Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
физика / лаб / методичкі_лаб / геом_та_хв_опт.DOC
Скачиваний:
35
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
963.58 Кб
Скачать

Контрольні запитання і завдання

1. Що являє собою електромагнітна хвиля?

2. Який промінь називають поляризованим, плоскополяризованим?

3. Що називається площиною поляризації?

4. У чому полягає явище подвійного променезаломлення?

5. Чим відрізняються звичайний та незвичайний промені?

6. Поясніть хід променів у призмі Ніколя.

7. Що називається оптичною віссю кристала?

8. Сформулюйте закон Брюстера.

9. У чому полягає явище оптичної активності?

10. Поясніть оптичну схему поляриметра, сформулюйте закон Малюса.

Література:[1,§8.1–8.5; 2,§191–196; 3,§134–141].

Розділ і. Геометрична оптика Теоретичні відомості

Оптика розділ фізики, в якому вивчаються властивості, фізична природа світла та його взаємодія з речовиною. Поняття світла охоплює не тільки видиме світло, а й прилеглі до нього широкі ділянки спектра електромагнітних хвильінфрачервоне та ультрафіолетове випромінювання. Сучасна оптика вивчає ділянку спектра від м’якого рентгенівського випромінювання до радіохвиль міліметрового діапазону.

Найпростіші оптичні явища, такі як утворення тіні та зображення в оптичних приладах, можна пояснити законами геометричної оптики. Геометрична оптика має свою термінологію, понятійний апарат і базується на чотирьох основних законах, які були виведені дослідним шляхом.

1. Закон прямолінійного поширення світла.Світло в прозорому однорідному середовищі поширюється прямолінійно. На основі цього закону звичайно пояснюють виникнення тіней і півтіней, явища сонячного і місячного затемнень.

2. Закон незалежності світлових пучків.Цей закон полягає в тому, що поширення будь-якого світлового пучка в середовищі не залежить від того, чи є в цьому середовищі інші світлові пучки.

3. Закон відбивання.Падаючий і відбитий промені лежать в одній площині з перпендикуляром, проведеним в точку падіння, а кут падіння і дорівнює куту відбивання і(рис. 1).

4. Закон заломлення світла.Падаючий і заломлений промені лежать в одній площині з перепендикуляром, проведеним в точку падіння, а відношення синуса кута падіння і до синуса кута заломлення r для двох оптичних середовищ є величиною, яка залежить тільки від довжини світлової хвилі. Ця величина називаєтьсявідносним показником заломленнядругого середовища відносно першого і позначається n21:

, ( 1)

де n1, n2абсолютні показники заломлення відповідно першого і другого середовищ (див. рис. 1).

Фізичний зміст абсолютного показника заломлення полягає в тому, що він показує, в скільки разів зменшується швидкість поширення світла при переході з вакууму в середовище внаслідок взаємодії електромагнітної світлової хвилі з речовиною:

, ( 2 )

де с швидкість світла у вакуумі (с = 3108 м/с); vшвидкість світла в оптично прозорому середовищі. З формули (2) видно, що n>1, бо завжди с>v. Показник заломлення n є важливою характеристикою речовини.

До найпростіших оптичних приладів, зображення в яких можуть бути пояснені законами геометричної оптики, належать зорова труба, мікроскоп, лупа, око. Основним елементом оптичних систем є лінза.

Лінза це прозоре тіло, яке обмежене двома поверхнями (найчастіше сферичними). Формула тонкої лінзи, тобто такої лінзи, товщина якого мала порівняно з радіусами кривизни її поверхонь, має вигляд

, (3)

де а і b відстані від оптичногоцентра лінзи(точка, проходячи яку, промені не змінюють напрямку поширення) відповідно до предмета і зображення; nл, nс абсолютні показники заломлення лінзи і середовища; R1, R2радіуси кривизни сферичних поверхонь лінзи.

Пучок світла, що проходить паралельно головній оптичній осі(пряма лінія, що проходить через точку Соптичний центр кривизни сферичних поверхонь лінз), збирається лінзою Л уголовному фокусіF (рис. 2). Відстань CF = f називаєтьсяфокусною відстанню лінзи. Через фокус F перпендикулярно до головної оптичної осі проходитьфокальна площинаФП лінзи. Величина D = 1 / f називаєтьсяоптичною силоюлінзи і виражається в діоптріях (1 дптр = 1 м1). Для збиральної лінзи D>0. Одна й та сама лінза може бути як збиральною, так і розсіювальною, залежно від значень відношення nл. / nс. Так, двоопукла лінза () може бути розсіювальною, якщо nл. < nс.

Величина / f називаєтьсявідносним отворомлінзи і часто вказується на оправах об’єктивів (діаметр відкритої частини лінзи).

Освітленість зображення визначається світлосилою лінзи (/ f )2. Чим більша світлосила лінзи, тим більше світла потрапляє на площину одержаного зображення. Для мікроскопів, фотоапаратів, телескопів важливо мати об’єктиви якомога більшої світлосили.

Соседние файлы в папке методичкі_лаб