Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Эксперимент.психология / ЭП_new / Практ.зан_Сложные аналогии

.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
36.86 Кб
Скачать

Практичне заняття

Тема: Дослідження логічно-понятійного мислення та утворення складних аналогій за допомогою методики «Складні аналогії» («Логіка зв'язків») ( запропонована модифікація £.О. Коробкової) Спрямованість: дослідження здібностей до побудови складних логіч­них зв'язків, виділення абстрактних зв'язків та перенесенню цих зв'язків на інші конкретні приклади, а також досліджується вміння роз­різняти типи зв'язків та співвідносити їх між собою. Матеріал: стандартний бланк чи бланки - в залежності від мети, на яких надруковані однією групою пари слів-завдань. Рекомендується для людей з середньою та вищою освітою. Час не об­межений, але інколи надають для виконання 3 хвилини. (Методику див. Столяренко Л.Д., Крилов А.А., Рубінштейн СЯ.)

Хід роботи

1. Проводять мотиваційну бесіду.

2. Готують бланки для відповідей та протокол.

№ завдання пари слів

Тип зв'язку

Пояснення обговорення

Примітки

3. Пропонують верхню частину бланку, де парами слів представлені 6 типів зв'язків і проводиться інструктування: «Подивіться — перед Вами пари слів (6), кожній з них притаманні певні відношення (взаємозв'язки). Спробуйте визначити тип взаємозв'язків в кожній парі. —► Подивіться перша пара «світ-ло-темнота» - їх можна визначити як протилежні, «отруєння-смерть» - це причина та наслідок, продовжуйте.»

Тобто досліджуваному пропонують самому знайти тип зв'язку, якщо це , ускладнено йому пізнають, допомагають (до 2-х підказок). Якщо ж і це не

допомагає, то подальше дослідження не проводять.

1

4. Пред'являють другий бланк (чи звертають увагу на другу).

«Подивіться, нижче також розташовані пари слів, Вам необхідно, та­ким же чином, виявити зв'язок цих понять і визначити до якого з типів зв'я­зків, в верхній частині, ця пара належить. Поясніть своє рішення».

Більше ніяких пояснень не дають.

Аналіз результатів:

Проводиться як кількісний так і якісний: , ,

Кількісний: Нараховуються бали за правильну відповідь: 1-6 правиль­на відповідь - завдання не виконано, до 10 правильних відповідей - низький рівень логічного мислення.

Якісний: Якщо досліджуваний правильно виконав завдання з min кіль­кістю помилок, логічно пояснив - діагностують високий рівень понятійного мислення, доступність розуміння абстрактних та складних зв'язків (але це не свідчить про відсутність порушень мислення в цілому - потрібне комплексне дослідження).

Найбільш важливими в методиці є пояснення, тому що досліджуваний може надавати правильну відповідь, але вибір пояснювати нелогічно, на ос­нові свого особистого досвіду тощо. (Приклад: Переляк — втеча <-»• отруєння -смерть — страшно) це низький рівень понятійного мислення.

Низька логічність, плутаність пояснень - низький рівень понятійного мислення.

Алогічність, зісковзування, розпливчастість мислення можуть спосте­рігатися при певних психічних дефектах, зокрема шизофренічному дефекті (переляк - втеча <-> ворог - неприятель - «на війні таке буває»). Велика кіль­кість помилок.

СЛОЖНЫЕ АНАЛОГИИ

(образец бланка)

I.

1. Овца-стадо

2. Малина-ягода

3. Море-океан

4. Свет-темнота

5. Отравление - смерть

6. Враг - неприятель

II.

1. Испуг - бегство

2. Физика-наука

3- Правильно - верно

4. Месть-поджог

5. Бережливость - скупость

6. Десять-число

7. Грядка - огород

8. Похвала - брань

9. Пара-два

10. Слово - фраза

11. Бодрость - вялость

12. Свобода - независимость

13. Праздность - безделье

14. Глава - роман

15. Покой - движение

16. Прохлада - мороз

17. Обман - недоверие

18. Пение - искусство