Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Boyko_O_D_Istoriya_Ukrayini

.pdf
Скачиваний:
14
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
3.15 Mб
Скачать

Роль «українського питання» в німецько-радянському зближенні

451

щею як прелюдію до агресії проти Франції та Англії, ке­ рівництво «третього рейху», очевидно, вирішило, що нас­ тав час для такого альянсу з СРСР, який вже давно уяв­ лявся Гітлеру у вигляді тимчасового «союзу для війни».

Напередодні остаточної ліквідації Чехословацької дер­ жави та окупації Карпатської України угорськими війсь­ ками німецька преса раптово припиняє публікацію антирадянських статей, Геббельс категорично забороняє газе­ там друкувати матеріали про українське питання і вмі­ щувати мапу України. Цей жест було помічено в Москві, і вже 10 березня 1939 p., виступаючи на XVIII з'їзді ВКП(б), Сталін зазначив, що невщухаюча галаслива кам­ панія на Заході навколо «українського питання» має на меті «розлютити Радянський Союз проти Німеччини, отру­ їти атмосферу і спровокувати конфлікт із Німеччиною без видимих на те підстав». Далі він застерігав: «Звичай­ но, цілком можливо, що в Німеччині є божевільні, які мріють приєднати слона, тобто Радянську Україну, до ко­ машки, тобто до так званої Карпатської України. І якщо справді є такі навіжені, можна не сумніватися, що в на­ шій країні знайдеться необхідна кількість гамівних соро­ чок для таких божевільних».

Тональність виступу, зроблені акценти свідчать про реальність зближення з німецькою стороною. Тому після угорської окупації Карпатської України, що була здійс­ нена при сприянні Німеччини, радянське керівництво ро­ бить крок у відповідь: на початку травня В. Молотов змі­ нює на посаді наркома закордонних справ антифашистськи настроєного М. Литвинова. Згодом розпочинаються вза­ ємні зондувальні спроби налагодження відносин, у ході яких Берлін дотримувався тактики «улещення, загрози і попередження», тобто тактики поступок і тиску. Під час цих дипломатичних маневрів «українське питання» ві­ дігравало вагому роль. Так, у травні 1939 р. статс-секре­ тар Міністерства закордонних справ Німеччини Вайцзекер заявив радянському повіреному в справах у Берліні Г. Астахову про можливість поліпшити радянсько-німець­ кі відносини, наголосивши, що «відмовившись від Закар­ патської України», Німеччина усунула привід для війни.

в червні, коли терміни нападу на Польщу набли­ жалися, позиція німецької сторони стає жорсткішою. У цей час Німеччина ставить радянську сторону перед альтернативою: «Ви можете бути або нашими друзями, або нашими ворогами». У керівних колах Радянського Союзу вважали міжнародне становище своєї країни несп-

452

Україна в роки Другої світової війни

риятливим для конфлікту з нацистською Німеччиною, що значною мірою і зумовило зближення між Берліном та Москвою. Проте поступатися своїми інтересами СРСР не збирався. Вже в завершальній фазі переговорів з мі­ ністром закордонних справ Німеччини Ріббентропом вве­ чері 22 серпня 1939 р. радянське керівництво висунуло вимоги про визнання інтересів СРСР на Балтиці, у Пів- денно-Східній Європі, а також про відмову Гітлера від планів типу «Великої України». І лише задоволення цих вимог відкрило шлях до укладення договору. 23 серпня 1939 р. Молотов і Ріббентроп підписали договір про нена­ пад між СРСР і Німеччиною терміном на 10 років. Крім цього, було підписано і таємний протокол, який містив положення, що стосувалися українських земель: «У разі територіально-політичного перевлаштування областей, які входять до Польської держави, межа сфер інтересів Ні­ меччини і СРСР приблизно буде проходити по лінії рік Нареву, Вісли і Сяну». Тобто, відмова рейху від претен­ зій щодо України набула форми розмежування «сфер інте­ ресів».

Отже, ліквідацією Карпатської України Гітлер дося­ гав трьох важливих для себе тактичних цілей: ще міцні­ ше прив'язував до антикомінтернівського пакта Угорщи­ ну; забезпечував нейтралітет Польщі; певною мірою зас­ покоював СРСР, створюючи передумови для подальшого зближення.

