцієнт надійності в розрахунках із використанням розрахункового опору сталі розтягу, стиску, згину за тимчасовим опором

Для розтягнутих елементів встановлені граничні значення гнучкості, які наведені в табл. 1.

Гранична гнучкість розтягнутих елементів Таблиця 1

Гранична гнучкість розтягнутих

елементів за дії на конструкцію

навантажень

Елементи конструкції

динамічних, прикладених безпосередньо

до конструкції

статичних

від кранів і залізничного транспорту

1

2

3

4

  1. Пояси та опорні розкоси плоских ферм (включаючи гальмівні ферми) і структурних конструкцій

250

400

250

  1. Елементи ферм і структурних конструкцій, крім зазначених у поз. 1

350

400

300

1

2

3

4

3. Нижні пояси підкранових балок і ферм

-

-

150

4. Елементи вертикальних в'язей між колонами (нижче підкранових балок)

300

300

200

5. Інші елементи в'язей

400

400

300

6*. Пояси, опорні розкоси стояків і траверс, тяги траверс опор ліній електромережі, відкритих розподільчих пристроїв та ліній контактних мереж транспорту

250

-

-

7. Елементи опор ліній електроме-режі, крім зазначених у поз. 6 і 8

350

-

-

8. Елементи просторових конструкцій таврового і хрестового перерізів (а в тягах траверс опор ліній електромережі і із одиночних кутиків), які піддаються дії вітрових навантажень, за перевірки гнучкості у вертикальній площині

150

-

-

Примітки: 1. В конструкціях, які не піддаються динамічним впливам, гнучкість розтягнутих елементів слід перевіряти тільки у вертикальних площинах.

  1. Гнучкість розтягнутих елементів, які піддаються попередньому напруженню, не обмежується.

  2. Для розтягнутих елементів, у яких за несприятливого розташування навантаження може змінюватись знак зусилля, граничну гнучкість слід приймати як для стиснутих елементів, при цьому з'єднувальні прокладки в складених елементах необхідно встановлювати не рідше ніж через 40і.

  3. Значення граничних гнучкостей слід приймати при кранах груп режимів роботи 7К (у цехах металургійних виробництв) та 8К за ГОСТ 25546-82.

  4. До динамічних навантажень, прикладених безпосередньо до конструкцій, належать навантаження, які приймаються у розрахунках на витривалість або у розрахунках з урахуванням коефіцієнтів динамічності.

На відміну від центрально-розтягнутих несуча здатність центрально-стиснутих елементів може бути вичерпана внаслідок виникнення одного з двох граничних станів:

1) втрати міцності, коли відбувається руйнування матеріалу стержня, що обумовлене розвитком пластичних деформацій після досягнення напруженнями межі текучості (для коротких стержнів із співвідношенням довжини до найменшого розміру поперечного перерізу= 4...5; виконують розрахунок на міцність за формулою (10));

2) втрати стійкості, коли порушується прямолінійна форма стержня без механічних руйнувань матеріалу (для довгих (гнучких) елементів із співвідношенням> 5; виконують розрахунок на стійкість).

Короткі стиснуті елементи мають обмежене застосування, а найчастіше в будівельній практиці зустрічаються довгі (гнучкі) елементи, що втрачають несучу здатність не через втрату міцності, а внаслідок втрати стійкості. Роботу гнучких центрально-стиснутих стержнів можна поділити на три етапи.

I етап. На початку стискання елемента центрально-прикладеною силою, величина якої менша за критичну , прямолінійна форма рівноваги стійка, тобто стержень має прямолінійну форму стійкості. В разі виникнення непередбаченого бокового впливу вісь стержня відхиляється від положення рівноваги, але займає попереднє положення після його зняття.

II етап. За досягнення силою N критичного значення прямолінійна форма елемента перестає бути стійкою, він згинається в площині меншої жорсткості і стійким станом у нього буде нова криволінійна форма. Тому сила і носить назву критичної. Згин, що виникає від дії центрально-прикладеної поздовжньої сили, називається поздовжнім згином. Якщо зменшити значення поздовжньої сили або зняти її зовсім, стержень повертає собі прямолінійну форму стійкості.

III етап. У випадку незначного збільшення навантаження, що призводить до виникнення сили більшої за критичну , криволінійність стержня починає швидко збільшуватись і він втрачає несучу здатність через втрату загальної стійкості.

Скорочено характеристика станів наведена у табл. 2.

Оскільки є силою (або зусиллям), за якої елемент переходить від однієї форми стійкості до іншої, то за елемент є нестійким, тобто - це зусилля граничного стану.

Етапи роботи центрально-розтягнутих елементів Таблиця 2

Етап

I

II

III

Величина сили

Форма

стійкості

Прямолінійна

Криволінійна

Втрата стійкості (тобто несучої здатності)

Формула критичної сили для стержнів із шарнірним закріпленням кінців за центрального стиску була отримана Л.Ейлером у 1744 році та розповсюджена професором Ф.С.Ясинським у 1894 році на інші випадки закріплення кінців стержнів

(13)

де = 3,14 – постійна величина; E – модуль пружності (Е = 2,06·105 МПа – для сталі і E = 7,1·104 МПа для алюмінієвих сплавів); - мінімальний момент інерції перерізу (в площині меншої жорсткості); - розрахункова довжина елемента, тобто довжина, на якій він скривлюється (іншими словами, на цій довжині відбувається процес переходу від однієї форми стійкості до іншої),

, (14)

де - коефіцієнт зведення розрахункової довжини, його значення залежить від умов закріплення кінців стержнів (табл. 3); l – геометрична довжина елемента.

