Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Верба.doc
Скачиваний:
57
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
41.08 Mб
Скачать

На світлу пам’ять і добру згадку

Закінчив свій земний шлях Григорій Митрофанович Верба – багаторічний викладач педагогічного університету, науковець, людина, яка, маючи п’ятдесятирічний досвід педагогічної діяльності, бездоганну репутацію та авторитет серед співробітників, лишила по собі добру пам’ять серед усіх пов’язаних з освітянською справою. Григорій Митрофанович був напрочуд цікавою людиною - і за професією, і за уподобаннями. Міг доречно процитувати в оригіналі крилатий латинський вислів, по-справжньому знався на світовій та українській літературі, не кажучи вже про музичне мистецтво, добре грав на скрипці. Мав відмінне почуття гумору. Йому вповні була притаманна та риса, що за часів наших прадідів звалася гарними манерами, прищеплювалася з раннього дитинства та неподільно пов’язана з поняттями честі й порядності, з лицарським ставленням до друзів, колег, жінок. Особливим його захопленням була філософсько-богословська спадщина Григорія Сковороди, до кінця життя наукову та педагогічну роботу поєднував з активною громадською діяльністю. Любив товариство, цікаву бесіду, вмів вислухати кожного. До нього пасували б слова шекспірівського героя: «Людиною він був у повнім сенсі слова». Григорій Митрофанович вільний від лекцій час завжди проводив у бібліотеці, був активним учасником Днів інформації, різних заходів, які відбувалися в стінах університетської книгозбірні. Він ніколи не залишався осторонь будь-яких подій і проблем. До його думки прислухались і дуже часто просили поради. Його шляхетність, порядність, виваженість та інтелігентність захоплювали всіх, хто спілкувався з ним хоча б раз.

Біобібліографічний нарис, присвячений життю і діяльності Г.М.Верби, містить наступні матеріали: інформацію про життєвий шлях та науково-педагогічну діяльність, спогади та відгуки колег-освітян, науковців, учнів, друзів, доньок Григорія Митрофановича, бібліографію праць, листи, нагороди та відзнаки, світлини з родинного архіву. Основний розділ «Учитель, людина, громадянин» висвітлює багатогранність особистості Григорія Митрофановича, талант митця і науковця. Він містить цитати висловлювань Г.М.Верби, статті про Переяслав, поетичні твори та матеріали про навчальний посібник «Сковородинознавство» і монографію «Ключ до християнської філософії Григорія Сковороди» («Сковорода і Біблія». Путівник).

Видання розраховане на науковців, аспірантів, студентів, освітян, краєзнавців.

Директор бібліотеки

1938-2010 р.

Scientific elite of Pereyaslav

Gregoriy Mitrofanovych Verba

Bibliographic sketch

Pereyaslav-Khmelnytsky 2010

НАУКОВА ЕЛІТА ПЕРЕЯСЛАВЩИНИ

ГРИГОРІЙ МИТРОФАНОВИЧ

ВЕРБА

БІБЛІОГРАФІЧНИЙ НАРИС

ПЕРЕЯСЛАВ-ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ 2010

УДК 016:929 Верба

ББК 91.9:7

В31

Рекомендовано до друку Вченою радою ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький ДПУ імені Григорія Сковороди»

(протокол №1 від 31.08.2009р.)

Григорій Митрофанович Верба : біобібліографічний нарис / [укл.: О. І. Шкира, А. М. Яковенко, [та ін.]; гол. ред. : В. П. Коцур, ]; ДВНЗ “Переяслав-Хмельницький ім. Григорія Сковороди».- Переяслав-Хм., 2010.- с.- (Наукова еліта Переяславщини)

Черговий випуск творчого проекту «Наукова еліта Переяславщини» присвячений життю і діяльності Г.М. Верби – багаторічного викладача університету, науковця, людини, що лишила після себе світлу пам’ять.

Нарис містить наступні матеріали: інформацію про життєвий шлях та науково-педагогічну діяльність, спогади та відгуки, бібліографію праць, листи, нагороди та відзнаки, світлини з родинного архіву, цитати висловлювань Г. М. Верби, статті про Переяслав, поетичні твори та матеріали про навчальний посібник «Сковородинознавство» та монографію «Ключ до християнської філософії Григорія Сковороди» («Сковорода і Біблія»)

Видання розраховане на науковців, студентів, освітян, краєзнавців.

Бібліографи-укладачі: Ольга Шкира, Алла Яковенко, Лідія Губар, Інна Корж, Ніна Обертій (англійський текст), Алла Глієва, Тетяна Деркач, Віталіна Єфіменко, Марія Козубенко, Альона Спіжова.

Укладачі-консультанти: Тетяна Верба-Овсієнко, Оксана Верба, Оксана Свириденко, Тетяна Жуль.

Наукові редактори: Віктор Коцур, доктор історичних наук, професор, член-кореспондент

АПН України;

Олег Базалук, доктор філософських наук, професор

Наукові консультанти: Дарина Тетерина-Блохин, член-кореспондент УВАН

професор, доктор філософії (Німеччина) [автор статті];

Вадим Воздвиженський, викладач Шарошпатського реформаторського колегіуму (Угорщина) [автор статті]

Автори творчого проекту «Наукова еліта Переяславщини» Ольга Шкира, Тетяна Верба-Овсієнко

Літературний коректор: Тетяна Деркач

Дизайн та комп’ютерна верстка: Віталіна Єфіменко, Альона Спіжова

Фото та документи з домашнього архіву родини Григорія Вербинадала Т.Верба-Овсієнко

ISBN@ ДВНЗ “Переяслав-Хмельницький

Державний педагогічний університет

Ім. Григорія Сковороди», 2010

@ Бібліотека ДВНЗ «Переяслав-

Хмельницький державний педагогічний

Університет ім. Григорія Сковороди,

2010

А В Т О Г Р А Ф

Коцур Віктор, доктор історичних наук, професор,

член-кореспондент НАПН України, ректор Переяслав-Хмельницького ДПУ імені Григорія Сковороди

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]