Пакт Молотова—Ріббентропа і таємний протокол до нього, будучи актом свавільного поділу Європи на «сфе­ ри інтересів» між СРСР і фашистською Німеччиною, фак­ тично розв'язував руки лідеру третього рейху для почат­ ку Другої світової війни. Водночас він став і своєрідною точкою відліку процесу «збирання» українських земель у межах однієї держави, що об'єктивно було явищем прог­ ресивним. Інша річ, що для радянського керівництва збирання українських земель була не самоціллю, а лише частиною більш загальних планів убезпечення західних кордонів СРСР, засобом нейтралізації планів типу «Ве­ ликої України», формою поширення свого впливу в за­ хідному напрямку.

Входження західноукраїнських земель до складу СРСР

453

14.3. Входження західноукраїнських земель до складу СРСР

1 вересня 1939 р. німецькі війська перейшли кордони Польщі, що засвідчило початок Другої світової війни. За цих обставин СРСР, незважаючи на домовленість, не пос­ пішав зі вступом у війну. Не активізував він своїх дій і після звернення 3 вересня Ріббентропа, у якому той ціка­ вився, чи не бажає Радянський Союз зайняти територію, що входить у сферу його інтересів. Зайнявши вичікувальну позицію, Сталін намагався перекласти всю відповідаль­ ність за агресію проти Польщі на Гітлера. Ця демонстра­ тивна пасивність радянської сторони зумовлювала нарос­ таючу невизначеність в «українському питанні». Успіш­ ний для Берліна розвиток воєнних подій у Польщі ро­ бить його позицію жорсткішою, і німецька дипломатія вдається до певного тиску. Так, у телеграмі послу в Мос­ кві Шуленбургу 15 вересня 1939 р. Ріббентроп висловив призначену для Сталіна думку: «Якщо не розпочнеться російська інтервенція, неминуче постане питання про те, чи не утвориться в районі, що лежить на схід від німець­ кої зони впливу, політична пустка. Оскільки ми, зі свого боку, не маємо намірів здійснювати будь-які політичні чи адміністративні дії на цих територіях, крім того, що є необхідним для воєнних операцій, то без такої інтервен­ ції Радянського уряду тут можливе утворення нових дер­ жав» . І це були не просто слова, адже ще 11 вересня 1939 р. абвер не покидала думка про повстання українців у Гали­ чині, а 12 вересня високопоставлені керівники вермахту (Кейтель, Йодль, Канаріс, Лагоузен) і Ріббентроп вели мо­ ву про можливість одного з варіантів поділу Польщі й ство­ рення західноукраїнської держави. Одразу ж після цього у Відні Канаріс мав зустріч з головою проводу українсь­ ких націоналістів за кордоном А. Мельником, у ході якої говорив йому про можливість чи, скоріше, імовірність не­ залежності Західної («Галицької») України.

Мельник Андрій (1890—1964) — діяч українського національновизвольного руху. У1914—1916 pp. — командир сотні УСС у складі австрійської армії. Потрапив до російського полону, звідки у 1917 р. втік. У роки української революції — організатор Січових стрільців, начальник штабу Осадного корпусу, начальник штабу Ді­ йової армії УНР (1919). Соратник С. Коновальця, один із заснов-

454

Україна в роки Другої світової війни

ників УВО та ОУН. У1924—1928 pp. — політичний в'язень поль­ ських тюрем. У1938 р. після смерті Коновальця очолив ОУН. Піс­ ля розколу ОУН (1940) очолив її помірковане крило, т. зв. ОУН-М. У1941 р. був ізольований гітлерівцями, у січні—жовтні 1944 р. перебував у концтаборі Заксенгаузен. У1959 р. висунув ідею зас­ нування Українського світового конгресу і Всесвітнього союзу українців. Помер у Люксембурзі.

Мельник настільки повірив Канарісу, що наказав го­ тувати список членів західноукраїнського уряду.

