Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
87__56_.doc
Скачиваний:
46
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
2.09 Mб
Скачать

8.5 Зони оповіщування

8.5.1 Визначення зон ведеться за наступними показниками:

- особливості пожежної небезпеки та архітектурно-планувальних рішень будинку;

- можливі шляхи поширення небезпечних факторів пожежі;

- умови та шляхи евакуювання людей.

8.5.2 Межі зон оповіщування повинні співпадати із зовнішніми стінами будинку, межами протипожежних відсіків, міжповерховими перекриттями та іншими будівельними конструкціями.

8.5.3 Простори без протипожежних перегородок, будівельних конструкцій та протидимних екранів (завіс) з нормованим класом вогнестійкості не повинні розділятися на окремі зони оповіщування.

8.5.4 Якщо окрема зона оповіщування забезпечується декількома лініями оповіщування, всі оповіщувачі в цій зоні повинні керуватись одночасно.

8.5.5 Двосторонній телефонний зв'язок влаштування якого передбачено п. 8.1.3, повинен бути призначений тільки для використання пожежними підрозділами.

8.6 Вимоги до електроживлення та кабельних ліній

8.6.1 Устатковання електроживлення СО повинно відповідати вимогам ДСТУ EN54-4.

8.6.2 Після аварійного відключення основного джерела електроживлення резервне джерело електроживлення повинно забезпечити працездатність СО в режимі спокою протягом 24 годин, а у режимі пожежної тривоги - 15 хв., але не менше розрахункового часу евакуювання.

8.6.3 Резервним джерелом електроживлення можуть бути додаткові лінії електропостачання І категорії відповідно до ПУЭ-87 з використанням пристроїв автоматичного ввімкнення резерву (АВР), акумуляторні батареї устатковання електроживлення СО, а також автономні електрогенератори з автоматичним запуском.

8.6.4 Вибір способу резервного електроживлення визначається в залежності від призначення будинку.

8.6.5 Для з'єднання оповіщувачів потрібно використовувати кабельні лінії, що забезпечують функціонування системи в умовах пожежі . Поперечний переріз кабелю потрібно визначати, беручи до уваги довжину мережі, струм та електричну напругу у кабелі.

8.6.6 Відгалуження від кабельних ліній повинно виконуватись з використанням коробок розподільчих з класом вогнестійкості не нижчим показників вогнестійкості кабельних ліній. Ці коробки повинні виключати можливість короткого замикання кабельної лінії в результаті пошкодження полум'ям оповіщувача та/або лінії відгалуження.

8.6.7 Коробка розподільча повинна забезпечувати підключення лінії відгалуження з необхідною сумарною потужністю гучномовців, що розміщені в зоні обслуговування.

8.6.8 Лінія відгалуження повинна бути призначена для обслуговування тільки однієї зони.

8.6.9 У системах з кільцевим розміщенням кабельних ліній можливо не виконувати вимогу п 4.17.1 за умови прокладання зворотньої кабельної лінії через інші приміщення.

8.7 Вимоги до аварійного освітлення та показників напрямку евакуювання

8.7.1  Аварійне освітлення евакуювання призначене для того, щоб дати людям можливість покинути небезпечне місце та створити необхідні умови бачення та орієнтації на шляхах евакуювання і забезпечити легкий пошук засобів безпеки та пожежогасіння.

8.7.2 Аварійне освітлення евакуювання повинно бути стаціонарно встановлено, освітлювати зону підлоги та мати ударостійкий корпус.

8.7.3 Аварійне освітлення евакуювання повинно створювати на підлозі головних проходів і на сходах 0,5лк.

8.7.4 Аварійне освітлення евакуювання при вимкненні основного джерела електроживлення повинно працювати не менше 60 хв від резервного джерела.

8.7.5 Вимоги до влаштування аварійного освітлення евакуювання необхідно встановлювати згідно з вимогами ДБН В.2.5-23 та ДБН В.2.5-28.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]