Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
98
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
1.19 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Національний університет водного господарства

та природокористування

М.Т. Сипко, г.В. Доманський,

Р.М. Макаренко, Л.П. Гомон

Рекомендації з формування ланок для виконання будівельно-монтажних робіт

(ДОВІДНИК)

За загальною редакцією м.Т.Сипка Рівне – 2009

УДК 693.7 (035.6)

ББК 38.6.я.73

С 38

Затверджено вченою радою НУВГП.

(Протокол №6 від 30 травня 2008 р.)

Рецензенти:

Дворкін Л.Й.., доктор техн. наук, професор НУВГП;

Романушко Є.Г., канд. техн. наук, доцент Київського національного університету будівництва та архітектури;

Войтко В.І., голова правління "Рівнебудтандем", член-кореспондент МАНЕБ.

Сипко М.Т., Доманський Г.В., Макаренко Р.М., Гомон Л.П.

С 38 Рекомендації з формування ланок для виконання будівельно-монтажних робіт:Довідник. - Рівне: НУВГП, 2009.- 104с.

Довідник містить необхідні для будівельників відомості про склад ланок, перелік технологічних процесів, тарифні ставки при виконанні механізованих вантажно-розвантажувальних, земляних, кам’яних, монтажних, теслярських, столярних, покрівельних, ізолювальних, опоряджувальних та інших будівельних робіт. Описано технологію визначення середнього розряду робітників-будівельників. Приділено значну увагу кількісно-кваліфікаційному складу ланок при зміні умов виконання тих чи інших будівельних процесів.

Рекомендації можуть бути використані як довідник для студентів будівельних спеціальностей, а також для інженерів-будівельників та працівників будівельних організацій.

УДК 693.7 (035.6)

Ббк 38.6.Я.73

© Сипко М.Т., Доманський Г.В.,

Макаренко Р.М., Гомон Л.П., 2009

©Національний університет водного

господарства та природокористування, 2009

Передмова

У проекті виконання робіт (ПВР) основним розділом вважається календарний графік виконання будівельно-монтажних робіт, що розробляється на кожний об'єкт або його частину з невеликими будівельними обсягами, простими технологічними процесами, конструктивними та об'ємно-планувальними рішен-нями; на роботи підготовчого періоду.

При складанні календарного графіка по об'єкту необхідно брати до уваги такі вихідні дані:

- проектні рішення будівель і споруд та фізичні обсяги робіт на основі конструктивних елементів або частин будівель;

- організаційно-технологічні схеми та рішення на зведення будівель і споруд по секціях, прогонах, поверхах, ярусах, захватках, ділянках, прийняті в проекті організації будівництва ( ПОБ ) та технологічних картах, в ув'язці з технологічними рішеннями зі спорудження об'єктів;

- календарні графіки виконання окремих видів робіт у технологічних картах;

- рішення з організації та технології виконання будівельних процесів з урахуванням ув'язки суміжних процесів;

- норми витрат праці та часу роботи механізмів;

- дані про кількісний і тарифно-кваліфікаційний склад комплексних та спеціалізованих бригад, ланок.

При складанні переліку робіт, що заносяться в календарний графік, необхідно враховувати технологічну послідовність і групувати їх за видами та періодами часу. При групуванні робіт необхідно дотримуватись певних правил роботи, тобто, за можливістю, укрупнювати, об'єднувати, щоб графік був лаконічним та зручним для користування.

При укрупненні робіт не можна:

- об'єднувати роботи, що виконуються різними виконавцями (будівельними дільницями, ланками та іншими низовими будівельними підрозділами ) ;

- в комплексі робіт, які виконує один виконавець, необхідно виділити та показати ту частину роботи, яка відкриває фронт робіт для іншого будівельного підрозділу.

Таким чином, укрупнення переліку робіт в календарному графіку обмежене:

- технологічним фактором;

- послідовністю будівельних процесів;

- організаційним розподілом робіт за виконавцями.

Обсяги робіт визначаються за робочими кресленнями. Обсяги робіт необхідно виражати в одиницях, прийнятих в діючих нормах (ДБН) на будівельно-монтажні роботи.

Трудомісткість робіт і кількість машино-змін роботи будівельних машин і обладнання визначається за діючими державними, відомчими та місцевими нормами і розцінками з урахуванням даних про фактичну продуктивність праці.

У всіх великих будівельних підрозділах для цілей планування необхідно використовувати укрупнені норми, розроблені на основі виробничих калькуляцій. Укрупнені норми складаються за видами робіт на будівлю або її частину (секцію, проліт, ярус, поверх і т.д.), конструктивний елемент або комплексний будівельний процес.

Тривалість робіт в календарному графіку визначається наступним чином: до моменту складання календарного графіка мають бути прийняті методи виконання робіт, підібрані будівельні машини, механізовані установки та обладнання і прийнята інтенсивність виконання робіт. У процесі складання календарного графіка необхідно передбачити експлуатацію основних будівельних машин в 2-3 зміни. Інтенсивність і тривалість механізованих робіт повинна визначатися за експлуатаційною продуктивністю механізмів. У зв'язку з цим, спочатку визначають інтенсивність і тривалість механізованих робіт, ритм виконання яких визначає всю побудову календарного графіка, а потім розраховують тривалість робіт, які виконують вручну.

Тривалість механізованих робіт (в робочих днях) визначається за формулою:

, (1)

де: N - необхідна кількість машино-змін; п мкількість прийнятих одиниць машин; т - кількість змін роботи на добу.

Необхідна кількість машин залежить від обсягу робіт, організаційно-технологічної схеми зведення будівлі та встановлених нормативних чи директивних термінів будівництва об'єкта.

Тривалість робіт, які виконуються вручну (в робочих днях), визначається за формулою:

, (2)

де: Q – трудомісткість робіт, люд. - дні; плюд.- кількість робітників, які зайняті на деякому фронті робіт.

Кількість робітників в зміну і склад робітників (ланки, бригади) визначається відповідно до трудомісткості, продуктивності праці та середнім розрядом роботи.

Велике практичне значення має залежність між середнім розрядом роботи (обумовленим в ДБН), яку планується виконати, та середнім розрядом підібраного підрозділу виконавців (ланки, бригади, дільниці).

Так, якщо середній розряд робітників підібраний з виконання роботи не відповідає середньому розряду роботи, то це приводить до того, що при завищеному розряді робітників продуктивність праці висококваліфікованих робітників (ланки, бригади) знижується, а при заниженому середньому розряді робочих – погіршується якість виконуваних робіт.

Для розрахунку середнього розряду робітників користуємося тарифно-кваліфікаційною сіткою для будівельних професій. Наказ Мінрегіонбуду України від 22.02.08. №94 оприлюднив якісні показники тарифної сітки будівельних професій із врахуванням середньомісячної заробітної плати 2300 грн, що відповідає середньому розряду складності робіт у будівництві в цілому 3.8.

Таблиця 1