Так і не дочекавшись повідомлень про падіння Вар­ шави чи про втечу польського уряду за кордон, Сталін віддає наказ розпочати воєнні дії проти Польщі. 17 ве­ ресня 1939 р. радянські війська перейшли польський кор­ дон. У ноті, врученій напередодні польському послу в Мос­ кві В. Гжибовському, було вказано на дві причини зброй­ ної акції СРСР проти Польщі: 1. «Віддана сама на себе і залишена без керівництва, Польща перетворилася у зручне поле для усяких випадковостей і несподіванок, які мо­ жуть створити загрозу для СРСР». 2. «Радянський уряд не може також байдуже ставитися до того, що єдино­ кровні українці та білоруси, які проживають на терито­ рії Польщі, кинуті напризволяще, залишилися беззахис­ ними». Спочатку планувалося зазначити, що останнім заг­ рожує Німеччина, але під тиском Берліна це формулю­ вання було вилучено з остаточного варіанту.

До складу Українського фронту, який вів бойові дії проти Польщі, входило 28 стрілецьких і 7 кавалерійсь­ ких дивізій, 10 танкових бригад, 7 артилерійських пол­ ків Резерву головного командування. Війська, що пере­ бували в розпорядженні командуючого фронтом С. Тимошенка (начальник штабу М. Ватутін), вели наступ трьо­ ма напрямками: 1) на Рівне—Луцьк—Ковель; 2) на Тер­ нопіль—Львів—Перемишль; 3) на Стрий—Дрогобич. Вже протягом першого дня воєнних дій радянські війська про­ сунулися на захід на 70—100 км., зайнявши Рівне, Дуб­ но, Збараж, Тернопіль, Чортків. Йдучи швидким темпом і маючи наказ «не допускати прямих фронтових дій, дія­ ти шляхом обходу з флангів, оточення і розкладу польсь­ кої армії», Червона армія все ж не встигала зайняти до приходу німців усі території, що входили до радянської «сфери інтересів». Так, зокрема, сталося з Дрогобичем, Стриєм та іншими населеними пунктами та територіями, які були зайняті німцями вже 17—18 вересня. Логічно постало питання розмежування. 22 вересня К. Ворошилов і військовий аташе Німеччини в Москві Кьостріг узго-

Входження західноукраїнських земель до складу СРСР

455

дили демаркаційну лінію для військ двох сторін, що від­ повідала умовам таємного протоколу від 23 серпня. Внас­ лідок цього німецькі війська мусили залишити землі між Бугом і Віслою.

Під час розмежування між радянськими і німецьки­ ми військами сутичок майже не було. Однак сталося зброй­ не зіткнення поблизу містечка Винники (у районі Льво­ ва), внаслідок якого були жертви з обох сторін. Харак­ терно, що після цього інциденту командування німець­ кого гірськострілецького полку, який брав участь у су­ тичці, попросило пробачення. На цьому етапі війни Гіт­ лер сваритися зі Сталіним не хотів.

28 вересня 1939 р. був підписаний радянсько-німець­ кий договір про дружбу і кордони. Згідно з домовленіс­ тю кордон пройшов по «лінії Керзона». Переважна біль­ шість території Західної України увійшла в межі СРСР. Проте, бажаючи домогтися контролю над Литвою, Ста­ лін не наполягав на приєднанні до УРСР Лемківщини, Посяння, Холмщини і Підляшшя. Тому ці українські етнічні території (майже 16 тис. км2 з 1,2 млн населен­ ня) опинилися під німецькою окупацією. Та Сталін був задоволений, про що свідчить його «тріумфальний» під­ пис (довжиною 58 сантиметрів) на карті-додатку до текс­ ту протоколу.

Радянсько-німецьке співробітництво, розпочате дого­ вором про ненапад, Гітлер дуже влучно назвав «шлюбом за розрахунком». Є серйозні підстави вважати, що таким воно було і для радянського керівництва, оскільки прин­ ципові моменти процесу «збирання» українських земель під крило СРСР вирішувалися саме на німецько-радянсь­ кій дипломатичній кухні. 23 червня 1940 p., на другий день після офіційної капітуляції Франції і підписання перемир'я у Комп'єні, Молотов у зверненні до німецької сторони зазначив, що «вирішення бессарабського питан­ ня не терпить більше зволікань», піднімав він також пи­ тання і про Буковину.

Серйозність намірів радянського керівництва була під­ тверджена 26 червня 1940 р. заявою до уряду Румунії про необхідність мирного вирішення питання про повер­ нення Радянському Союзу Бессарабії, а також про пере­ дачу йому Північної Буковини, населеної переважно укра­ їнцями. Вимога передачі цієї території СРСР обґрунтову­ валася також тим, що ще в листопаді 1918 р. народне віче Буковини прийняло рішення щодо возз'єднання з Радянською Україною.