Оскільки втрата стійкості може відбуватися відносно будь-якої з двох головних центральних осей перерізу х-х або у-у, то необхідно приймати в розрахунок умови закріплення кінців стержня в двох головних площинах і визначати

і , (15)

де і - коефіцієнти зведення розрахункової довжини відповідно в площинах х-х і у-у; lx - геометрична довжина елемента в площині х-х; ly - довжина ділянки колони, яка закріплена від переміщення в площині y-y.

Коефіцієнти для визначення розрахункових Таблиця 3

довжин елементів постійного перерізу

Схема

закріплення

і вид

навантаження

N

N

N

N

Коефіцієнт

1,0

0,7

0,5

2,0

Напруження, що відповідають критичній силі,

. (16)

У формулі (16) використані такі залежності:

; (17) і . (18)

Аналізуючи вираз (16) можна зробити висновок, що величина критичних напружень не залежить від міцності матеріалу, а визначається лише гнучкістю стержня. Тому застосування високоміцних сталей у стиснутих стержнях доцільне тільки тоді, коли критичні напруження близькі за своїми значеннями до розрахункового опору Ry, тобто за незначних величин . Досягти значного збільшення несучої здатності можна за рахунок використання раціональних форм перерізів, для яких характерні великі моменти інерції за незначних площ.

Умовою, за виконання якої граничний стан не буде досягнутий, є

. (19)

Використовувати в розрахунках незручно, тому обчислюють співвідношення , яке називають коефіцієнтом поздовжнього згину і знаходять за формулою

. (20)

Таким чином, (21)

і тоді формула (19) набуває вигляду

. (22)

або (23)

В нормах проектування [9] наведена робоча формула

(24)

за якою необхідно виконувати розрахунок на стійкість суцільностінчастих елементів, що знаходяться під дією центрального стиску силою N.

Коефіцієнт поздовжнього згину залежить від гнучкості стержня (із збільшенням гнучкості коефіцієнт зменшується) та міцності сталі (зокрема розрахункового опору сталі розтягу, стиску, згину за межею текучості Ry) і визначається за табл. 4.

Отримані за рекомендаціями норм значення дещо нижчі, ніж за формулою Ейлера, яка справедлива для ідеально прямолінійного стержня в умовах центрального стиску. Насправді реальні елементи практично завжди мають деяку кривину, а під час завантаження виникають випадкові ексцентриситети. Це знижує стійкість стержнів і враховується шляхом зменшення значень коефіцієнта .

У дуже гнучких стержнях зазначені випадковості можуть призвести до передчасної втрати стійкості. Тому нормами встановлено граничні значення гнучкості (табл. 5).

Коефіцієнти поздовжнього згину Таблиця 4

центрально-стиснутих елементів

Гнуч-кість

Коефіцієнти для елементів із сталі з розрахунковим опором Ry,

МПа (кгс/см2)

200

(2050)

240

(2450)

280

(2850)

320

(3250)

360

(3650)

400

(4100)

440

(4500)

480

(4900)

520

(5300)

560

(5700)

600

(6100)

640

(6550)

10

988

987

985

984

983

982

981

980

979

978

977

977

20

967

962

959

955

952

949

946

943

941

938

936

934

30

939

931

924

917

911

905

900

895

891

887

883

879

40

906

894

883

873

863

854

846

839

832

825

820

814

50

869

852

836

822

809

796

785

775

764

746

729

712

60

827

805

785

766

749

721

696

672

650

628

608

588

70

782

754

724

687

654

623

595

568

542

518

494

470

80

734

686

641

602

566

532

501

471

442

414

386

359

90

665

612

565

522

483

447

413

380

349

326

305

287

100

599

542

493

448

408

369

335

309

286

267

250

235

110

537

478

427

381

338

306

280

258

239

223

209

197

120

479

419

366

321

287

260

237

219

203

190

178

167

130

425

364

313

276

247

223

204

189

175

163

153

145

140

376

315

272

240

215

195

178

164

153

143

134

126

150

328

276

239

211

189

171

157

145

134

126

118

111

160

290

244

212

187

167

152

139

129

120

112

105

099

170

259

218

189

167

150

136

125

115

107

100

094

089

180

233

196

170

150

135

123

112

104

097

091

085

081

190

210

177

154

136

122

111

102

094

088

082

077

073

200

191

161

140

124

111

101

093

086

080

075

071

067

210

174

147

128

113

102

093

085

079

074

069

065

062

220

160

135

118

104

094

086

077

073

068

064

060

057

Примітка. Значення коефіцієнтів в табл. 4 збільшені у 1000 разів.

Соседние файлы в папке МВ 051-1