Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

MagRV / Вступ

.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
20.97 Кб
Скачать

Вступ

Технологічний процес в промисловості нерозривно зв'язаний з автоматизацією технологічних процесів. Автоматизація ефективно застосовується на сучасному етапі розвитку людства з метою досягнення зростання показників ресурсозбереження, поліпшення екології навколишнього середовища якості та надійності продукції. В зв'язку з бурхливим розвитком мікропроцесорної техніки і персонально електронно-обчислювальних машин, функціональні можливості дають змогу використовувати найдосконаліші методи в рамках сучасних складних систем управління. Мікропроцесорні пристрої та електронно-обчислювальні машини, пов'язані між собою обчислювальними та керуючими мережами з використанням загальних баз даних, дозволяють впроваджувати комп'ютерні технології у нетрадиційній сфері діяльності підприємства, що проявляється в інтеграції виробничих процесів та управління ними [1].

Головним напрямом автоматизації на сучасному етапі є створення комп'ютерно-інтегрованих виробництв. Основою систем автоматизації стали функціональні можливості мікропроцесорних систем управління, при створенні яких вирішальну роль відіграють такі фактори, як використання принципів інтеграції, розподіленого управління, програмних комплексів. При автоматизації виробництва об'єктом є не окремий технологічний процес чи агрегат, а технологічний комплекс із складними взаємозв'язками між його підсистемами.

Підвищити оперативність управління, максимально враховувати виробничу ситуацію дає можливість розширення функціональних можливостей сучасних мікропроцесорних систем управління, що пов'язано із значно зростаючою кількістю видів і систем відображення технологічної інформації: використанням динамічних мнемосхем; одержанням графіків технологічних параметрів за будь - який відрізок часу; формування передісторії і розвитку процесу; архівування за допомогою таблиць, звітних документів тощо.

При системному підході автоматизація виробництва дає кращі результати, коли досконало вивчаються властивості об'єкта автоматизації, розробляється функціональна структура як сукупність виконуваних системою функцій.

При створенні систем автоматизації використовують багато контурні системи, в яких реалізуються принципи компенсації збурень, адаптації, досконалі структури типу каскадних систем з додатковими сигналами та інше [2].

Бурхливий розвиток автоматизації продукував виникнення великої кількості фірм-інтеграторів. Системи управління технологічними процесами харчової промисловості стали не лише продуктивним засобом, а і продуктом діяльності цих підприємст. Тому виникає питання оцінки якості їх роботи та дослідження систем управління на відповідність поставленим задачам та їх виконанню.

Тема дипломного проекту – «Валідація систем управління технологічними процесами харчової промисловості».

Одним з обов’язкових елементів системи забезпечення якості є валідація систем управління виробничими процесами та методик контролю якості. До систем управління технологічними процесами харчової промисловості ставляться високі вимоги, тому процеси систем та валідації процесу являються найскладнішими і найбільш тривалими з усіх процесів валідації, що проводяться на виробництві.

Порушення якості системи управління може бути викликана відхиленням від норми будь-якої з її характеристик, що впливають на виконання завдання, або наявністю невиявлених викривлень інформації. Отже, класами станів якості являються класи технічних або інформаційних станів.

Метою роботи є визначення методів та процедур за допомогою яких можливо охарактеризувати достовірність розроблених систем управління технологічними процесами, доцільність їх впровадження та міру виконання поставлених для неї задач.

В ході роботи вирішені задачі вибору та оцінки критеріїв, які повною мірою характеризують якість впроваджених або впроваджуваних системи управління технологічними процесами. Розроблена модель проведення валідації цих систем, методом моделювання процесів IDEF03. Виявлено, що для повної оцінки якості систем управління потрібно проводити їх валідацію від початку розробки проекту до закінчення життєвого циклу системи вцілому. Це дасть змогу не лише виявити та усунути помилки при впровадженні, а і не допустити їх в подальших розробках. Крім того валідація систем управління технологічними процесами харчової промисловості дає змогу оцінити ефективність та доцільність впровадження різних видів систем в певній галузі.

В першому розділі «Аналіз систем управління технологічними процесами» надається коротка характеристика існуючих систем управління, виявлення їх особливостей, переваг та недоліків. Розглянуто MES та ERP системи та відмінності між ними.

В другому розділі «Перевірка відповідності розроблених систем управління технологічними процесоми» розкривається поняття валідації системи. Описуються види показників економічної ефективності та надійності систем управління технологічними процесами.

В третьому розділі «Розробка моделі валідації системи» представлена та описана розроблена модель валідації систем управління технологічними процесами харчової промисловості, по методології моделювання процесів IDEF03.

Четвертий розділ «Розробка математичного опарату» присвячений методам розрахунку економічних показників та надійності систем управління, та приводиться аналіз отриманих результатів.

Відповідно в п’ятому та шостому розділах – «Охорона праці оператора ПЕОМ» та «Цивільний захист» описані вимоги до умов та безпеки праці оператора-інженера що займається валідацією систем управління технологічними процесами та заходи захисту електронних систем від впливу електромагнітного імпульсу.

Соседние файлы в папке MagRV