Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
15
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
38.4 Кб
Скачать

14.9. Охорона праці й техніка безпеки

При створенні проектів технологічних комплексів по виробництву керамічних виробів варто керуватися загальноприйнятими нормами і правилами організації безпечної роботи підприємств промисловості будівельних матеріалів.

Розміщення основного і допоміжного устаткування комплексу здійснюється відповідно до норм СН 28-79/74, які нормують проходи й підходи до працюючого устаткування: при магістральних проходах не менш 1,5 м.; при робочих проходах між стіною й машиною не менш 1,0 м.; при проходах до машин у устаткування для обслуговування у ремонту не менш 0,8 м. У місцях переміщення вантажів, транспортних засобів, значних перепадів рівнів підлог повинна бути передбачена установка огороджень і відповідних написів, що забороняють прохід людей.

Всі частини, що рухаються, машин і небезпечні ділянки технологічної лінії повинні мати огородження або захисні кожухи.

Всі місця пиловидаленняя повинні забезпечуватися стійкою аспірацією, об'єднаної в централізовану систему аспірації.

Електроприводи повинні мати надійне заземлення. При виконанні ремонтних робіт машин і устаткування їхній привод повинен бути відключений з установкою відповідного напису на електрощиті і пульті керування. Ремонтній бригаді видається наряд-допуск із вказівкою старшого і відповідального за відключення і включення привода у встановлений час.

Рівень шуму на робочих місцях не повинен перевищувати 95 Дб.

Освітленість робочих місць повинна відповідати вимогам БНІП 11-4.79.

407

Всі приміщення повинні мати вільні проходи, аварійні виходи, бути обладнані засобами пожежної сигналізації і пожежогасіння.

Крім загальноприйнятих стандартних норм і правил безпечної експлуатації і охорони праці, повинні бути розроблені інструкції з безпечної експлуатації устаткування на кожному робочому місці і посадові інструкції для керівників виробництва.

На підприємстві створюється відділ, що здійснює постійний контроль за запобіганням порушень безпечної експлуатації устаткування і ведення робіт; за охороною праці працівників.

Контрольні питання

  1. Загальна характеристика керамічних виробів.

  2. У чому полягає спосіб виготовлення керамічної цегли методом пластичного формування (основні компоненти, виготовлення шихти)?

  3. Перелічите основне устаткування, необхідне для підготовки шихти до пластичного формування.

  4. Опишіть принцип дії устаткування для формування, сушіння і випалу цегли.

  5. Що розуміють під «жорсткою» екструзиєю?

  6. У чому відмінність способу пластичного формування від технології напівсухого пресування?

  7. Як відбувається напівсухе формування керамічних виробів (основне технологічне устаткування, схеми і ділянки виробництва)?

408