Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
физика / лаб / методичкі_лаб / геом_та_хв_опт.DOC
Скачиваний:
35
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
963.58 Кб
Скачать

Порядок виконання роботи

1. Увімкнути електроживлення цукрометра в мережу і кнопкою 8 освітлювач (див. рис. 27).

2. Встановити обойму 6 в положення “С” (світлофільтр) при роботі з безбарвними і слабозабарвленими розчинами або в положення “Д” (діафрагма) при роботі з темнобарвленими розчинами.

3. Встановити окуляр зорової труби на максимальну різкість зображення вертикальної лінії поділу полів порівняння.

4. Встановити лупу шкали на максимальну чіткість зображення.

5. Встановити нуль-пункт. Для цього потрібно зачинити кришку кюветного відділення без кювети; вирівняти яскравості полів порівняння обертанням рукоятки 12 і перевірити, чи збігається нуль ноніуса з нулем шкали; середнє арифметичне з п’яти відліків потрібно прийняти за нульовий відлік ().

6. Розмістити кювету з розчином у кюветному відділенні; повертаючи кювету навколо осі, встановити її в таке положення, в якому лінія поділу полів порівняння ділить поле зору на дві однакові частини.

7. Вимірювання потрібно проводити в такій послідовності: вирівняти освітленість полів порівняння обертанням рукоятки 12; провести відлік показань по шкалі і ноніусу з точністю до 0,05S (n). Повторити вирівнювання освітленостей полів порівняння і відлік по шкалі не менше п’яти разів (відлік показань за допомогою ноніуса пояснюється на рис. 28, де показано положення ноніуса і шкали, які відповідають відліку +11,85; нуль ноніуса розміщений правіше від нуля шкали на 11 повних поділок, і в правій частині ноніуса з однією з поділок шкали суміщається його сімнадцята поділка).

У цукрометрі застосовується міжнародна цукрова шкала: 100 градусів цієї шкали відповідають 34,64 кутовим градусам. Цукрометр показує 100°, якщо на ньому вимірюють у кюветі завдовжки 200 мм водний розчин цукрози, в 100 см3якого міститься 26 г хімічно чистої цукрози. Отже, ціна поділки шкали С0= 0,260 г на 100 см3розчину при довжині трубкиl= 2 дм (при довжині трубки 1 дм одержаний результат потрібно подвоїти).

8. Визначити концентрацію С досліджуваного цукрового розчину для кожної з п’яти пар значень nта n0:

С = С0(nn0).

Обчислити середнє значення концентрації для N = 5

та середньоквадратичну похибку її визначення

.

Довірчий інтервал С обчислюють як добуток середньоквадратичної похибкита коефіцієнта Стьюдентаp,N:С =. При кількості вимірювань N= 5 та довірчій ймовірності Р = 0,95 коефіцієнт Стьюдента=2,8.

Результат визначення концентрації записати в інтервальній формі

С = СсрС, Р = 0,95.

9. За допомогою поляриметра визначити кут повороту площини поляризації досліджуваним розчином. Для цього по коловій шкалі поляриметра зробити відліки n01, n02положень нулів двох діаметрально розміщених ноніусів при рівномірній освітленості поля зору. Ноніуси на шкалі зручно розглядати крізь лупи, розміщені на окулярі поляриметра. Розмістити кювету з розчином у кюветному відділенні. Обертанням аналізатора за допомогоюґвинта на коловій шкалі домогтися рівномірної освітленості поля зору. Провести відліки n1, n2 по коловій шкалі . Визначити кути повороту площини поляризаії по обох ноніусах:1= n1n01,2= n2n01та середнє значення кута повороту. Процедуру вимірювання повторити п’ять разів.

10. Обчислити п’ять значень питомого обертання цукрового розчину

. (8.1)

Визначити середнє арифметичне значення його при N = 5

.

Середньоквадратичну похибку обчислити за формулою

.

Довірчий інтервал 0обчислити за формулою0=/. При кількості вимірювань N = 5 та довірчій імовірності Р = 0,95 коефіцієнт Стьюдента= 2,8. Результат визначення питомого повертання записати в інтервальній формі:

[0] = [0ср][0] ; P = 0,95.

Результати вимірювань та обчислень занести в таблиці 1 і 2.

Таблиця 1

№ вимірювання

n0, град

n, град

C, г на 100 см3

C, г на 100 см3

1

2

3

4

5

Середнє

значення

Таблиця 2

вимірю-вання

n01,град

n1,град

1,град

n02,град

n2,град

2,град

=(1 +2)/2,

г рад

[0],

[0],

1

2

3

4

5

Середнє значення

Примітка.При потребі результати можна статистично обробити, використавши програму, яка записана в кафедральній ПЕОМ. Назва файла відповідає назві лабораторної роботи.

Соседние файлы в папке методичкі_лаб