Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка.doc
Скачиваний:
62
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
1.4 Mб
Скачать

3. Основні небезпеки місця існування людини і їх реалізація в надзвичайних ситуаціях

Щодня різні аварії на промислових підприємствах, індустріальні і транспортні катастрофи, стихійні лиха викликають великомасштабні руйнування, загибель людей, великі втрати матеріальних цінностей. Ці виробничі аварії і катастрофи, стихійні лиха супроводжуються вибухами, пожежами, викидами токсичних речовин, землетрусами і іншими подібними явищами природи і техносфери. Події перерахованого типу почали називати "основні небезпеки місць існування людини".

3.1. Основні небезпеки місць існування людини

Небезпека - це ситуація, в якій можливе виникнення явищ або процесів, здатних вражати людей, завдавати матеріальних збитків, руйнівно діяти на навколишнє середовище та людину.

Основна небезпека місць існування людини - це небезпека, здатна привести до крупної аварії або катастрофи.

По характеру основних небезпек місця існування людини можна виділити три сфери їх реалізації, в кожній з яких проблема захисту людини і природи має свої особливості, це:

- техносфера або виробничі аварії і катастрофи (ТАК);

- природне середовище або стихійні лиха (СЛ);

- соціальна сфера або військові конфлікти (ВК).

Класифікація основних небезпек місця існування людини приведена в табл.1.1.

Таблиця 1.1 - Класифікація основних небезпек місць існування людини

Сфера реалізації небезпек

Характер основних небезпек

Вид основних небезпек

Техносфера

ТАК

вибухи пожежі викиди СДОР і Радіоактивних речовин

Природна сфера

СЛ

землетруси урагани, смерчі (торнадо) повені

Соціальна сфера

ВК

ядерна зброя хімічна зброя бактеріологічна зброя

Основні небезпеки місць існування людини виявляються через чинники ураження, класифікація яких приведена в табл. 1.2.

Таблиця 1.2 - Класифікація факторів ураження

Чинник Ураження

Область реалізації

Джерела вражаючого чинника

Ударна

хвиля

ТАК

вибухи газоповітряної суміші (ГПС) і твердих вибухових речовин (ТВР)

СЛ

урагани, смерчі, землетруси

ВК

ядерний вибух (ЯВ), звичайна зброя особливо руйнівної дії (ООРД)

Теплове

випромінювання

ТАК

пожежі, вогняні кулі

ВК

ядерний вибух

Іонізуюче випромінювання

ПАК

аварійне руйнування ядерних реакторів АЕС і інших радіаційно небезпечних об'єктів

ВК

ядерний вибух

Токсична дія

ТАК

аварійні викиди сильнодіючих отруйних речовин (СДЯВ)

ВК

бойові отруйливі речовини (БОВ)

ЕМІ

техносфера

електромагнітні поля радіочастот

ВК

ядерний вибух

Класифікація і загальна характеристика надзвичайних ситуацій. Осередки ураження

3.2. Визначення надзвичайної ситуації

Безпека людини, її життя і здоров’я визнано Конституцією України найвищою соціальною цінністю. Кожний громадянин України має конституційне право на безпечне для життя і здоров’я довкілля.

Глобальний розвиток людської цивілізації, крім позитивних надбань, породив чисельні загрози життєво важливим інтересам людини і громадянина, суспільства і держави. Значне місце серед цих загроз займають небезпеки техногенно-природної сфери. Багато з них в тій чи іншій мірі притаманні й Україні.

Незважаючи на|незважаючи на| заходи, що проводяться, кількість НС на території України не зменшується. Щорік|щорічно| в Україні відбувається, як правило,|походить| більше 300 надзвичайних ситуацій природного, техногенного і соціально-політичного характеру. При цьому спостерігається стійкий зв'язок між видами НС. Так надзвичайні ситуації природного характеру часто|часто| приводять|наводять| до виникнення техногенних аварій з|із| соціальними наслідками і т. ін|збуреннями|.

Але перед тим, як безпосередньо перейти до принципу класифікації надзвичайних ситуацій та огляду сучасного стану з НС в Україні і загроз, що можуть до них призвести, розглянемо термін «надзвичайна ситуація».

Так, у відповідності до Закону України «Про аварійно-рятувальні служби» :

Надзвичайна ситуація – порушення нормальних умов життя і діяльності людей на території чи об'єкті або на водному об'єкті (далі - об'єкти і території), спричинене аварією, катастрофою, стихійним лихом чи іншою небезпечною подією, яка призвела (може призвести) до загибелі людей та/або значних матеріальних втрат.

Вона є наслідком надзвичайної події і можливих надзвичайних умов.

Надзвичайна подія – подія техногенного, природного, антропогенного та воєнного характеру, яка полягає в різкому відхиленні від норм процесів та явищ, що відбуваються, і має значний негативний вплив на життєдіяльність людини, функціонування економіки, соціальну сферу і природне середовище, але фактичні показники негативних наслідків надзвичайної події не досягають порогових значень показників ознак надзвичайної ситуації.

Надзвичайні умови – характерні риси загальної обстановки, що склалася у відповідній зоні (на об’єкті, у регіоні та ін.) у результаті надзвичайної події та інших одночасно діючих посилюючих та стабілізуючих факторів, у тому числі місцевих особливостей.

Але слід зазначити, що існує визначення терміну «надзвичайна ситуація», наведене в Законі України «Про Цивільну оборону України» та в Державному класифікаторі надзвичайних ситуацій ДК 019-2010, а також визначення терміну «надзвичайна ситуація техногенного та природного характеру», наведене в Законі України «Про захист населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру».

Розглянемо також наступні визначення. Відповідно до Законів України «Про захист населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного і природного характеру», «Про аварійно-рятувальні служби»:

Аварія – небезпечна подія техногенного характеру, яка спричинила загибель людей чи створює на об'єкті або території загрозу життю та здоров'ю людей і призводить до руйнування будівель, споруд, обладнання і транспортних засобів, порушення виробничого або транспортного процесу чи завдає шкоди довкіллю.

Катастрофа – велика за масштабами аварія чи інша подія, яка призводить до тяжких і трагічних наслідків.

Необхідно зазначити, що не кожна надзвичайна подія являє собою надзвичайну ситуацію. В зв’язку з цим, розглянемо порядок класифікації надзвичайних ситуацій.