456

Україна в роки Другої світової війни

Німеччина, побоюючись того, що в разі виникнення радянсько-румунського збройного конфлікту вона може позбутися румунських поставок продовольства, фуражу і особливо нафти, порадила уряду Румунії піти на поступ­ ку. При цьому Берлін запевнив, що ця «поступка» буде мати тимчасовий характер (як сказав Гітлер: «Віддайте, я скоро поверну!»), і що Німеччина допоможе не тільки повернути втрачену територію, а й завоювати нові. Пізні­ ше Антонеску визнавав, що в розмові з ним Гітлер запев­ няв: за «допомогу у війні Румунія зможе окупувати ра­ дянську територію аж до Дніпра».

28 червня 1940 р. румунський уряд заявив про свою згоду передати Радянському Союзу Бессарабію і Північ­ ну Буковину. І вже 2 серпня 1940 р. Верховна Рада СРСР вирішила включити Північну Буковину і Південну Бес­ сарабію до складу УРСР, а з решти Бессарабії і колиш­ ньої Молдавської Автономної РСР 15 серпня 1940 р. ство­ рено Молдавську РСР. Ще раніше, 1939 р. рішення Уста­ новчих Народних зборів Західної України про возз'єд­ нання Західної України з УРСР було затверджене Вер­ ховними Радами СРСР (1 листопада) і УРСР (14 листопа­ да). Завдяки цьому населення України збільшилося на 8809 тис. осіб і на середину 1941 р. становило 41 657 т и с , а територія розширилася до 565 тис. км2. Процес консо­ лідації української нації вступав у завершальний етап. Однак досі серед істориків немає єдності в оцінці суті та характеру цього процесу, і тому різні дослідники по-різ­ ному називають сам факт входження українських земель до складу УРСР напередодні Другої світової війни: «анек­ сія» (Д. Боффа), «включення» (Н. Верт), «формальне інкорпорування, назване «возз'єднанням» (А. Жуковсь­ кий, О. Субтельний), «возз'єднання, що носило характер акції окупаційного типу» (С. Кульчицький).

Безперечно, що процес, завдяки якому західноукра­ їнські землі опинилися в складі УРСР не одномірний, а навпаки — багатоплановий. При його розгляді та аналізі слід мати на увазі той факт, що хоча було здійснено етніч­ не возз'єднання і західноукраїнські землі формально увій­ шли до складу УРСР, на практиці відбулася інкорпора­ ція, тобто «входження до складу» СРСР. Передування рішення Верховної Ради Радянського Союзу про возз'єд­ нання аналогічному рішенню Верховної Ради України під­ тверджує цю думку. Тому розбіжності в термінології та оцінках, очевидно, зумовлені різними підходами дослід­ ників до вирішення принципово важливої проблеми: у

Входження західноукраїнських земель до складу СРСР

457

складі якої держави — України чи Радянського Союзу — фактично опинилися західноукраїнські землі?

Модель суспільно-економічних перетворень у новостворених західних областях України була майже однако­ вою, її суттю була активна радянізація. У цілому зміни, що відбувалися, мали суперечливий характер. З одного боку, експропріація маєтків польських землевласників, перерозподіл їхньої землі між українськими селянами; українізація системи народної освіти, державних уста­ нов, судочинства; поліпшення медичного обслуговуван­ ня, особливо на селі; націоналізація промислових підп­ риємств; ліквідація безробіття та ін. З іншого — руйна­ ція політичної та культурної інфраструктури, створеної місцевою українською інтелігенцією (перестали функціо­ нувати всі колишні українські партії, а також культурні установи, зокрема, «Просвіта», Наукове товариство імені Шевченка тощо); насильницька колективізація; антицерковні акції; репресії проти «буржуазних спеціалістів»; масові депортації населення (із Західної України і Захід­ ної Білорусії було депортовано 318 тис. сімей, що стано­ вило майже 10% населення).

