Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка.doc
Скачиваний:
62
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
1.4 Mб
Скачать

2.1.8. Характеристика дії ударної хвилі на людей

Ударна хвиля може нанести незахищеним людям травми, контузії або бути причиною їх загибелі.

Ураження ударною хвилею можуть бути безпосередніми або непрямими.

Безпосереднє ураження виникає в результаті дії надмірного тиску і швидкісного натиску. Зважаючи на невеликі розміри тіла людини ударна хвиля миттєво охоплює людину і піддає її сильному стисненню. Процес стиснення продовжується протягом всього періоду фази стиснення (декілька секунд). Миттєве підвищення тиску сприймається людиною як різкий удар. У той же самий час швидкісний натиск переміщає тіло в просторі.

Непрямі ураження люди можуть отримати в результаті ударів уламками зруйнованих будівель і споруд або в результаті ударів осколків скла, каменів і інших предметів, що летять з великою швидкістю. Наприклад, при Рф=35 кПа щільність осколків, досягає 3500 на квадратний метр. Швидкість переміщення осколків - 50 м/с.

Дія ударної хвилі на незахищених людей характеризується: легкими, середніми, важкими, украй важкими травмами. Характеристика ступеня ураження людей приведена в табл. 2.6.

Таблиця 2.6. - Ступінь ураження людей

Рф, кПа

Ступінь ураження

Характер ураження

20-40

Легка

Легка загальна контузія організму, тимчасове пошкодження слуху, забиття і вивихи кінцівок

40-60

Середня

Серйозні контузії, пошкодження органів слуху, кровотеча з носа і вух, сильні вивихи і переломи кінцівок

60-100

Важка

Сильна контузія всього організму, пошкодження внутрішніх органів і мозку, важкі переломи кінцівок

Понад 100

Украй важка

Отримувані травми дуже часто приводять до смерті потерпілого.

Розділ 3 Оцінка обстановки під час аварій на гідротехнічних спорудах

3.1. Основні поняття

Гідротехнічні споруди - дамби, будівлі гідроелектростанцій, водоскидні, водоспускові і водовипускні споруди, тунелі, канали, насосні станції, судноплавні шлюзи, суднопідіймачі; споруди, призначені для захисту від повеней і руйнувань берегів водосховищ, берегів і дна русел річок; споруди (греблі), що захищають сховища рідких відходів промислових і сільськогосподарських організацій; пристрої від розмивів на каналах, а також інші споруди, призначені для використання водних ресурсів і запобігання шкідливій дії вод і рідких відходів.

Надзвичайна ситуація при аваріях на гідротехнічних спорудах - обстановка на певній території, що склалася в результаті аварії гідротехнічної споруди, яка може спричинити або спричинила людські жертви, збиток здоров'ю людей або збиток навколишньому природному середовищу, значні матеріальні втрати і порушення умов життєдіяльності людей.

Безпека гідротехнічних споруд - властивість гідротехнічних споруд, що дозволяє забезпечувати захист життя, здоров'я і законних інтересів людей, навколишнього середовища і господарських об'єктів.

Критерії безпеки гідротехнічної споруди - граничні значення кількісних і якісних показників стану гідротехнічної споруди і умов її експлуатації, відповідні допустимі рівні ризику аварії гідротехнічної споруди.

Допустимий рівень ризику аварії гідротехнічної споруди - значення ризику аварії гідротехнічної споруди, встановлене нормативними документами.

Забезпечення безпеки гідротехнічної споруди - розробка і здійснення заходів з попередження аварій гідротехнічної споруди.