Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторні_роботи_А-418 / ТЕРА_позиційне та ПИД рег.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
1.6 Mб
Скачать

2. Перелік обладнання та вигляд стенду

Рис. 2.1. Лабораторний стенд

1,2,3 – давач температури ТСП 1-3 100П межі вимірювання від -50…500;

4 – труба;

5 – реміконт Р-130;

6 – мікропроцесорний контролер МІК-51;

7 – монітор;

8 – персональний комп’ютер;

9 – нагрівний елемент, що розміщений у трубі;

10 – вентилятор;

11 – регулятор температури одно канальний РТ;

12 – регулятор температури двоканальний РТ;

13,14,15,16,17 – вимикачі;

18 – ЛАТР.

Датчики температури ТСП 100П:

Рис. 2.2. Термометр опору ТСП 1-3-100П

У даного термометра опору ТСП 1-3-100П діапазон вимірювання температури становить від мінус 50 до 500°С. Елемент датчика 100П як правило представляє з себе дротяне намотування з тонкого платинового дроту, вміщеній в керамічний корпус, опір ційого намотування змінюється в залежності від температури (елементи 100П відрізняються високою точністю і можливість роботи аж до 1100 ° С). 100 – означає , що при нулі градусів ідеальний елемент має опір 100 Ом (реальний елемент має похибку, плюс у реальному датчику до опору елемента прибавляється опір проводів). Коефіцієнт зміни опору платинових датчиків (російських) W0/100 = 1,391 (відношення опору при 100 ° С, до опору при 0 С). На основі елементів 100П можуть бути виготовлені датчики: голчасті, з клемної головкою, датчики з гільзою і дротом. За схемою з'єднання можуть бути: 2-х дротяні, 3-х дротяні, 4-х дротяні (можуть випускатися датчики з декількома елементами всередині).

3. Опис і технічна характеристика регулятора температури одно канальний рт (позиційний)

3.1. Призначення приладу

Прилад спільно зі стандартним термоперетворювачем опору (ТС) або термоелектричним перетворювачем (ТП) призначений для контролю температури. Прилад дозволяє здійснювати наступні функції: - Вимірювання температури за допомогою датчика; - Цифрову фільтрацію результату вимірювання; - Відображення на чотирирозрядний семисегментних індикаторах виміряної температури, - Візуальну і релейну індикацію при несправності датчика або виходу температури за встановлені межі; - Передачу даних по інтерфейсу RS485.

Функціональні параметри виміру і регулювання задаються користувачем і зберігаються при відключенні живлення в енергонезалежній пам'яті приладу. Прилад призначений для використання в наступних умовах навколишнього середовища: температура повітря, що оточує корпус приладу +5 ... +50 ° С; атмосферний тиск 86 ... 107 кПа; відносна вологість повітря (без конденсації вологи) 30 ... 80%.

3.2. Функціонування приладу

Узагальнена функціональна схема приладу приведена на малюнку 3.1. Прилад містить вхід, до якого підключається датчик типу ТО або ТП. Комутатор сигналів працює під управлінням мікроконтролера і забезпечує підключення різних проводів датчика до підсилювача сигналу. Мікроконтролер перетворює отриманий сигнал в цифровий код, перераховує в температуру, виводить на індикатори її значення і керує виходами відповідно до закона регулювання. Прилад має вихід RS485 і підключається через перетворювач RS485 в RS232 до персонального комп'ютера. Прилад управляється від чотирьохкнопочної клавіатури шляхом роздільного або одночасного натискання кнопок. При виході температури за встановлені межі або несправності датчика включається індикатор аварії і спрацьовує аварійне реле. У приладі застосована трьохпровідна схема підключення датчиків типу ТО. Трьохпровідна схема підключення забезпечує компенсацію опору проводів підключення ТО. При використанні датчиків типу ТП прилад вимірює температуру «Холодного спаю» термоелектричного перетворювача та враховує її при розрахунку температури датчика.

Рис. 3.1 - Узагальнена функціональна схема приладу

Соседние файлы в папке Лабораторні_роботи_А-418