Однак, попри всю неоднозначність політики сталінсь­ кого режиму в західноукраїнських землях, більшість істо­ риків дійшли висновку, що возз'єднання українців у ме­ жах однієї державної структури вперше за багато століть було надзвичайно визначною подією, важливим кроком у розв'язанні українського питання. «Об'єднання всіх українських етнічних територій мало глибокий психоло­ гічний і культурний вплив на розділених до того часу українців, — підкреслює канадський історик українсь­ кого походження О. Герус. — Інтеграція й асиміляція західних українців у радянську систему з їхньою відмін­ ною політичною, культурною та релігійною спадщиною виявилася, всупереч волі режиму, процесом двобічним. У той час, як західні українці піддавалися систематич­ ній комунізації, східні, або радянські українці відкрива­ ли ідеали й цінності своїх західних співвітчизників»1.

Між тим «медовий місяць» радянсько-німецького «шлюбу за розрахунком» підходив до кінця. 18 грудня 1940 р. Гітлер підписує директиву № 21 (план «Барбаросса») — план нападу на СРСР, основна ідея якого була

^ и т . за: Ковалюк В. Р. Культурологічні та духовні аспек­ ти "радянізації" Західної України (вересень 1939—червень 1941) // Укр. іст. журнал. — 1993. — № 2 — 3 . — С. 14 — 15 .

458

Україна в роки Другої світової війни

висловлена ще п'ятнадцять років тому в «Майн кампф»: «Коли ми говоримо сьогодні про придбання нових земель і нового простору в Європі, то насамперед думаємо про Росію та про підкорені їй окраїнні держави... Ця коло­ сальна імперія на Сході дозріла для її ліквідації».

Отже, наприкінці 30-х — на початку 40-х років було здійснено етнічне возз'єднання. Західноукраїнські землі формально увійшли до складу УРСР, на практиці відбу­ лася інкорпорація цих територій, тобто їх «входження» до складу СРСР. Об'єднання вперше за багато століть у межах однієї держави більшості українських етнічних те­ риторій, незважаючи на неоднозначність і суперечливість політики сталінського режиму в західноукраїнських зем­ лях, було визначною подією, важливим кроком у розв'язанні українського питання.

14.4. Напад Німеччини на СРСР, невдачі Червоної армії в боях на території України 1941—1942 pp.

22 червня 1941 р. після сигналу «Дортмунд» фашист­ ська Німеччина раптово напала на СРСР. Сконцентрова­ ні в мобільні угруповання «Північ», «Центр» і «Південь» німецькі армії швидко просувалися на Ленінград, Моск­ ву та Київ. До середини червня фронт стратегічного нас­ тупу гітлерівських військ досяг 3000 км, глибина вторг­ нення на головних напрямках — 400—600 км. За три тижні війни 28 радянських дивізій було повністю розг­ ромлено, а ще 72 дивізії втратили понад 50% особового складу — це 3/5 військ, що перебували в західних окру­ гах. Уже 16 липня Гітлер ставив питання про приєднан­ ня до третього рейху радянських територій — України, Білорусії, Прибалтики та інших районів.

Основними причинами поразок Червоної армії на по­ чатку війни були раптовість фашистського нападу; ма­ теріальна непідготовленість до війни, незавершеність про­ цесу переозброєння СРСР; відсутність надійних союзни­ ків, міжнародна ізоляція Радянського Союзу; розпоро­ шення сил Червоної армії на кордонах, масові репресії наприкінці 30-х років проти армійського командного складу; некомпетентність воєнно-стратегічного керівниц­ тва тощо.

Напад Німеччини на СРСР

459

Український напрямок для Гітлера був одним із го­ ловних, і це виявлялося в процесі експансії проти СРСР. Уже 18 серпня 1941 р. він припиняє наступ на Москву і переорієнтовує вістря головних ударів на Ленінград і Ки­ їв, наголошуючи, що наступ на столицю України — «без­ посереднє стратегічне завдання».

Така зміна акцентів була зумовлена багатьма чинниками: економічними — захоплення України суттє­ во підривало військово-промисловий потенціал СРСР і за­ безпечувало Німеччину ресурсами для ведення війни (на­ передодні війни частка УРСР в Радянському Союзі ста­ новила у видобутку вугілля 50,5%, залізної руди — 67,6, у виплавленні чавуну — 64,7, сталі — 48,9%); воєнни­ ми — окупація України не тільки створювала вигідний плацдарм для подальшої експансії, а й давала змогу «ней­ тралізувати» Крим, який Гітлер називав «радянським аві­ аносцем для нанесення ударів по румунських нафтороз­ робках»; морально-політичними — взяття Києва могло підняти рейтинг Німеччини на міжнародній арені, все­ лити впевненість у фашистські війська і зневіру в пере­ могу в Червоній армії.

На території України групі німецьких армій «Пів­ день», якою командував генерал-фельдмаршал фон Рундштедт, протистояли війська Київського особливого і Одеського воєнних округів. На цьому напрямку німці мали незначну кількісну перевагу в живій силі 1:1,4, але знач­ но поступалися у техніці: у радянських частинах було в 1,3 раза більше гармат і мінометів, у 4,9 раза — танків і в 2,4 раза літаків. Проте навіть за таких сприятливих для Червоної армії обставин втримати німців на радянсь­ кому кордоні не вдалося. У середині липня 1941 р. на житомирсько-київському, уманському і одеському нап­ рямках точилися вирішальні бої.

Більше двох місяців (липень—вересень) тривала обо­ рона Києва. Гітлерівці втратили під стінами української столиці понад 100 тис. війська. Після прориву німецьки­ ми військами Південно-Західного фронту захисники Ки­ єва опинилися перед загрозою оточення. Проте Сталін, незважаючи на реальні обставини, не дозволив військам своєчасно відійти. Між тим ситуація дедалі більше усклад­ нювалася, переростаючи у велику трагедію. Ліквідував­ ши під Уманню дві оточені радянські армії, німецькі бро­ ньовані «кліщі» замкнулися в кільце під Полтавою. Внас­ лідок цього в полон потрапило майже 660 тис. осіб, з них 60 тис. командирів. З оточення змогли вийти лише окре-

460

Україна в роки Другої світової війни

мі загони. Командуючий фронтом М. Кирпонос, секретар ЦК КП(б)У М. Бурмистенко та група генералів загинули при спробі вирватися із ворожого кільця.

Гітлер тріумфував, розцінюючи київську операцію, як «найбільшу битву в світовій історії». Проте деякі з ні­ мецьких генералів досить скептично оцінювали її страте­ гічне значення, вважаючи, що концентрація сил на півд­ ні змусила фактично аж до осінніх дощів «топтатися на місці» війська фон Бока на центральному напрямку.

Велике стратегічне і політичне значення мала оборо­ на Одеси, що тривала 73 дні. Сковуючи 18 дивізій про­ тивника, вона дала змогу відійти Південному фронту за Дніпро і організувати оборону. Проте наприкінці вересня Червона армія змушена була залишити Одесу і вести обо­ ронні бої на Кримському півострові.

Розгром у грудні 1941 р. під Москвою 38 німецьких дивізій зірвав плани «Бліцкригу», створивши умови для контрнаступу радянських військ. У березні наступного року Генеральний штаб запропонував план операції на весну і початок літа 1942 р. Головна ідея цього докумен­ та — активна стратегічна оборона, накопичення резер­ вів, а потім — рішучий наступ. Сталін же наполягав на серії наступальних операцій на окремих напрямках^ під­ креслюючи: «Не сидіти ж нам в обороні склавши руки і чекати, доки німці вдарять першими». Операції наміти­ ли в Криму, під Харковом, під Ленінградом і ще на де­ кількох напрямках. «Те, що наступальні дії мали розгор­ нутися на великій кількості ділянок, — писав у своїх спогадах начальник оперативного відділу Генерального штабу С. Штеменко, — загрожувало бідою: наші війська опинилися втягнутими в операції з сумнівним наслідком, подрібнювалися сили, котрих і так було обмаль».

Неприємності почалися з того, що після трьох невда­ лих спроб (у лютому—квітні 1942 р.) прорвати оборону німців, Кримський фронт змушений був перейти до оборо­ ни. Уже 18 травня перейшло у наступ ударне угруповання гітлерівців. Внаслідок невмілої організації оборони коман­ дуючим Кримським фронтом генерал-лейтенантом Д. Коз­ ловим, некомпетентних втручань у воєнні справи предс­ тавника Ставки ВГК Л. Мехліса, битва закінчилася цілко­ витою катастрофою для радянських військ і втратою Кер­ ченського півострова. Це значно ускладнило становище за­ хисників Севастополя) За час його понад 8-місячної оборо­ ни ворог втратив майже 300 тис. осіб, що більше, ніж втра­ ти вермахту у всій Європі, Північній Африці та Атлантиці

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]